Acers gamingmerke, Predator, er etter hvert blitt en likeverdig konkurrent til modellene fra de gamle merkene som Alienware, Razer og Asus. Og monstermaskiner som Predator Helios 700 husker vi som noe av det beste fra deres tid.
Det er bare ikke den type maskiner de fleste er i stand til å kjøpe. Acer Predator Helios Neo 16 koster til gjengjeld mindre enn halvparten av de fleste tungvekts-gaming-maskinene.
16-tallet i modellnavnet refererer til skjermstørrelsen på 16 tommer. Det er et behagelig kompromiss. Skjermen er stor nok til å gi en bra innlevelse, men hele maskinen kan fortsatt tas med noenlunde behagelig i en normal ryggsekk. Spesielt da den er forholdsvis slank (tykkelse på knappe tre cm og vekt like under tre kg).
Hastighet fremfor oppløsning
Selv om skjermen er stor, er oppløsningen den samme Full HD-oppløsningen som har vært normen på gamingmaskiner i mer enn et tiår. I hvert fall nesten, da skjermen er i 16:10 og derfor har en oppløsning på 1920 x 1200 piksler i stedet for 1920 x 1080 piksler. Til gjengjeld er skjermen forholdsvis rask: en oppdateringshastighet på 165 Hz er glimrende til de fleste spill. Og passer til grafikkortet, som med all respekt ikke er det raskeste i klassen.
Tastaturet er RGB-belyst, men ikke separat for hver enkel tast. Man kan definere farger for fire grupper av taster på tastaturet. Og det er ingen mulighet for animasjoner og fargeforløp. Det er ikke luksuriøst – men et fornuftig kompromiss til prisen.
Det samme kan man si om tastaturets kvalitet, som er tilstrekkelig til å skrive på, men ikke befinner seg på konkurransenivå.
USB-A til gaming
Acer Predator Helios Neo 16 har tre USB-A-porter og to USB-C. Det kan virke gammeldags, men mens USB-C stort sett har overtatt på ultrabook-er, er USB-A fortsatt den foretrukne porten når det gjelder gaming. Det skyldes selvfølgelig at mus, tastatur og headset fortsatt kommer med USB-A-koblinger i de fleste tilfellene. De to USB-C-portene sitter faktisk bak, da USB-C i gaming-sammenheng mest brukes som skjermutgang takket være Thunderbolt 4, som integrerer DisplayPort og HDMI i USB-C. Det er imidlertid også en separat HDMI-utgang.
Bra prosessor, nedtonet GPU
Plastkabinettet og FHD-oppløsningen har nok spart noen hundre kroner på produksjonsbudsjettet. Men det som utgjør den største forskjellen på prisen er grafikkortet. Et Nvidia GeForce RTX 4090 eller RTX 4080-grafikkprosessor legger til mange tusen kroner på prisen. Helios Neo 16 må nøye seg med en GeForce RTX 4060 med 8 GB RAM.
Som tester er det vanskelig å skjule mangelen på begeistring, men trenger man ikke å kjøre flere skjermer samtidig med de høyeste grafikkinnstillingene i de tyngste spillene, er grafikkortet faktisk fullt ut tilstrekkelig.
Prosessoren er til gjengjeld helt moderne: en 13. generasjons Intel Core i7-13700H med 16 kjerner og 24 tråder.
Den testede PC-en ble levert med 16 GB RAM og 512 GB SSD, men den fås også i en 1 TB-utgave.
Benchmark
Da Acer Predator Helios Neo 16 er en mellombudsjettmaskin, er det ikke lagt opp til rekordfest på hastighetsmålingene. Men det står faktisk ikke så dårlig til.
Prosessortesten Geekbench 6 ender med et resultat på 12 267 i multi-core og 2115 i single-core. Det er på ingen måte dårlig, og spesielt single-core-målingen er faktisk på nivå med den dyre i9-prosessoren i Alienware M18.
Med et resultat på 6878 er PCMark 10-testen ikke fullt så imponerende. Men PC-en er fortsatt langt bedre til kontorprogrammer enn de fleste maskinene bygget til nettopp kontorbruk.
Maskinens evner til gaming avsløres best med 3D-programmer. Grafikktesten 3DMark Time Spy viser et resultat på 10 589. Det er omtrent halvparten av de beste gamingmaskinene, som for eksempel Alienware M18. Men på den andre siden er det litt bedre enn den vellykkede Lenovo Legion 5i, som i sin tid var litt dyrere enn Acer.
For en gaming-PC er resultatet på tre timer i batteritesten flott. Men laderen må fortsatt være med i vesken. Og den er stor og tung.
Konklusjon
Hvis penger ikke er noe problem, kan en maskin som Alienware M18 kjøre stort sett ethvert spill på markedet uten anstrengelser. Acer Predator Helios Neo 16 er laget til alle oss andre som ved siden av den viktige gaming-maskinvaren også er nødt til å tenke på dagligdagse trivialiteter som mat og husleie. For å få prisen ned har det vært nødvendig å inngå kompromisser. Kabinettet er av plast, skjermoppløsningen er lav, og grafikkortet er det mest langsomme man kan forsvare å sette i en gaming-PC i dag. Men delene passer sammen, og resultatet er blitt en maskin som dekker de flestes behov til en noenlunde spiselig pris. Hvis det er mer luft i budsjettet, finnes det for øvrig varianter av Helios 16 med både høyere skjermoppløsning og bedre grafikkort. Men flertallet vil ikke oppleve et behov for det.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser