Det er allerede opplest og vedtatt at lydplanker er den enkleste veien til bedre TV-lyd. Men akkurat som alt annet kommer de i en mengde ulike fasonger, størrelser, pris- og kvalitetsklasser. Så hva skal en stakkar velge?
Som vanlig gjelder det å tenke gjennom ditt eget behov og bruksområde, og deretter velge riktig verktøy til jobben. Den nette, lille TV-en på kjøkkenet trenger ikke like heftig lyd som storskjermen i kjellerstua. Det gjelder å velge en lydplanke som står i stil med TV-en, både størrelses- og ytelsesmessig.
Premium-segmentet
Denne gangen tar vi for oss et bredt felt av ferske lydplanker i premium-klassen. Dette er modellene for deg som stiller høyere krav til lydkvalitet. Enten det skal være en liten lydplanke med kompakt fasong, eller et digert beist. I denne testen er utvalget bredt.
Lydplankene i denne klassen har gjerne høyere kvalitet på høyttalerelementene, flere kanaler, mer forsterkerkraft og mer avansert prosessering som best mulig syr sammen lyden til en større helhet.
Om Dolby Atmos og DTS:X
Støtte for Dolby Atmos har vi satt som et krav, ettersom dette på sitt beste gir en fantastisk romfølelse, med både høyde og dybde i lydbildet. Noen lydplanker støtter også DTS:X, som er et nært identisk – men ikke kompatibelt – lydformat.
Selv om DTS:X har grei støtte på Blu-ray-utgivelser, har det frem til nå glimret med sitt fravær på strømmetjenester. Men Disney+ har begynt å få litt utvalg, og DTS:X brukes som lydspor på såkalte IMAX Enhanced-utgivelser.
Kvalitet!
Fellesnevneren i denne testen er at vi søker kvalitet. Den beste ytelsen til pengene. Selv der hvor lydplankene ikke har de fysiske forutsetningene til å dundre løs med lydnivåer fra kinosalen, skal det låte bra. En lyd som gir en skikkelig TV- og filmopplevelse, og som dessuten kan brukes til musikk, uten at lydbildet faller sammen. Dette krever god kvalitet hele veien, og dessuten en brukervennlighet som alle i familien føler seg komfortable med.
Trenger du subwoofer?
Alle lydplankene i denne testen har til felles at subwoofer enten følger med, eller kan kjøpes løst. Og siden bass er en viktig del av opplevelsen, anbefaler vi på det sterkeste å pare lydplanken med en sub. Og om du ikke ønsker subwoofer med én gang, er det veldig kjekt å kunne oppgradere på senere tidspunkt.
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini
Sennheiser har krympet planken
Den kompakte Ambeo Soundbar Mini passer elegant inn overalt, men her er kvaliteten likevel i høysetet.
Yamaha True X 50A (SR-X50A)
Bestått
Yamahas lydplanke er en fryd for øyet, og låter helt greit.
Loewe klang bar3 mr
Imponerende bass!
Testens «joker» er denne lydplanken fra Loewe, som leverer imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uten subwoofer.
Sony HT-A5000
Sony leverer varene
Sony HT-A5000 er en glimrende, velspillende og lett anvendelig lydplanke med et bredt spekter av finesser.
Samsung HW-Q995C
Kinosjefen!
Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.
Dåkke skrøyde av lydpakke..
Sikkert komt sg..
Eg he hatt mange andlegg.
E vil ha noge så æ bra å mæ gode lyd i
Å bass..
Max .. 4000 kr
Sia jul æ her snart..
Hei..
En lyd planke e ikkke værd den prisen..
9000 kr ca.
Max..
Ikkje værd prisen..
Jeg har testet mange lydplanker, men har aldri blitt helt fornøyd. Så kjøpte jeg et par aktive System Audio Air 9 høyttalere, og en SVS SB1000 SUB, og er kjempefornøyd. Ren, klar og dynamisk lyd i hele frekvensområdet. Riktignok ikke flerkanals- og surroundlyd, men det har jeg heller ikke behov for. Greit anlegg å høre musikk på også (via Tidal på AppleTV)
Det er en veldig fornuftig løsning, om du ikke trenger surroundfølelse, og kan leve med at senterkanalen ikke er like dønn spikret i midten, men henger litt mer i luften. Det klart beste valget til musikk!
Mange år sia kjøpte eg lydpakke mæ subb..
10 tommar.
Ikkje bra..
10 år sia da..må ha kommet sg..
Viss det he kommet sg ..
Så ska eg ikkje seia noge.