TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Poly Voyager Free 60+ UC

Poly-propper til jobb og fritid

Poly Voyager Free 60 UC+ er både et arbeidsredskap og et sett fine hi-fi-ørepropper.

Av / 25.07.23 - 14:00
Poly Voyager Free 60+ UC

Lyd & Bilde mener

  • Touch-skjermen på etuiet er en genial ide. En dag vil alle ørepropper ha en slik. God lydkvalitet.
  • Høi pris. Datakraften i etuiet er ikke tilstrekkelig til skjermen. Passformen kan være plagsom.

Er det hodetelefoner eller et headset til jobben – og hvem er egentlig produsenten? Poly Voyager Free 60+ UC er vanskelig å sette i bås. Og svaret på spørsmålene er ikke entydige.

Poly er en amerikansk produsent av telekommunikasjonsutstyr, inkludert headsets. Flere kjenner selskapets produkter, og Voyager-serien, under navnet Plantronics, men etter at Plantronics i 2018 kjøpte Poly, valgte man å døpe om hele virksomheten til Poly. Og Poly har for øvrig siden 2022 vært en del av HP. Er dere forvirret …?!

Poly Voyager Free 60+ UC er helt trådløse ørepropper. Det som umiddelbart skiller dem fra syndefloden av ledningsfrie propper, er både den medfølgende USB-adapteren og ladeetuiet, som er utstyrt med LCD-touchskjerm.

Genial skjerm

Jeg skal innrømme at jeg nok var nysgjerrig, men også skeptisk, da jeg hørte om ideen med å plassere en touch-skjerm på ladeetuiet. Men det er faktisk genialt da den hjelper med det som er de trådløse øreproppenes største akilleshæl: betjeningen.

De fleste ørepropper er utstyrt med en eller annen form for touch-styring. Men det er så liten plass at det er umulig å gjøre styringen bare noenlunde logisk. Så man ender med å skifte låter eller skru opp lydstyrken på proppene mens man prøver at vrikke dem på plass i øregangen.

Annonse
Poly Voyager Free 60+ UC 1
Skjermen er genial. En dag vil alle ørepropper kunne styres på den måten. (Foto: Poly)

På den lille skjermen på Poly-etuiet kan man velge mellom tilkoblede enheter, utføre Bluetooth-paring, justere lydstyrke og skifte sanger. Blant annet. Det hele skjer via grafiske menyer som er så oversiktlige at man aldri vil tilbake til touch-betjeningen på selve øreproppene igjen!

Den eneste svakheten ved skjermbetjeningen er at den bittelille dataen i etuiet har litt for få krefter til å styre skjermen. Det betyr at funksjonene kommer frem med en liten forsinkelse, som er kort – men som føles som en evighet når man har vent seg til en moderne mobils raske respons.

Voyager Free 60+ White Sand USB-C in Smart Case Voyager Free 60+ Carbon Black Hero with Smart Case_print_rgb Voyager Free 60+ White Sand Smart Case
<
>
Voyager Free 60+ leveres med ladeetui og Bluetooth-adapter som har en "garasje" i etuiet. (Foto: Poly)

Skapt til fjernarbeid

USB-adapteren er en Bluetooth-adapter som forbinder proppene med dataen. Det kan virke litt overflødig, da alle bærbare maskiner har innebygd Bluetooth, men adapteren er samtidig veien til PC/Mac-utgaven av Poly Lens-appen, som brukes til styring og oppdatering av øreproppene.

Den standardiserte adapteren sikrer også at alle krav er overholdt når Poly Free 60+ UC skal brukes som headset til videomøter. Proppene er nemlig sertifiserte til bruk sammen med Zoom, Google Meet, Google Voice og Microsoft Teams.

Poly Voyager Free 60+ UC 2
Proppene er nemlig sertifiserte til bruk sammen med Zoom, Google Meet, Google Voice og Microsoft Teams. (Foto: Poly)

Man kan selvfølgelig også bruke ikke-sertifiserte trådløse hodetelefoner eller ørepropper sammen med videomøteprogrammer. Men sertifiseringen garanterer at alt virker som forventet.

Spesialpropper

Der medfølger øreputer i tre størrelser, så det burde være mulig å finne en som passer. For mitt vedkommende passet den høyre perfekt i første forsøk (størrelse medium), mens den venstre måtte ha den største puten for ikke å falle ut av øret. Å skifte til den største puten på begge sider var best når alt kom til alt. Jeg oppnådde imidlertid aldri så tettsluttende forsegling i venstre øre som i høyre.

Poly Voyager Free 60+ UC 3
Det følger med øreputer i tre størrelser. (Foto: Poly)

Øreputene er av silikongummi, og med en spesiell klikkmekanisme som gjør det lett å skifte dem – når først man har lært seg kunsten. Det betyr imidlertid også at man er nødt til å bruke Polys egne øreputer i stedet for standardplugger når de medfølgende er slitt ut.

Poly Lens

Poly Lens-appen gir adgang til oppdatering av maskinvare og valg mellom ANC, adaptiv ANC og to typer av omgivelseslyd (transparency). Det er også en ekstremt primitiv EQ-funksjon, hvor man kan velge mellom nøytral, ekstra bass og ekstra diskant. Men det er ingen mulighet for å lage sine egne innstillinger.

På det punktet avslører Poly at de er mer vant til å beskjeftige seg med headsets, enn med hodetelefoner. For mens lydfunksjonene er få, kan man i appen innstille funksjonen av flere sensorer, reaksjonen på swipe-bevegelser og håndtering av telefonkontakter. Viktige funksjoner for et arbeidsverktøy.

To typer middelmådige ANC

Poly Voyager Free 60+ UC har elektronisk støyreduksjon. Noe jeg bestemt også ville forvente av et par ørepropper i denne prisklassen. Det er både en ‘vanlig’ ANC og en adaptiv som tilpasser støyreduksjonen etter støynivået i omgivelsene. Det er også en transparency mode, hvor lyd fra omgivelsene sendes inn i ørene gjennom mikrofonene slik at du kan høre hva andre sier til deg (og om deg).

Når det gjelder kontorjobbing eller tog- og busspendling, er støyreduksjonen helt i orden. Men den kan ikke måle seg med de best etablerte konkurrentene i effektivitet. Og til en mellomlang flytur ville Poly Voyager Free 60+ ikke være mitt førstevalg blant helt trådløse propper. Til gjengjeld er ANC-ens negative påvirkning på lyden minimal. Noe som gir god mening til hverdagsbruk.

Poly Voyager Free 60+ UC 4
Når det gjelder kontorjobbing eller tog- og busspendling, er støyreduksjonen helt i orden. Men den kan ikke måle seg med de best etablerte konkurrentene i effektivitet. (Foto: Poly)

Fungerer også som enøres-headset

Tro mot Polys forhistorie som leverandør av headsets til forretningsbruk kan Voyager Free også brukes med en propp av gangen, slik at man kan tale håndfritt i mobil og fortsatt høre alt omkring seg. Noe man selvfølgelig også kan i transparent modus.

Lydkvaliteten

Poly/Plantronics er berømte for sine headsets til håndfri telefoni, og jeg har i årenes løp hatt gode erfaringer med dem til forretningsbruk. Og Zoom-møter er jo bare en forlengelse av håndfrie telefonsamtaler. Men til hi-fi?

Tvilen viste seg å være ubegrunnet. Faktisk leverer Voyager Free 60+ UC noe av den beste lyden jeg har hørt i helt trådløse ørepropper i det litt bedre sjiktet av premiumklassen.

Stemmer gjengis ikke bare tydelig (det hadde jeg forventet), men også rent og ufarget. Og det gjelder også resten av frekvensspekteret. De små proppene har en ufargethet som man godt kan betale en del mer for å finne maken til.

Poly Voyager Free 60+ UC 5
(Foto: Poly)

Konklusjon

Poly Voyager Free 60+ UC er ikke et typisk par trådløse ørepropper. De har noen styrker – og for den saks skyld også noen svakheter – som får dem til å skille seg ut fra mengden.

Den største styrken, sett i hi-fi-sammenheng, er lydkvaliteten, som alene kan berettige prisen. Lyden er åpen og ren, og man får noe som minner om skikkelig hi-fi i ørene. Der gjør man også selv om støyreduksjonen er slått på. Voyager Free 60+ er stort sett fri for den innelukketheten som ofte følger ANC. At støyreduksjonen er mindre effektiv, er baksiden av medaljen.

De fleste kjøper imidlertid nok Poly Voyager Free 60+ UC for å bruke dem til videomøter. De er skapt til å jobbe problemfritt sammen med de førende video-møteplattformene. At man samtidig får helt trådløse hi-fi-hodetelefoner, er nærmest en ekstragevinst.

Touch-skjermen på etuiet blir helt sikkert fremtidens verktøy til betjening av trådløse ørepropper. Til den tid vil skjermene forhåpentlig også ha mer datamaskinkraft, så vi slipper frustrerende forsinkelser.

Karakter
Poly Voyager Free 60+ UC
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord