Maskiner med Chrome OS har rykte på seg for lave priser og dårligere kvalitet, enn bærbare med et annet operativsystem. Virkeligheten er mer nyansert, viser vår gruppetest. Kvalitet og styrke i ytelse og design er mulig på et studentbudsjett, men pass deg for fallgruvene.
Egentlig burde det være enkelt: Fem produsenter ble spurt om de ville delta i vår gruppetest av maskiner egnet for studier med Chrome OS. HP og Lenovo endte av forskjellige årsaker opp med å ikke delta, mens Samsung, Acer og Asus stilte opp.
Resultatet ble derfor bare tre, men likevel veldig forskjellige alternativer av en bærbar til skolen eller studiene. Den lette Samsung mot en plastaktig Asus mot en Acer som overrasker positivt. Alle de tre testmodellene tilhører den lette brigaden; det vil si pent under to kilo i kampvekt. En stor fordel for nettopp en studie-bærbar.
Gratisprogrammer i skyen
Testmaskinene er (naturligvis) utstyrt med Googles egen kontorpakke og apper som Foto, Drev og Meet. Samlet gir programvarenes funksjonalitet et godt inntrykk ”rett ut av pakken”. Alt er oppe og kjører minutter etter at maskinen er koblet til et nettverk, og logget inn på en Google-konto.
Testen ga samtidig mulighet for å sjekke hvor effektivt maskinene synkroniserer på tvers når de deler lagringsplass og innhold via apper i skyen. Metoden er jo smart når flere samarbeider om for eksempel et studieprosjekt. Her glimret alle de tre maskinene med rask synkronisering.
Derimot ble resultatene annerledes når det gjelder design, skjermenes kvalitet, grafikkytelse og tastaturer. Med hensyn til tastaturet gjør bare to av testmodellene et hederlig stykke arbeid, mens den tredje har et veldig uengasjert tastatur.
Slik testet vi
Våre kriterier til testmodellene var en enkelt utstyrt maskin til en pris mellom 3500 og 5500 kroner. Vi snakker altså ikke om ”spillmaskiner” eller Chromebooks til profesjonelt bruk.
HP måtte melde frafall, da de ikke kunne stille med relevante Chromebooks. Av Lenovos to maskiner utgikk den ene av sortimentet i testperioden, mens den andre dukket for sent opp i forhold til deadline.
Tilbake var da Samsung, Acer og Asus.
Vi har kjørt de tre maskinene gjennom forskjellige Benchmark-tester. Kun Asus’ maskin var kompatibel med Geekbench, så vi valgte å supplere med blant annet PCMark, 3DMark og det Chromebook-rettede verktøyet CrXPT 2. Det kan måle prestasjoner og batteriets ytelse.
Selvfølgelig kan maskinene ikke sammenlignes 1:1, spesielt når den ene til og med har touch-skjerm og kan ”flippes”. På hver sin måte viser testmodellene imidlertid i praksis hva du kan forvente når prislappen sier ”studentbudsjett”.
Samsung XE340XDA-KA1SE
Plastic fantastic for alle pengene
Samsungs Galaxy Chromebook Go lever opp til navnet ”Go”. Den er behagelig lett i bruk. Til tross for plastdesign er Go presentabel sett utenfra, men skjermen skuffer en del.
Asus CM1402FM2A
Elegant, men tung å jobbe med
Gruppetestens design-darling har en lekker skjerm, men er plaget av dumme valg fra Asus’ side. Tastaturet flopper, og vekten uthuler gleden ved nettbrett-bruk.
Acer CB314-1H/CB314-1HT
En gledelig overraskelse
Testens prismessig gunstigste viser seg å være det mest positive bekjentskapet. Skjermen er Acers akilleshæl.