TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Drikkevann uten kjemikalier direkte fra springen

Det danske selskapet Aquaporin lanserer nå den minimalistiske vannfiltreringsmaskinen A2O Pure.

Av / 15.08.23 - 14:00
Drikkevann uten kjemikalier direkte fra springen

Takket være en danskutviklet membran som er testet og brukt av NASA, kan forbrukere nå få rent og trygt drikkevann som er renset for blant annet PFAS, tungmetaller og mikroplast. Den patenterte teknologien og den minimalistiske maskinen er utviklet av det danske selskapet Aquaporin, som har kopiert naturens eget protein med samme navn. Løsningen, kalt A2O Pure, består av en vannfiltreringsmaskin som ikke tar mer plass enn et skap under vasken.

«Aldri før har det vært så mye fokus på rent drikkevann, eller mangelen på rent drikkevann, og innholdet av PFAS i både drikkevann og mat er daglig gjenstand for oppslag på TV og i skrevne medier», sier Aquaporin, og legger til at en fersk undersøkelse viser at nivået av plantevernmidler i danske drikkevannsbrønner har nådd nye rekordnivåer, og bare i perioden 2020-2022 er det ifølge Danmarks Naturfredningsforening funnet rester av plantevernmidler i mer enn halvparten av de undersøkte brønnene. «Det er selvfølgelig viktig å bremse denne utviklingen, men dessverre går det langt fra så raskt som ønskelig, og danskenes behov for rent og trygt drikkevann vil derfor ikke bli mindre på mange år fremover», forklarer Aquaporin.

Vannfiltreringsmaskin uten tank

Det danske selskapet Aquaporin, som utvikler membraner som renser væsker for forurensninger, lanserer nå den minimalistiske vannfiltreringsmaskinen A2O Pure, som ifølge selskapet har den høyeste rensegraden for forurensninger som PFAS-pesticider, tungmetaller, mikroplast, virus, hormoner, nitrater og andre skadelige stoffer fra drikkevann.

A2O Pure krever ingen benkeplass og kan installeres direkte under vasken. Ifølge selskapet bruker A2O Pure et unikt vannrensingssystem som er basert på nobelprisvinnende forskning og benytter naturlige aquaporinproteiner. Teknologien gjør det mulig for A2O Pure å produsere filtrert vann gjennom membranene – fritt for forurensninger og urenheter. Produktet kan produsere 2,1 liter vann i minuttet, noe som gir en plassbesparende løsning uten en separat vanntank (som vanligvis er nødvendig i mer tradisjonelle vannrensesystemer der vannstrømmen er langsommere).

admin-ajax3 admin-ajax2 admin-ajax
<
>
Aquaporin A20 Pure. Foto: Aquaporin

Tilkoblingsmuligheter for kontroll

A2O Pure kan kobles til internett, slik at forbrukeren kan følge med på hvor mye vann som brukes i husholdningen og når filteret må skiftes. A2O Pure sies å være så enkel å installere at du kan gjøre det selv, uten å involvere en rørlegger. Maskinen installeres enten under vasken eller i et skap ved siden av vasken.

Annonse

Aquaporin bruker proteinet aquaporin, som allerede finnes i naturen og ble oppdaget av den amerikanske professoren Peter Agre i 1992, noe han fikk Nobelprisen for i 2003.

Aquaporins første betalende kunde var NASA – en avtale som kom i stand i forlengelsen av et treårig forskningsprosjekt – og i august skal astronauten Andreas Mogensen ta med seg Aquaporins teknologi ut i verdensrommet og blant annet bruke den til å filtrere urinen sin slik at den kan drikkes.

Pris og tilgjengelighet

A2O Pure er per dags dato kun tilgjengelig i Danmark og koster 6 990 DKK. På Aquaporins hjemmeside (www.aquaporin.com) er det foreløpig ingen lenke til forhandlere i Sverige eller Norge, men du oppfordres til å kontakte selskapet hvis du er interessert.

Les også Samsungs nye vaskemaskinfiltre Samsung Less Microfiber Filter er et nytt, separat vaskemaskinfilter som er utviklet for å begrense utslippet av mikrofiber og mikroplast under vaskesyklusen.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Kablet flomlys

Våtrengjøring fra Ryobi

Intensiv og komposterbar

Ny Sage kan lage favorittkaffen din på 3 sekunder

Overvåkningskamera med nattesyn

Fingeravtrykksleser til Yales smartlåser

Apple satser på det smarte hjemmet

Flere problemer for Ecovacs: Hackere jaget hund med robotstøvsuger

Blir du overvåket av robotstøvsugeren din?

En trio av espressomaskiner

Roomba Essential kan nå ta vare på seg selv

Mer enn bare pizza