TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE TILBUD - 6 uker for kun 6 kr!

Lyset redder Moores lov

Moores lov har stått i fare for å bli ugyldig, fordi grensene for hvor raske man kan lage transistorer har nærmet seg. Det løses ved å bruke lys i stedet for elektrisitet.

Lyset redder Moores lov

Moores lov ble fremsatt i 1965 av en av Intels grunnleggere, Gordon Moore. Den forutså at størrelsen på transistorene brukt i mikroprosessorer ville krympes til halvparten hvert andre år, og dermed tillate dobbelt så mange transistorer på en silisiumbrikke av samme størrelse. Resultatet blir dobbel datahastighet annethvert år.

Gordon Moore mente i utgangspunktet at loven ville være gjeldende frem til 1975, men den har fortsatt vært gjeldende – man kan nesten stille klokka etter den – frem til i dag.

Nå har transistorene imidlertid blitt så små mange (over én milliard, mot 60 i 1965), at mer kraft er nødvendig for å holde prosessoren i gang. Kraft som kunne blitt brukt til økt hastighet, brukes i stedet for å svitsje av og på de små, ekstremt tettsittende transistorene, hvilket igjen gir økt varmeutslipp.

I tillegg er det nå vanskelig å plassere transistorene noe særlig tettere, fordi det kan resultere i innbyrdes forstyrrelser kjent som ”cross talk”.

Svaret ligger i lyset
Ved å bruke lys i stedet for elektriske ledninger for å få prosessoren til å kommunisere med transistorene, eliminerer man begrensningene man nå står ovenfor.

Annonse

Slike optiske kretser kalles fotonikk, og brukes allerede i moderne internettilkoblinger. Nemlig fibernett. Lys er også prinsippet i optiske digitalkabler som brukes i hi-fi- og hjemmekino-sammenheng.

Lys er langt mer energieffektivt enn elektriske ledninger, og en enkel fiberoptisk tråd kan overføre tusen ulike bølgelengder av lys samtidig, hvilket gjør at flere kommandoer kan utføres samtidig på et lite område, og eliminere ”cross talk” mellom transistorene.

Bakoverkompatibel
Utfordringen er implementere fotonikk på en måte som gjør at man ikke trenger å forkaste alt utstyret man i dag bruker til å lage mikroprosessorer. Produsentene kommer ikke til å gå helt bort fra dagens infrastruktur, det blir altfor dyrt. I stedet må fotonikken integreres side ved side med det elektroniske.

I fjor demonstrerte forskere hos University of Colorado Boulder, Massachusetts Institute of Technology og Micron Technology Inc for første gang at en slik integrering er mulig, ved å bygge fotonikk med nøyaktig samme produksjonsmetode som man gjør dagens mikroprosessorer med. Men i stedet for å bare lage elektriske kretser, brukte de optiske ganger mellom de elektroniske kretsene, så de kunne kommunisere med hverandre.

En ny teknikk gjør at mikroprosessorer kan bruke lys i stedet for elektriske ledninger, for å kommunisere med transistorer på en prosessorbrikke. Dette kan lede til meget energieffektiv databehandling, og dessuten tillate fortsatt eksponensiell hastighet i fremtiden. (Bilde: University of Colorado at Boulder)
En ny teknikk gjør at mikroprosessorer kan bruke lys i stedet for elektriske ledninger, for å kommunisere med transistorer på en prosessorbrikke. Dette gir meget energieffektiv databehandling, og kan dessuten tillate fortsatt eksponensiell hastighet i fremtiden. (Bilde: University of Colorado at Boulder)

Forrige måned har forskerne beskrevet hvordan den optiske modulatoren som konverterer data til lysstråler kan forbedres til å bli mer energieffektiv. Den nye optiske modulatoren er kompatibel med produksjonsprosessen som i dag brukes i prosessoren i for eksempel PlayStation 3.

En annen type optisk modulator har også beskrevet, en som er kompatibel med produksjonsprosessen man i dag bruker til å lage minnebrikker, samt mesteparten av verdens high-end-mikroprosessorer, kjent som ”bulk CMOS”.

Fremtiden ser lys ut!

Kilde: sciencedaily.com

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

Populær

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,-
154,- / mnd
154,- / mnd
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Claude AI utfordrer konkurrentene med nettsøk

Mer naturlige samtaler med ChatGPT

Det kan du gjøre selv! - sa KI-en

KI kan ikke klokken

Dette batteriet trenger aldri lading!

Gemini AI blir personalisert

Her er en datamaskin med ekte hjerneceller

KI-prisvinnere advarer mot kunstig intelligens

Signal kan droppe Sverige og andre krypteringsfiendtlige land

Ett enkelt krystall kan holde alle dine data

Teleportering er faktisk mulig

ChatGPT 4.5 rett rundt hjørnet

Lyd & Bilde