Denne multikokeren kan i bokstavelig forstand erstatte hele kjøkkenet ditt! Der andre maskiner takler spesifikke utfordringer, har Instant Pot Pro Crisp & Airfryer samlet så godt som alle kjøkkenfunksjonene i en liten rund gryte.
Den er som en hest, som både pløyer marken og vinner gull i dressur. Den kan alt det praktiske som å steke, bake og trykkoke. Utover det kan den alt det blærete som å agere sous vide, slow cooker, dehydrerer og airfryer.
Maskinen er enkelt og smart oppbygd. En avtakbar induksjonsgryte er fundamentet for det hele.
I den kan du steke eller koke som i enhver annen gryte. Gryten kan til og med vaskes i oppvaskmaskinen. Et spesielt lokk gjør det mulig å trykkoke i gryten, noe som drastisk reduserer tiden det tar å tilberede maten. Skal du lage suppe eller langkokt mat på rekordtid, er en trykkoker løsningen. Lokket kan også brukes som et helt vanlig lokk når du skal dampe eller sous vide.
I pakken medfølger et annet lokk, som har innebygd varmeelement og varmluft. Når det lokket er montert, får du adgang til airfryer og ovn.
Flere av funksjonene er variasjoner av hverandre. Det er ingen skikkelig forskjell på knappen til baking og airfrying, da det er den samme konveksjonsmetoden maskinen benytter. Du får forskjellige standardinnstillinger som kan brukes som et godt utgangspunkt, hvis det er første gang du bruker en ny funksjon. Du har full kontroll over ovnens temperatur, som går fra 21 °C til 232 °C.
På denne måten har maskinen pakket utrolig mange egenskaper inn i det som dypest sett er en gryte med en ovn fastspent på toppen.
Det smarte tilbehøret
Hver kvadratcentimeter i Instant Pot tjener et formål, og det gjelder også tilbehøret. Du får i utgangspunktet to praktiske tilbehør med på kjøpet. Det virker kanskje beskjedent, men det gir mengder av muligheter. Du får en sylinderformet ”kurv” og et lite metallstativ. Begge er beregnet til å plasseres nede i gryten, og kan heves litt over den varme bunnen hvis man ønsker det. Kurven har dessuten en avtakbar, hullet metalldisk som gjør at du kan tilberede maten i flere lag. Det er en elegant og enkel løsning, som både er praktisk til dehydrering og airfrying. Det lille metallstativet har høye håndtak slik at du enkelt kan løfte en bakeform opp og ned i gryten.
Interaksjon og byggekvalitet
Det er ikke mye grublerier når det gjelder å lage mat med Instant Pot. Hver funksjon har en knapp på forsiden av maskinen, og så velger du ellers de relevante temperatur- og tidsinnstillingene.
Det meste stilles inn med en stor, rund knapp i midten. Det fungerer spesielt godt til baking og airfrying, hvor du velger temperatur som på en ovn. Det krever mer når du skal steke eller koke. Instant Pot bruker sine egne begreper når du skal velge temperaturen. Det letteste her er å bruke en manuell innstilling fremfor deres ”high”- eller ”low”-innstillinger. Det fungerer utmerket, men det er ikke så intuitivt å skifte temperaturen som på en tradisjonell kokeplate. Det hjelper heller ikke at apparatet lager utrolig mange bip-lyder når du fikler med innstillingene.
Matlaging
Instant Pot er hverken en nødløsning eller et kompromiss på kjøkkenet. Du kan nok bruke dens mange funksjoner hver dag med overbevisende resultater. Det blir imidlertid vanskelig å få plass til en juleribbe, men en hel kylling med saus og poteter kan lett la seg gjøre. Skroget kan legges i trykkokeren, så du på en time har en ferdigkokt suppe til fryseren. Deretter kan du lage kanelsnurrer i den til dessert. Er du sliten neste dag, kan du bruke slow cooker-funksjonen til å lage verdens enkleste coq au vin. Føler du deg ambisiøs, er fried chicken i airfryeren det åpenbare valget.
Hel kylling i ovnen og kanelsnurrer
En hel kylling på ca. 1400 gram – et av de beste og enkleste måltider i verden – passer perfekt ned i den medfølgende metallsylinderen. Vi kunne også ha laget den direkte i gryten, men vi drømte om sprø poteter bakt i kyllingefett, og da var vi nødt til å få fuglen hevet opp over potetene.
Om du velger ovn eller airfry på Instant Pot er akkurat det samme. Det er bare de foreslåtte innstillingene som endrer seg. Derfor må du innstille den som du ville gjøre med en varmluftsovn. Luften sirkulerte perfekt rundt kyllingen så skinnet var sprøtt hele veien rundt. Potetene under var gylne og med en lekker smak av kylling, akkurat som ønsket. Sylinderen med kyllingen var lett å løfte opp. Etter å ha fjernet potetene fra bunnen stekte vi et par padron paprika i kyllingfettet, og lagde til slutt en rask saus i bunnen av gryten. Det er vanskelig å lage enklere, billigere eller mer velsmakende mat.
Kyllingeskroget kom til slutt tilbake i gryten, og vi fylte den med vann og satte på trykkokingslokket. Deretter sørget maskinen for resten, og en time senere var vår fond ferdig. Det tar normalt mye lengre tid å koke all smaken ut av skroget. Og i motsetning til lokket til baking kan trykkokelokket settes i oppvaskmaskinen.
Til dessert bestemte vi oss for kanelsnurrer, da vi jo også tester en mikser. Vi kunne få fire store snurrer ned i en form som fikk plass i Instant Pot. Forskjellen på snurrene i Instant Pot og i den vanlige ovnen var tydelig. Begge var bakt med varmluft, men Instant Pot lagde en dypere, mer karamellisert topp. Sikkert fordi deigen var tettere på varmeelementet. Uansett foretrakk vi Instant Pot fremfor ovnen, noe som igjen beviser at den ikke bare er praktisk, men også leverer varene. Størrelsen og formen er en utfordring til bakverk, men det er faktisk mulig.
Fried chicken i airfryer
Airfryers er utrolig populære, så det er et stort salgsargument at maskinen har en innebygd. I praksis er en airfryer bare en liten varmluftsovn, så funksjonen gir mening. Vi forsøkte med Fried Chicken. En airfryer lover sprø mat med mindre fett, så det virket som et åpenlyst valg.
Du stiller inn temperatur og tid på samme måte som når du bruker ovn-funksjonen. Halvveis inn i tilberedningen kommer maskinen med en virkelig høy lyd. Den indikerer at du skal pause maskinen (gjøres ved å ta av lokket) og riste maten rundt. Vår kylling ble unektelig sprø, men ikke mer sprø enn porsjonen vi lagde i en vanlig varmluftsovn. Vi hadde samme utfordring med pommes frites. Det finnes en del oppskrifter dedikert til airfryer, så kanskje man må lære maskinen bedre å kjenne. Alternativt er noe av airfryer-magien forsvunnet i forsøket på å oppnå så mange funksjoner som mulig.
En fordel ved Instant Pot sammenlignet med en ovn er til gjengjeld at den blir langt fortere varm. Så alt av dypfrosne rester, ferdigmat og pommes frites er raskere å tilberede enn noensinne.
Doven coq au vin i slow cooker
Noen ganger er man villig til å ofre kvalitet for det enkle, og her kommer slow cooker-funksjonen inn i bildet. Den er beregnet til langkokt mat, og er ikke annerledes enn å ha en gryte stående på lav varme i mange timer. Fordelen er at du kan ha maten forseglet og få en timer til å slå av retten når den er ferdig. Den kan også holde maten varm til du kommer hjem fra jobben. I forsøket med å se hvor langt vi kunne gå med latskapen, besluttet vi å lage verdens enkleste coq au vin. Det gjorde vondt i hjertet å putte samtlige ingredienser, inklusiv rå bacon, poteter og sopp, ned i gryten og fylle opp med den mest tvilsomme papprødvinen penger kan kjøpe.
Ikke noe ble stekt på forhånd, og hele sammensuriet fikk fem timer på den laveste slow cooker-innstillingen. Resultatet var mat som smakte langt bedre enn den burde. Ikke noe var ukokt og kjedelig, og hele huset duftet under tilberedningen. Slow Cooking er perfekt til billige kjøttstykker, og det er tusenvis av oppskrifter på lekker, lat langkokt mat der ute.
Konklusjon
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer kan faktisk alt. Den er den ultimate gaven til studenten som snart flytter inn i en leilighet med tekjøkken, eller til camperen som elsker å lage mat. Størrelsen begrenser mengden gjester du kan lage mat til, men til hverdags kan du lage mer enn rikelig mat av gangen. Hvis du bare vil kjøpe et nytt kjøkkenredskap til kjæresten din, er Instant Pot Pro Crisp & Airfryer svaret.
Også i denne testen:
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre enn en?
L’Or utfordrer de etablerte Nespresso-maskinene med sin nye kapselmaskin, som både tar de kapslene du kjenner, og de nye XXL kapslene fra L’Or.
OBH Nordica Optigrill+
Du er en bedre kokk enn denne bordgrillen
Hvis du har vanskeligheter med å steke en perfekt biff, tilbyr OBH Nordica Optigrill+ en enkel løsning. Men kanskje du er bedre tjent med bare å øve deg.
Steba IC 110
Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?
Vi valgte å teste nettopp denne ismaskinen av én enkelt årsak: Det var den billigste ismaskinen med innebygd kompressor vi kunne finne. Kanskje den likevel var litt for billig.
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
Mer bakverk, mindre oppvask
Kenwood forsøker å samle så mye oppvask som mulig i samme bolle. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskin, men billigere enn sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromiss?
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser