Norske Easee ble på rekordtid Europas største produsent av ladebokser for elbiler. Men etter at svenske Elsäkerhetsverket etterspurte dokumentasjon om hvordan jordfeilbeskyttelsen i ladeboksene fungerte, har det gått trått for Easee.
Elsäkerhetsverket mente at ladeboksene måtte ha en ekstern jordfeilbryter type A, og at Easees innebyggede jordfeilbeskyttelse ikke var tilstrekkelig for en godkjenning.
Etter en del tautrekking mellom Easee og Elsäkerhetsverket, endte det med salgsforbud av Easees ladebokser – men ikke bruksforbud. Det førte til permitteringer, og ultimativt til at toppsjefen og en av gründerne, Jonas Helmikstøl, gikk av.
Siden har Easee jobbet med en ny ladeboks som oppfyller alle forskrifter, også Elsäkerhetsverkets, og den nye Charge Lite ladeboksen er allerede i salg.
– Vi har fått bestillinger på over 4000 ladere, fordelt på Norge, Sverige, Danmark og Nederland. Det er veldig gledelig at dette skjer i de markedene vi har hatt det tyngst de siste månedene, sier Easees salgsdirektør Stefan Dekker i en pressemelding.
Charge Lite er nå lansert i Danmark, Norge, Sverige, Nederland, Belgia og Østerrike.
![Easee Charge Lite ladeboks 1 Easee Charge Lite ladeboks 1](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/08/dd7f4948-7098-4615-85ee-abe7d7d224c1-989x659.jpg)
Charge Lite ser ut som den samme ladeboksen tusenvis av husstander allerede har, men den er det første produktet i Easees nye produktserie. Som også består av Charge Core med høyere ladehastighet, og en MID-sertifisert lader kalt Charge Max, for fellesanlegg.
Charge Lite har en ladeeffekt på maks 11 kW på tre faser, og 7,4 kW på én fase fra et 230 V/32 A anlegg med tre faser, mens Charge Core er en kraftigere hjemmelader med maks ladeeffekt på 22 kW. Det krever 400 Volts TN nett og 32 A på tre faser.
Bluetooth
Laderen for vanlige husstander, Charge Lite, får også Bluetooth-styring, slik at man kan starte og stoppe lading, og låse opp ladekabelen uten å være tilkoblet internett.
Den får også en funksjon kalt OCPP, som betyr at man kan styre ladeboksen fra tredjeparter, uten å være avhengige av Easees skytjeneste.
De nye ladeboksene har fremdeles Easees integrerte jordfeilbeskyttelse, men er samsvarserklæringen godkjent etter riktig standard.
Easee sier i pressemeldingen at det fortsatt er helt trygt å bruke de ekisterende laderne Home og Charge, og det er ikke innført bruksforbud i noen land.