Ingen tvil om at Lumia 920 – den første flaggskipsmodellen fra Nokia med Windows Phone 8 – på mange måter var en meget god mobil, men uansett hvordan man enn ser på det så var den bare for tykk og for tung. 10,7 mm og hele 185 gram for å være korrekt. Vi kalte den for en ”pent designet murstein”, noe som kostet oss en reprimande fra selveste Kevin Shields, Nokias produktutviklingssjef, da vi møtte ham på Mobile World Congress i Barcelona i februar måned. Da vi snakket med ham om Lumia 920s design, gjorde Shields også et stort nummer av å demonstrere at den store smartmobilen godt kunne puttes ned i lommen på et par stramme jeans, selv om vi hadde påstått det motsatt i vår test.
Men noe tyder på at man likevel har lyttet til kritikken hos Nokia, for Lumia 925 er med få unntak helt lik til forgjengeren, men med den avgjørende forskjell at Lumia 925 er vesentlig lettere og slankere!
Tynnere design koster skjermkvalitet
De små forskjellene på Lumia 920 og Lumia 925 skyldes blant annet den slankere designen. Lumia 920 understøttet nemlig trådløs lading, noe som krevde plass til en induksjonsspole i tillegg til resten av innmaten, og det kostet selvfølgelig vekt. Lumia 925 støtter ikke trådløs lading, med mindre man kjøper et ekstra cover til telefonen.
Blant andre forskjeller kan vi nevne at Lumia 925 kun kommer med 16 GB innebygget lagringskapasitet i motsetning til de 32 GB som Lumia 920 ble født med, og så er det også forskjell på skjermen. Lumia 920 kom med et IPS-display, mens Lumia 925 i stedet kommer med en skjerm av typen AMOLED. Det er forsåvidt et klokt valg, da AMOLED-teknologien gjør skjermen tynnere enn det er mulig med et IPS-display, men det går også ut over bildekvaliteten. Nokia sier at Lumia 925 skjermen er utstyrt med noe Nokia kaller for ClearBlack-teknologi, og det er en kjensgjerning at sort på denne skjermen virkelig er sort. Men ClearBlack-betegnelsen er nok mest en marketing greie, for den helt sorte sort skyldes helt enkelt at AMOLED-teknologien ikke bruker bakbelysning, og der hvor Lumia 925 kanskje har en bedre sort enn Lumia 920, så lider den til gjengjeld under et ganske stort problem med gulstikk. Hvitt er altså ikke hvitt, men snarere gulaktig, noe som blir meget tydelig når man plasserer Lumia 925 ved siden av en smartmobil som bruker IP-teknologien, som for eksempel iPhone 5. Nokia Lumia 925 gir faktisk brukeren mulighet for å endre på skjermens fargetemperatur manuelt, men hvis man gjør temperaturen mer kjølig ender man i stedet med blåskjær. Ordentlig hvitt kan man bare glemme.
Lumia 925 har heller ikke verdens beste betraktningsvinkel, og når alt kommer til alt må vi kalle skjermen litt av en skuffelse. Spesielt fordi en av de andre fordelene med AMOLED-teknologien skulle sikre lengre batteritid, noe som absolutt ikke hører til denne mobilens egenskaper.
Går fort tom for strøm
Vi ble tvert imot nærmest provosert over hvor dårlig batteritid man får med Lumia 925. I løpet av helgen tok vi ladeledningen ut av telefonen ved tre tiden, og da var den helt oppladet. I løpet av ettermiddagen og kvelden brukte vi mobilen sporadisk til litt chat via Whatsapp og Viber, litt Facebook, litt surfing på nettet, og det var det. Vi hadde ingen samtaler, lyttet ikke til musikk og så ikke film. Men cirka 10 timer senere var batteriet dødt. Og dette mønsteret har gjentatt seg senere. Selv på en dag hvor vi ikke beveget oss utenfor døren, så det kan ikke være snakk om problemer med nettverksforbindelse eller lignende. Konklusjonen må dessverre bli at Lumia 925 kommer med et elendig batteri, noe vi faktisk undrer oss over, for på papiret er det nøyaktig det samme som satt i Lumia 920. Den hadde heller ikke verdens beste batteritid, men her skulle batteriet tross alt også drive et IPS-display. Vi er ikke sinte, Nokia, vi er skuffet.
Kommer med fete apper
Og det mener vi bokstavelig, for Nokia Lumia 925 er ellers en artig smartmobil som man i tillegg kan kjøpe til en pris som pleier å være det man betaler for smartmobiler i et helt annet segment. Kun god 3.000 norske kroner må man ut med for Lumia 925, og så kommer den med den helt nye Amber-versjonen av Windows Phone 8 og en masse nye Nokia-apper som spesielt gjør kameraet til et fett sosialt verktøy. For eksempel Nokia Smart Cam som man kan bruke til å ta såkalte action shots, som fryser action-sekvenser i en slags stop-motion på et stillbilde, eller Nokia Glam Me som gjør det til en fornøyelse å ta selvportretter til Facebook, Twitter, Instagram eller hvor man ellers poster det. Blant utvalget av Nokia-apper hører også de mange stedsbaserte tjenester som HERE Maps, HERE Transit, HERE Drive og HERE City Lens som er en augmented reality-app som bruker kameraet og et ekstra lag av informasjoner til å guide brukeren rundt i byen.
I tillegg lider ikke Windows Phone 8 lenger så mye av den mangelen på apper som tidligere var et stort problem for Microsofts alternativ til iOS og Android. Ok, vil man for eksempel bruke Instagram må man ty til en uoffisiell app ved navn Metrogram (som enda ikke understøtter video), og en offisiell YouTube-app finnes i skrivende stund heller ikke, da Google hele tiden stikker pinner i hjul for Microsoft. Men man kan i stedet investere 7 kroner i Metrotube, og så er det problemet ute av verden.
På lydsiden leverer Lumia 925 nok til å gjøre oss glade, selv om vi ikke ble så imponert over Nokias nyeste smartmobil som vi ble over HTC One, som med dedikert forsterker og Beats Audio fortsatt er den best spillende smartmobil på markedet. Lumia 925 må heller sammenlignes med iPhone 5 og byr altså på godt volum og et klart lydbilde i alle frekvensområder. Imidlertid skal man ikke bruke den innebygde ”Dolby Headphone”-lydforbedring, da den bare får musikken til å høres ut som om man har puttet hodet ned i en blikkboks.
Konklusjon
Testens ingress uttrykker den viktigste konklusjonen: Nokia Lumia 925 er den mobilen som Nokia burde ha laget i stedet for Lumia 920. Den er lettere og slankere, men likevel full av mange av de fordelene som tross alt gjorde Lumia 920 til en riktig fet smartmobil. Nokias mange apper til kameraet og til navigering gjør mobilen artig å bruke til daglig, og Windows Phone 8 er som plattform generelt sett, i gang med å komme etter når det gjelder utvalg av apper.
Dessverre lider skjerme av gulstikk, og batteritiden er en katastrofe. Begge deler trekker ned i den samlede vurdering, og det samme gjør lagringskapasiteten på bare 16 GB som ikke kan utvides. Men til en pris på kun 3.000 kroner er det noe man bør kunne leve med. Faktisk finnes det knapt noen smartmobil på markedet akkurat nå som er like god til prisen som Lumia 925.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser