TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)

Mindre kraft, mer presisjon?

Sonys beste 4K LCD-TV er tilbake i ny 2023-tapning, men hvor mye bedre er X95L enn forgjengeren X95K? Vi har testet!

Av / 10.06.23 - 09:00
Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L)

Lyd & Bilde mener

  • Sony X95L leverer en lekker bildekvalitet med sjenerøs lysstyrke, presis lysfordeling og imponerende kontrast og dybdeskarphet, pluss et Google TV system som er enkelt å bruke.
  • Sony-skjermen er ikke lyssterk og kontrastrik som de aller råeste i klassen, og må nøye seg med at to av fire HDMI-innganger har full båndbredde.

Sony nyter godt av å være en «uavhengig» TV-produsent som ikke er tilknyttet en spesiell panelfabrikant eller teknologi. Den japanske produsenten kan tilby LCD-TV med både LED- og MiniLED-baklys, OLED-TV så vel som QD-OLED i en rekke ulike skjermstørrelser og prisklasser. Utfordringen blir snarere å vite hvilken Sony-TV man bør velge?

Stadig flere TV- og filmentusiaster sverger til OLED, og her har vi allerede testet årets nykommer A80L med godt resultat. Men for de som stiller ekstra høye krav til lysstyrke, kan LCD-toppmodellen X95L være veien å gå. Dette er Sonys beste 4K LCD-TV for 2023, som kommer utstyrt med et avansert og kraftig MiniLED-baklys!

75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_ccw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_front 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyA1 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_back 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyB
<
>
Sony Bravia XR X95L (Foto: Sony)

Sony X95L: Gedigen LCD-TV til sport og spill

X95L-serien fra Sony er en real tungvekter både når det kommer til størrelse, vekt og tekniske spesifikasjoner. Og ikke minst pris! Her befinner vi oss definitivt i high-end klassen, hvor du kan velge mellom en 65-tommer til 35.000 kr, 75-tommer til 45.000 kr og en king-size 85-tommer til 55.000 kr (veil.).

Likevel skal det nevnes at prisene starter noe lavere enn forgjengeren X95K gjorde i 2022. Vi har hatt den mellomste Bukken på testbenken, men vi regner med at ytelsen vil være temmelig lik for alle tre modellene.

Sonys LCD-skjermer har alltid hatt en ganske «funksjonell» design, og X95L fornekter seg ikke. Her er det maskuline, rette linjer og rutemønstret bakplate som gjelder. Det er ingen tvil om at konkurrenten Samsung QN95C har en vesentlig slankere formfaktor.

Annonse

På den positive siden er X95L utstyrt med noen smarte og fleksible føtter. Disse kan monteres bredt eller smalt, og i to forskjellige høyder for å gi plass til en lydplanke. Alternativt kan du også veggmontere Sony-skjermen: Bare ta hensyn til at 75-tommeren veier over 40 kilo.

Sony Bravia X95L (9) Sony Bravia X95L (1)
<
>
Sony X95L er en skikkelig koloss av en TV, men byggekvaliteten er det ingenting å si på. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

X95L kommer i likhet med andre Sony-modeller lastet med det populære Google TV brukergrensesnittet. Stadig flere TV-produsenter setter sin lit til Google-systemet, som føles enkelt og effektivt å bruke, og som dessuten gir adgang til et bredt utvalg av applikasjoner.

Tilkoblingene sitter på venstre side, og her er situasjonen – dessverre – ganske lik som på forgjengeren. X95L har fire HDMI-innganger, men kun to av disse har høy nok båndbredde til å takle 4K/120Hz videosignaler. Dette kompliseres ytterligere ved at den ene inngangen også er øremerket som lydreturkanal (HDMI eARC) for en eventuell lydplanke.

Dette begrenser altså hvor mange high-end videokilder du kan ha tilkoblet på samme tid. Her har Sony nok en gang en klar ulempe mot konkurrenten Samsung QN95C, som støtter HDMI 2.1 standarden på alle fire inngangene.

Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L) 1
Fjernkontrollen i børstet metall følger kun med Sonys toppmodeller. Den har bl.a. bakbelyste knapper, som er lette å se i hjemmekino- mørket. (Foto: Audun Hage)

X95L klarer heldigvis å trekke opp kvalitetsinntrykket ved hjelp av den fine premium-fjernkontroll i børstet metall. Denne utgaven leveres kun til de beste Sony-modellene, og har bakbelyste knapper som er lette å se i kinomørket. Årets modell har dessuten fått et par ekstra hurtigknapper til strømmetjenestene YouTube og Crunchyroll.

Tradisjonen tro er Sony også flinke til å støtte ulike audio- og videoformater. X95L støtter selvsagt Dolby Vision, og sikrer dermed at veldig mye strømmeinnhold (Netflix, Disney+ m.fl.) kan vises optimalt. 2023-modellen har også støtte for IMAX Enhanced, og på lydsiden er det innebygd støtte for Dolby Atmos-surroundlyd.

For en gaming-gigant som Sony er det selvsagt også viktig med tilrettelagte gaming-finesser. X95L støtter blant annet funksjonene Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode, som gjør at den vil fungere glimrende sammen med for eksempel PS5.

Sony har også introdusert en egen spillmeny på 2023-modellene, hvor du får rask tilgang til relevante innstillinger. Her kan du blant annet regulere svartnivået, og sette inn «trådkors» som hjelper deg å sikte bedre.

Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L) 2
MiniLED-teknologien i Sony X95L baserer seg på bittesmå, mikroskopiske lysdioder, som bare er brøkdelen så store som tradisjonelle LED-lys. Dette gir plass til langt flere lyskilder for en gitt skjermstørrelse, og åpner for mer presis lyskontroll, høyere lysstyrke og bedre kontrast. (Illustrasjon: Sony)
Les også Ny fulltreffer fra Samsung? En av Samsungs aller beste TV-er er tilbake i ny 2023-versjon: QN95C er et imponerende skue fra alle kanter, men Samsung har også gjort noen interessante endringer.

Bildekvalitet

Sony X95L har mange likhetstrekk med X95K fra 2022, og de viktigste forbedringene hevdes å ligge nettopp på bildesiden. Som trofaste L&B-lesere vil huske, var vi temmelig godt fornøyde med fjorårsmodellen, men hadde også visse ankepunkter når det kom til kontrast, svartnivå og generell lyspresisjon.

Ikke overraskende er det nettopp dette Sony har søkt å forbedre i år. For å oppnå enda bedre kontrast bruker X95L et mer avansert og finmasket MiniLED-baklys, med vesentlig flere individuelle soner. Det hele styres av den kraftige videoprosessoren Cognitive XR og bildebehandlingen XR Backlight Master Drive.

Vi har ennå testen av fjorårsmodellen X95K friskt i minne, og siden vi fortsatt hadde den TV-en tilgjengelig, var det en smal sak å sammenligne 2022-modellen og den splitter nye 2023-arvtageren opp mot hverandre.

Med de to 75-tommerne side om side, tok det ikke lang tid å se at Sony har oppnådd noen klare forbedringer på 2023-modellen. Samtidig vanket det et par overraskelser.

For det første er Sony X95L en utmerket og lyssterk skjerm som egner seg bra til TV-titting i lyse omgivelser. Ja, du kan sågar se TV utendørs i fullt sollys om nødvendig! Her har X95L en klar fordel mot OLED-skjermene, som fortsatt kan virke litt lyssvake på dagtid.

For de av oss som følger ivrig med på aktuelle sports-dokumentarer som Drive to survive, Full Swing og McGregor Forever, er det befriende å kunne se TV på høylys dag, uten å oppleve utvaskede farger og blass kontrast.

Med denne Sony-skjermen kan du se vintersport, alpint, ishockey og lignende, uten at bildet oppleves flatt og grått.

Sony-skjermen har dessuten et meget bra antirefleksfilter (X-Anti Reflection), som effektivt reduserer gjenskinn fra omgivelsene. Alt dette bidrar til å gjøre X95L til en fabelaktig TV å se sport på.

Sony Bravia XR X95L (XR-75X95L) 3
Det saftige MiniLED-baklyset sørger for et uanstrengt bilde med masse energi og liv. Her fra golf-dokumentaren Full Swing på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Utmerket lysstyrke, men …

I tillegg til å kunne takle masse lys på hele skjermen samtidig, har Sony-skjermen knallsterk lysintensitet i de små områdene, som virkelig får video i HDR-format til å «poppe» ut av skjermen. Sollys, flammer og eksplosjoner føles veldig livaktige! En moderne og fargesprakende serie som Ted Lasso ser virkelig magisk ut.

Når det er sagt, er det ingen direkte fare for å bli «sveiseblind» med det første. For selv om lysstyrken er god, er den langt fra like blendende som Samsungs MiniLED-TV.

En rask sjekk med lysmåleren avslører at Sony-skjermen klokker inn nærmere 1500 nits på 10 % skjermareal. Med Samsung QN95C oppnådde vi til sammenligning nesten 2000 nits i samme testvindu.

Vi mistenkte først at Sony hadde lagt inn en «øko-modus» for å tekkes EUs strenge energikrav.  Men til tross for flere forsøk der vi forsikret oss om at alle former for strømsparing var deaktivert, stoppet det på 1500 nits i 10 % vindu, 1100 ved 25 %, og 600 nits i fullskjerm.

Hvilket er vel og bra, men altså ingen økning fra fjorårsmodellen – snarere tvert imot. Til vår forbauselse klarte vi faktisk vi å oppnå litt høyere lysstyrke (1700 nits ved 10 %) med forgjengeren X95K.

Derimot er det ingen tvil om at presisjonen har blitt bedre siden sist. X95L har nemlig merkbart bedre lyskontroll enn X95K.

Med små lyse objekter på svart bakgrunn, slik som stjernehimmelen i For All Mankind, kan vi se at det er vesentlig bedre svartnivå og kontrast. Likeledes er de lyse undertekstene sterke og klare, uten noen plagsom glorie rundt seg. Dette vitner om at den lokale dimmingen har blitt langt mer presis og fintfølende.

Til tross for dette, er ikke kontrasten helt på høyde med Samsung QN95C, og heller ikke helt i OLED-klasse. Våre målinger med sjakkbrett-mønster ga en praktisk kontrast på cirka 3000:1, mens Samsung-konkurrenten klarte hele 30.000:1 i samme testsekvens. Synlig forskjell, med andre ord.

Sony-skjermen scorer til gjengjeld svært bra på fargegjengivelse og skarphet. Fargene i Kino-modus er både nøytrale og nyanserte, med lave fargeavvik mot referansen. X95L har også fått en interessant finesse kalt XR Clear Image, som bidrar til å gjøre bildeskarpheten enda mer fremtredende samtidig som dybdefølelsen blir bedre, og med HD og 4K-materiale, at konturene rundt ansikter og objekter føles skarpere. Bildene oppleves mer tredimensjonale, rett og slett!

Sony Bravia X95L (7) Sony Bravia X95L (6) Sony Bravia X95L (8)
<
>
Sony-skjermen støtter kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal og er i tillegg utstyrt med appen Calman for Bravia som gir full kontroll over de ulike skjerminnstillingene. Dermed vil det være enkelt for kvalifiserte personer å foreta en kalibrering. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Du kan ikke se det ved første øyekast, men X95L kommer også godt rustet på lydsiden. Sony-skjermens såkalte Acoustic Multi-Audio system består av høyttalere under, over og på siden. Dette skal bidra til en mer presis lokalisering av lydeffektene i samspill med i handlingen på skjermen.

Lydkvaliteten er definitivt bedre enn gjennomsnittet, med en tydelig, klar og fyldig stemmegjengivelse som kommer godt ut mot lytterne. Sony-skjermen foretar en rask kalibrering ved hjelp av fjernkontrollen, som bidrar til å gjøre lyden lysere og klarere. Her er også rikelig med bassfylde som gir litt ekstra futt til lydeffektene. Lydbildet er stort nok til å matche handlingen på skjermen.

X95L tilbyr også noen oppgraderingsmuligheter for deg som allerede eier, eller vurderer å kjøpe et Sony-lydsystem. Ved hjelp av S-Center inngangen kan man bruke TV-høyttalerne i kombinasjon med en kompatibel lydplanke som HT-A5000. Da vil de innebygde høyttalerne gjengi deler av senter-lydbildet, og således avlaste lydplanken, samtidig som det bidrar til bedre lokalisering av lydeffektene.

Les også Det beste Sony-kjøpet? Sonys mellomste lydplanke kliner til med overbevisende surroundlyd. Men hvor god er HT-A5000 i forhold til Sonos Arc?

Konklusjon

X95L er den så langt beste 4K LCD-skjermen Sony kan levere i år. Toppmodellen kliner til med glimrende lysstyrke og imponerende god kontrast, som gjør det til en sann glede å titte på både sport og annen TV-underholdning.

Takket være flere dimming-soner og oppjustert bildebehandling, har Sony oppnådd et mer kontrastrikt og presist bilde enn forgjengeren X95L fra 2022. En god TV har blitt enda bedre.

Når det er sagt, er ikke forskjellen så dramatisk som man kunne forvente, og det skal nevnes at en – riktignok litt dyrere – MiniLED-konkurrent som Samsung QN95C kan bli en tøff nøtt å knekke for Sony på enkelte områder. Bortsett fra det, er dette en potent TV med glimrende bilde- og lydkvalitet, som er lett å anbefale!

 

Karakter
Sony Bravia XR X95L
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL