I takt med at vår måte å konsumere musikk på har forandret seg fra å spinne skiver til å spille av musikk lagret på datamaskinen eller i nettskyen, har også kravene til musikkanlegg forandret seg.
I dag holder det strengt tatt ikke lenger å ha analoge innganger på baksiden av en forsterker. Vi vil kunne spille av musikken lagret på vår mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin, eller via et strømmeabonnement. Og vi vil gjøre det trådløst. Bare fiske dingsen opp av lomma, og spille av.
Derfor har nå stadig flere lydanlegg en eller annen form for strømming. Noen bruker DLNA, det betyr at produktet kobles til nettverket enten med Ethernet-kabel eller trådløst, og dermed strømmer innhold digitalt fra en nettverkstilkoblet datamaskin. Enkelte av denne typen produkter har også innebygd støtte for ulike strømmeabonnementer, som for eksempel Spotify eller Wimp.
Enda enklere enn å styre med strømming via nettverket er å bare bruke Bluetooth. Mange anlegg har i dag innebygd Bluetooth, som gjør at du bare linker det sammen med mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen, og spiller av musikk som du pleier med hvilken dings du nå benytter som avspiller. Musikken pakkes sammen til et format som fungerer med den noe begrensede båndbredden til Bluetooth. Derfor låter dette ikke like bra som å strømme ukomprimert via DLNA. Derimot er det gjerne mer brukervennlig, og du er ikke avhengig av å ha et superstabilt nettverk. Skulle Bluetooth-mottakeren dessuten støtte aptX, vil du få ganske god lydkvalitet fordi musikken komprimeres mer effektivt, i tillegg til at båndbredden øker noe.
Alle anleggene i denne testen har en av disse to måtene å strømme på, bortsett fra to. Paradigm MilleniaOne CT er i stedet bygget for å passe sammen med strømmeboksen Apple TV, forsterkeren er til og med designet for å stå sammen med denne. Den kobles da til en av digitalinngangene på MilleniaOne CT. Canton DM 20 er det andre anlegget som har digitale innganger som er beregnet på et eksternt strømmeprodukt. For eksempel Apple TV, Sonos Connect eller en høykvalitets Bluetooth-mottaker. Dermed kan du selv velge strømmekilden, mens anlegget gjør digitalkonverteringen.
2.1-anlegg
Vi har søkt etter anlegg som kan fungere som hjemmets hovedanlegg. Det betyr at billige PC-høyttalere er ekskludert. Vi har likevel forsøkt å være edruelige med tanke på pris, og forsøkt å ikke i stor grad overstige 10.000-kronersmerket.
I disse dagers krav til utseende og design, har vi gått for systemer med små høyttalere. Men vi vil likevel ha bass, derfor har vi satt et krav at lydanleggene må ha subwoofer.
Ut ifra disse kriteriene har vi funnet frem til seks anlegg, som rangerer i pris fra ca 5.000 til 11.000 kroner.
Paradigm MilleniaOne CT
Gnistrende klarhet og dynamikk
De kanadiske høyttalerne er ikke trådløse, men det gjør ingenting når de spiller så fantastisk som dette.
Sonos Connect:Amp + B&W M-1 og ASW608
Avansert strømming
Med Sonos-forsterkeren som hjertet, er brukervennligheten et faktum. Anlegget varter dessuten opp med kraftig lyd.
Canton DM20
Nyansert og distinkt
Dette lekre, kompakte anlegget kjennetegnes av sitt distinkte og luftige lydbilde.
Cabasse Stream 3
Full pakke
Med innebygd trådløs DLNA-strømming og oppløst kjempelyd, skjønner vi ikke hva mer man trenger.
Philips Fidelio E5
To pluss to = 4
Philips-høyttalerne byr på en unik opplevelse. Man kan hekte av toppseksjonen som plutselig transformerer Fidelio-settet til et surroundsett.
Audio Pro Addon T8 + Addon Sub
Balansert vellyd
De små høyttalerne klarer seg fint på egenhånd, men med subwoofer blir det virkelig sving over sakene.