Partyhøyttalere skiller seg fra vanlige trådløse høyttalere ved at de rett og slett har høyere partyfaktor. I tillegg til å kunne spillere høyere og med fetere bass, kan de også være utstyrt med lys som følger rytmen i musikken, og øker feststemningen ytterligere.
Partyhøyttalere kommer også i et bredt utvalg av størrelser og prisklasser. Hvor stor høyttaler du trenger, avhenger av hvor høy partyfaktor du vil ha.
Man må ikke ha den største høyttaleren i gata for at det skal bli fest. Mange klarer seg fint med en middels stor Bluetooth-høyttaler som spiller høyt nok. Den behøver ikke engang å være særlig dyr, for det er lydkvantiteten som betyr mest. Lydkvalitet er noe snobbene driver med, og slett ikke noe man trenger i en partyhøyttaler.
Men hva hvis man kan kombinere de to, til en viss grad i alle fall? Er det mulig å finne høyttalere som ikke låter grått og kjedelig, med mindre man spiller kjempehøyt blant festglade mennesker?
Vår erfaring er at de fleste høyttalere som retter seg mot fest og moro, har et lydbilde og funksjoner som er mer eller mindre skreddersydd for lydtrykk og bassrytme. Mange av dem har ikke så mye mer å by på enn rent lydtrykk, og settes gjerne bort til neste fest skal arrangeres.
I denne testen har vi bevisst siktet oss inn på høyttalere som vi tror har en mulighet til å tilfredsstille både kresne ører, og rockefoten til de som elsker å bevege seg til bassen på fest.
De sju høyttalerne i denne testen strekker seg fra lommevennlige budsjetter, til slepbare anlegg med mengder av funksjoner. Blinkende lys og DJ-effekter er noe av det et par av høyttalerne kan by på. Felles for dem alle er at de går på ladbare batterier og kan tas med ut, og brukes av hvem som helst, nær sagt hvor som helst.
Bærbare Bluetooth-høyttalere har normalt ikke så mange andre oppdrag, enn å levere overbevisende lyd der man måtte finne det passende å plassere dem. Men her har vi lagt inn vår kritiske sans i vurderingen av hver enkelt høyttaler, og gitt dem karakter hvor seks er det beste, etter hvor bra de er i sin prisklasse.
Samtidig har i gitt dem en egen vurdering av partyfaktoren, opptil 11 selvsagt, og som man kan se, er det ikke alltid at de to vurderingene sammenfaller.
Man kan altså ikke regne med både høy karakter, og høy partyfaktor.
Derfor er det viktig at man gjør sine egne tanker om hvilken høyttaler som passer best, av de sju vi har testet her.
Et lite PS: De største høyttalerne i testen skrur ned effekten når du driver dem med batteriet. Plugg dem i en 230 V stikkontakt for maks effekt.
Marshall Willen
Partyfaktor 4/11
Den knøttlille Marshall-høyttaleren er perfekt for de intime festene.
JBL Charge 5 Wi-Fi
Partyfaktor 6/11
Med JBL Charge 5 Wi-Fi får man god lyd både hjemme og ute, men partyfaktoren begrenses naturligvis av størrelsen.
Marshall Middleton
Partyfaktor 7/11
Marshall-høyttaleren forsvarer prisen med overbevisende bass og tilstrekkelig lydtrykk.
JBL Boombox 3 Wi-Fi
Partyfaktor 9/11
JBL Boombox 3 Wi-Fi er markedets beste bærbare høyttaler akkurat nå.
Sony SRS-XV800
Partyfaktor 9/11
Høy partyfaktor og treffer på lydtrykk, men bommer på lydkvalitet.
Sony SRS-XV900
Partyfaktor 11/11
Sonys største partyhøyttaler er dyr, men overbeviser på nesten alt, og med denne blir det virkelig feststemning.
Enkl Sound Copenhagen ES1
Partyfaktor 10/11
Nykommeren fra Enkl Sound Copenhagen får oss til å ønske oss flere høyttalere fra Danmark.