TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TP-Link Deco X50-Outdoor

Deco X50-Outdoor: Billig internett på tomten

Enten det er hagefesten som trenger musikk, eller robotgressklipperen trenger dekning, er utendørsruteren TP-Link Deco X50-Outdoor midt i blinken.

Av / 10.07.23 - 09:21
TP-Link Deco X50-Outdoor

Home mener

  • Enkelt å koble opp. God hastighet og rekkevidde. Værbestandig. Velg selv mellom strømkabel og PoE.
  • Ingenting til prisen.

I dagens tilkoblede verden er vi helt avhengige av wifi-tilgang. Uansett hva vi driver med, må vi være tilkoblet. Og det gjelder også utendørs.

Hvis du har en stor eiendom eller et hjem med utendørsområder, har du kanskje opplevd at wifi-signalet blir svakt eller mister dekning når du beveger deg utenfor huset. Utendørsrutere er spesialdesignet for å utvide wifi-dekningen utover husets fire vegger. Ved å plassere en slik strategisk, kan du nyte pålitelig og rask wifi-tilkobling selv når du er ute i hagen eller på terrassen.

Enten du skal ha hagefest med partyanlegg, eller du trenger internettdekning til robotgressklipperen eller overvåkningskameraene i hagen, bør du sterkt vurdere en utendørsruter. En som tåler vær og vind, og som kan stå ute også om vinteren.

Monteringsvideo av TP-Link

Utvider ditt meshnettverk

TP Link Deco X50-Outdoor kan kobles opp som en hovedruter, eller forlenge det kablede nettverket som et aksesspunkt. Men den mest aktuelle bruken for denne er hvis du har en TP Link Deco ruter fra før. Da kan du nemlig sette dem opp sammen som et maskenett (mesh), slik at X50-Outdoor blir en utendørs satellitt. Den fungerer selvsagt også som satellitt i et større meshnettverk med flere Deco-enheter.

Annonse

Jeg har testet den sammen med WiFi 6E-nettverk Deco X75. Siden X50-Outdoor kun er WiFi 6, støtter den ikke det ekstra 6 GHz-båndet, men derimot støtter det å slå sammen to 5 GHz-strømmer til én, og dermed øke maksimal båndbredde fra 80 til 160 MB/s. Teoretisk makshastighet er da den samme som for 6 GHz, selv om det kanskje ikke er fullt så stabilt.

TP Link Deco X50 Outdoor pole mount
Montering på stolpe gjøres enkelt med strips. Foto: Skjermbilde fra TP-Link-video

God hastighet

På jobben har vi et lokale på noen hundre kvadrat, i en enkelt etasje. X75-ruteren ble satt opp på mitt kontor, hvorpå en trådløst tilkoblet satellitt overtok for hver 10. meter. Det var to satellitter mellom ruteren og X50-Outdoor, som var montert utendørs som fjerde ledd i signalkjeden.

Der hvor hovedruteren hadde rundt 680 Mbit/s opplastingshastighet med mobilen en meter unna, var denne droppet til 550 Mbit/s hos X50-Outdoor, der den sto i motsatt ende av signalkjeden. En veldig fin hastighet, og hadde jeg brukt Ethernet-kabel imellom hver boks, ville den også sett 680 Mbit/s.

TP-Link Deco X50 Outdoor speed distance NO X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 1m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 10m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 20m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 30m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 40m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 50m
<
>
Vi fikk ca. 550 Mbit/s wifi-hastighet målt én meter unna ruteren i friluft, mens det fremdeles var over 50 Mbit/s 30 meter unna. Brukbar hastighet slutter 40 meter unna ruteren. Diagram: Geir Gråbein Nordby

Glimrende dekning

Så begynte jeg å skritte. 10 meter unna viste mobilen rundt 110 Mbit/s. 20 meter unna var vi nede på 60 Mbit/s, mens jeg fremdeles hadde 50 Mbit/s hastighet 30 meter unna. Det er mer enn raskt nok til å strømme høyoppløst overvåkningsvideo, og dessuten langt nok unna til at X50-Outdoor kan forsyne selv en ganske stor tomt med komplett dekning.

Det var fremdeles dekning 40 meter unna boksen, men da var hastigheten nede på under 14 Mbit/s, og tilkoblingen dessuten langt mindre stabil. 50 meter unna opplevde jeg innimellom å få dekning, men ble titt og ofte frakoblet. Typisk hastighet var 2-5 Mbit/s.

TP Link Deco X50 Outdoor connections
To gigabit Ethernet-kontakter kan også overføre strøm. Eller bruk strømkontakten. Foto: TP-Link

Pass på plassering

Ut ifra denne erfaringen vil jeg påstå at TP-Link Deco X50 Outdoor uproblematisk dekker et område med 30 meters radius, altså 2,8 mål, om den ikke blir obstruert. Det skal likevel noe til. Monteres den på en side av huset oppunder taket, vil dekningen bakover reduseres, mens du har full dekning fremover. Så pass på hvor den plasseres.

Det kan også være noe væravhengig på de lengste avstandene.

Les også Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.

Veggfeste og vanntette kontakter

X50-Outdoor er IP65 værbestandig, som betyr at den tåler både vann og støv. Både strømkabel og eventuelle nettverkskabler som kobles til, omsluttes av en gummipakning, for å ikke slippe inn fuktighet.

To gigabit Ethernet-kontakter sitter på baksiden, og du kan enten bruke begge til å koble til eksterne dingser som skal ha fast og stabil internettdekning, eller en av dem kan brukes til å forbinde produktet til hovedruteren eller en annen satellitt.

Produktet kan til og med få strøm over Ethernet i stedet for den vanlige strømkabelen, hvis du ønsker. Det støtter nemlig PoE, eller Power over Ethernet.

Et veggbrakett følger med i esken, men det er også enkelt å feste baksiden av ruteren til en stolpe med strips.

TP Link Deco X50 Outdoor wallmount
Festet på baksiden av ruteren passer til både veggbrakett og strips. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkel å sette opp

Med Deco-appen går oppkoblingen som en drøm. Bare følg instruksene i appen steg for steg, og det er lekende lett å koble Deco X50-Outdoor til et eksisterende Deco-nettverk. Eller sett den opp fra bunnen som en ruter, det er like enkelt. Bare pass på å ikke prøve å sette den opp før lysdioden i fronten lyser blått.

Når produktet lyser konstant med grønt lys, vet du at nettverket er oppe og går.

Deco-appen har noen fine grunnleggende funksjoner, blant annet viser den hvilke produkter som er tilkoblet hvilke satellitter, og du kan også sjekke hastigheten i nettverket.

TP-Link Deco X50 Outdoor polemount2
Foto: TP-link

Konklusjon

TP-Link Deco X50-Outdoor er en god ruter, som oppnår sitt fulle potensial som en utendørs satellitt i et Deco mesh-nettverk. Da får du forlenget nettverket til hele tomten, slik at robotgressklipper og overvåkningskameraer får uavbrutt internettilgang. Eller om du vil se fotballkampen utendørs. Det er med andre ord mange grunner til at man ønsker internettdekning i hagen.

Deco X50-Outdoor innfrir med god hastighet, og den har dessuten ypperlig rekkevidde. Når man så ser den lave prisklassen, er det ingenting å lure på.

Karakter
TP-Link Deco X50-Outdoor
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC