Lysten på grillmat sammenfaller ikke alltid med grillvær. Grillsmaken er til gjengjeld deilig hele året rundt, og nå har du muligheten til å få opplevelsen innendørs. Faktisk lover OBH Nordica Optigrill+ å tilberede maten automatisk slik at biffen din alltid er stekt slik du gjerne vil ha den.
Optigrill+ markedsføres som en elektrisk bordgrill, men ligner mer et toastjern. I virkeligheten er det en blanding. Den klemmer ned på maten som et toastjern, men den er fylt med automatiske funksjoner sentrert rundt grillfavoritter.
Du kan stille inn maskinen til å tilberede enten burgere, kylling, sandwich, pølser, biff eller fisk. Helt automatisk, og til den ønskede temperaturen. Du kan selvfølgelig også bruke den manuelt.
Stekeflatene er non-stick og kan enkelt tas av og puttes i oppvaskmaskinen. De har en helling slik at væsken renner ned i det medfølgende dryppebrettet. En rekke små dutter hever seg opp fra stekeflatene så maten ikke glir ned av platen.
Foran på Optigrill+ finner du et mystisk utseende øye. Med skiftende farger indikerer øyet enten grillens temperatur eller hvor langt du har kommet i det valgte programmet. Man er nødt til å besøke manualen for å finne ut av hvilke farger, lyder og knapper som betyr hva.
Konstruksjon og performance
Med de fleste råvarene er det ikke nødvendig å klemme maten; det er tilstrekkelig å lukke lokket. Men en sandwich eller panini krever ofte et solid trykk, og da føles Optigrill+ ustabil – den står ikke fast, og det er lett å bevege grillen. Vi skulle ønske den var tyngre, eller hadde mer friksjon under føttene. Metallet føles dessuten tynt, noe som ikke er et stort problem, men det føles ikke som et premiumprodukt, noe prisen ellers antyder.
På tross av den skuffende konstruksjonen er performance på topp. Optigrill+ blir virkelig varm, virkelig raskt. Varmen er perfekt spredt utover grillplatene så du kan fylle den fra kant til kant uten bekymringer. Du må til gjengjeld være oppmerksom på at all maten har samme tykkelse. Ellers vil noe av maten ikke få de fine grillmerkene. Det er selvfølgelig fysikkens lover og ikke produktets feil.
De skrå flatene er til gjengjeld produktets feil. Maten glir lett ned. Det er en rekke små dutter på toppen av grill-rillene som skal stoppe matens glidefall, men det virker ikke alltid. Alt vil gjerne gli ned i bunnen, så pass på å legge de tyngste tingene øverst. Du kan heller ikke legge maten på skrå, for uansett ender det med å gli flatt ned i bunnen. Det er en utfordring med både kjøtt og grønnsaker. Var grillplatene fylt med små dutter, kunne det kanskje holdt maten på plass, men akkurat nå er de mest som en liten barriere hvor maten stopper.
Det er ikke et stort minus, men noen ganger kommer maten helt ned i dryppebrettet. Vi ville også gjerne ha muligheten til å lage pene, skrå grillmerker.
Automatisk, men ikke intelligent
Det største salgsargumentet til Optigrill+ er de automatiske programmene som lover en perfekt tilberedning av en lang rekke kjøttyper. Ideen er enkel. Du velger kjøttet du gjerne vil steke, og så varmer maskinen opp. Grillen avleser kjøttets tykkelse og justerer deretter.
Når maskinen er varm, piper den, og du legger kjøttet på grillen. Den blinker så i forskjellige farger, som indikerer den interne temperaturen. Når fargen matcher din preferanse, tar du ut kjøttet.
Det fungerer best med en biff. Kjøttet får fine grillmerker, og den interne temperaturen passer noenlunde. Vi er imidlertid ikke vilt imponert. Stekeskorpen var ikke imponerende.
Hadde vi brukt den manuelle innstillingen, ville vi ha gitt den maksimal varme i starten og så skrudd ned. Den automatiske funksjonen virker til å bruke samme temperatur hele veien. Det betyr at jo rødere kjøtt du liker, jo mindre stekeskorpe får du.
Den interne temperaturen passet noenlunde, men du kan bare velge mellom rød, medium og gjennomstekt. Det er et vidt spekter, og vi kunne ønsket at temperaturen kunne skreddersys mer presist.
Bruker du innstillingen til kylling, er det helt håpløst. Kyllingbrystet er ellers vanskelig å steke perfekt, så en automatisk innstilling er en god idé. Du kan ikke spesifisere om du med kylling mener bryst eller lår. Kyllingbrystet ble tørt som en ørken med den automatiske innstillingen. Vi vil gå så langt som å si at den ødela kjøttet.
Det er ingen automatiske innstillinger til grønnsaker, så hvis du tilbereder hele måltidet på grillen, må du likevel lære å bruke den manuelt. Den er heldigvis kompetent som grill på den måten, spesielt til grønnsaker. Det er effektivt og lekkert å steke squash og aubergine på begge sider på én gang, og det resulterer i en troverdig grillopplevelse.
Konklusjon
Uansett om du kaller den bordgrill, toaster eller paninijern, er Optigrill+ et solid stekeredskap. Spesielt grønnsaker blir sprø og velsmakende. Du betaler imidlertid for en masse automatiske egenskaper, og de fungerer dessverre ikke optimalt. Du må virkelig være ny i kjøkkenet for å bli utkonkurrert av Optigrill+. En mindre smart bordgrill er kanskje et klokt valg.
Også i denne testen:
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre enn en?
L’Or utfordrer de etablerte Nespresso-maskinene med sin nye kapselmaskin, som både tar de kapslene du kjenner, og de nye XXL kapslene fra L’Or.
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Airfryer, ovn, sous vide, trykkoker og panne i én maskin!
Multikoker er nesten en underdrivelse, for Instant Pot kan så mye at det nærmest ikke finnes noe utstyr den ikke kan erstatte!
Steba IC 110
Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?
Vi valgte å teste nettopp denne ismaskinen av én enkelt årsak: Det var den billigste ismaskinen med innebygd kompressor vi kunne finne. Kanskje den likevel var litt for billig.
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
Mer bakverk, mindre oppvask
Kenwood forsøker å samle så mye oppvask som mulig i samme bolle. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskin, men billigere enn sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromiss?