Et stykke ut i Autumn Leaves smeller Jack DeJohnette stikka i skarptrommen, som en advarsel. Så en gang til. Man aner hva som skal komme. Noen takter senere starter et samspill med Keith Jarrett bak klaveret, og de to stikker av i et forrykende tempo før det hele roes ned og trommestikkene forsiktig kjærtegner cymbalene.
Gary Peacocks ståbass avslutter det hele, publikum er fra seg av begeistring. Jeg også.
Det er ikke fordi jeg hører Keith Jarrett trio live med Autumn Leaves for første gang. Slett ikke. Men fordi låten formidles med en overstrømmende entusiasme, av en platespiller jeg må medgi er det beste kjøpet i klassen akkurat nå.
Spilleren markerer at det er 50 år siden Roy Gandy og Tony Relph startet Rega, og produserte sin første platespiller, Rega Planet. Den ble kalt Planet fordi den ikke hadde en vanlig tallerken, men tre små pucker som roterte rundt lageret. Det så kult ut, men fungerte ikke så bra.
Senere spillere har alle hatt runde tallerkener, og det har også Rega Planar 3. Som er et av de beste kjøpene i premium-klassen. Det vil si, inntil denne.
Planar 3 50th Anniversary Edition, er en Planar 3 med en 12 mm glasstallerken og RB330 tonearmen vi kjenner fra testen av Planar 3. Men denne utgaven markerer altså 50-årsjubileet, og skiller seg fra en standard Planar 3 på noen viktige områder.
Neo MK2 strømforsyning
Den mest åpenbare forskjellen er at plinten har fått valnøttfinér. En utførelse Rega aldri har drevet med, med unntak for en utgave av den budsjettvennlig Planar 1.
Men den mest betydningsfulle forskjellen er at jubileumsutgaven leveres med Regas Neo MK2 strømforsyning. Det gir en mer stabil rotasjonshastighet, og følgelig bedre lyd. Bonusen er at man får 33/45-bryter for bytte av hastighet.
Det man ikke ser fullt så godt, er at motoren har samme drivhjul som den dyrere Planar 6, og Regas beste drivrem – Reference EBLT. Som er standard på de dyrere Planar 6 og 8.
En Rega Exact MM-pickup leveres ferdig montert i RB330-armen, og det tar 10-15 minutter å sette opp spilleren før den er klar.
Rega-spilleren leveres med støvlokk, og både det og selve spilleren har en 50-års jubileumslogo som markerer at dette ikke er en vanlig Planar 3.
Presisjon
Den utvendige strømforsyningen holder det den lover. Rotasjonshastigheten ble målt til 33,33 o/min med 0,01 prosent avvik (!). Det det er eksepsjonelt bra for en spiller i denne klassen, og faktisk på nivå med den nesten 10 ganger dyrere Yamaha GT-5000.
Frekvenssvingninger, eller wow og flutter, ble målt til 0,49 prosent, orm er godt innenfor, men ikke helt på nivå med de beste. Som for eksempel den direktedrevne Technics SL-1200G, og den over dobbelt så dyre Pro-Ject X8 Evolution.
En ting er verdt å nevne: Strømforsyningen har et lite hull bak hvor man passerer et lite skrujern, for å regulere eventuelle hastighetsavvik. Den kan også nullstilles dersom det er nødvendig.
Glødende engasjement
Regas platespillere er kjent for spilleglede og enkel betjening. 50th Anniversary Edition tar alt dette et godt stykke videre, og parkerer samtidig konkurrentene i denne klassen, med den åpneste, best balanserte og mest engasjerende lyden.
Det er ikke bare Autumn Leaves som kan få deg til å sitte på sofakanten av begeistring.
Den obligatoriske testen med Dire Straits Love Over Gold, viste at Rega-spilleren leverer bass med en autoritet de fleste spillerne i denne klassen ikke får til. Tittelkuttets bassdynamikk er nesten på nivå med Planar 8 og 10, men samtidig er det stramt og fokusert også når man lytter til bassgitarer. Ikke bare slagverk. En Technics SL-1200G leverer nok dybden og trøkket fra slagverket med større kraft og dynamikk, men så skal man være beredt til å betale prisen.
Klangen fra Radka Toneffs album Fairytales flyter lett og uanstrengt i rommet, og klaverklangen har fin dybde og klangstruktur. Vokalen lyder praktfullt, luftig og tydelig definert, dog ikke så luftig og nyansert som fra en Planar 8 med en Ania MC-pickup, men heller ikke langt unna.
Det spiller egentlig ingen rolle hva jeg spiller. Jazz, klassisk, eller rock. Rega-spilleren leverer musikken på sølvfat hver gang. Lydkvaliteten er et solid steg opp fra en Planar 1 eller Planar 2, og spilleren leverer et mye større, åpnere og mer fokusert lydbilde enn sine rimeligere slektninger. Reloop, Technics og Pro-Ject, har alle sammen spillere i samme prisklasse, med litt ulike egenskaper. Men ingen av dem er så komplett musikalsk som Regas 50th Anniversary Edition.
Den kan fremdeles oppgraderes til nye høyder, og enda bedre lydkvalitet, skulle man få lyst. Det mest åpenbare er å bytte ut Exact pickupen med for eksempel en Rega Ania MC-pickup, og legge til et seriøst MC-phonotrinn. Det vil være en betydelig oppgradering.
Eller så kan man bare nyte spilleren som den er. Bedre blir det ikke i denne prisklassen.
Konklusjon
50th Anniversary Edition av Rega Planar 3 koster bare lite grann mer enn en standard Planar 3. Som hvis man hadde byttet ut drivremmen med Regas beste, og kjøpt Neo MK2 strømforsyningen separat, ville kostet en del mer. Der er derfor denne utgaven av Planar 3 er et så godt kjøp. Men ikke bare derfor. Den spiller så godt at den nærmer seg den dyrere Planar 6 på ren musikkglede og formidling. Det er ingen liten bragd. Vårt råd er å handle før det er for sent. Rega sier at de produserer 50th Anniversary Edition bare i 2023 som er jubileumsåret. Så er det slutt.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser