TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 40

Motorola Edge 40 er en verdig utfordrer

Prisen er rimelig, og Motorola Edge 40 vinner spesielt på design og den lekre skjermen. Kameraet er en annen historie …

Av / 03.06.23 - 09:33
Motorola Edge 40

Home mener

  • Lekker, lett og slank design med bakside i vegansk lær. Føles robust, og mobilen er IP68-sertifisert. Fremragende skjerm med kraftig lysstyrke. Ganske ren Android supplert med nyttige ekstrafunksjoner. 68 watt hurtiglading og trådløs lading.
  • Kameraet er middelmådig, og det samme er batterilevetiden. Skjermen leveres uten Gorilla Glass.

Motorola Edge 40 befinner seg i en sjelden prisklasse uten for mange konkurrenter. De fleste mobilene på markedet er enten litt billigere – som for eksempel Motorola Moto g73, Samsung Galaxy A54 og OnePlus Nord CE 3 Lite – eller man må dra flere penger opp av lommen. Men da får man selvfølgelig også gode mobiler i den ekte premiumklassen. Det er for eksempel tilfellet med denne modellens storebror, Motorola Edge 40 Pro, samt OnePlus 11 5G, som begge objektivt sett er bedre mobiler enn Motorola Edge 40, men også koster så mye mer at man kan få et par virkelig gode hodetelefoner for prisforskjellen. Eller en restplass til Sunny Beach …

Motorola Edge 40
Edge 40 er en av de slankeste mobilene vi har sett på lang tid, og baksiden av vegansk lær gir et spesielt godt grep på mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Motorola Edge 40 ble lansert omtrent samtidig med Google Pixel 7a, og de to mobilene befinner seg i samme prisklasse. Dermed er den nyeste Google-mobilen også nærmeste konkurrent til Motorola Edge 40, og spørsmålet er derfor om den nyeste mobilen fra Lenovo-eide Motorola kan imponere like mye som storebror Motorola Edge 40 Pro, eller om man er bedre tjent med å gi pengene sine til Google.

I dag eies mobilprodusenten av kinesiske Lenovo, men slik har det ikke alltid vært. Faktisk var Motorola blant de største mobilprodusentene som helt tilbake på 90-tallet konkurrerte med Ericsson og Nokia om markedsandeler på det allerede den gang verdifulle mobilmarkedet.

Opprinnelig var Motorola et amerikansk selskap, som ble grunnlagt i 1928. Virksomheten fremstilte radioutstyr, og allerede i 1983 presenterte Motorola sin første mobiltelefon. I 1998 kom to tredjedeler av selskapets omsetning fra salg av mobiltelefoner.

Annonse

På midten av 2000-tallet hadde Motorola stor suksess med klappmobilen Motorola Razr, som ble solgt i 120 millioner eksemplarer på verdensbasis. Men etter at Apple lanserte sin første iPhone i 2007, og smartmobilene i de kommende årene kom til å dominere mobilmarkedet, gikk det nedover bakke for Motorola, som i 2011 ble kjøpt av Google.

I de påfølgende tre årene lanserte Motorola under Googles eierskap flere mobiler under eget navn – for eksempel Motorola Moto X – men også en forløper til de aktuelle Google Pixel-mobilene, nemlig Google Nexus 6, ble produsert av Motorola.

I 2014 ble det imidlertid offentliggjort at Google ville selge Motorola til Lenovo. Kjøpet ble endelig høsten 2014, og i årene etter har Motorola lansert en lang rekke mobiler, primært i budsjett- og mellomklassen.

I skrivende stund har Motorola en markedsandel på cirka 2,4 prosent av det samlede mobilmarkedet på verdensbasis. Til sammenligning var virksomheten vekselsvis den andre og tredje største mobilprodusenten i verden da den var på amerikanske hender.

Konstruksjon og utseende

På noen punkter er Motorola Edge 40 et bedre produkt enn Google Pixel 7a. Først og fremst er den slankere og lettere, selv om skjermen er større. Med en vekt på bare 171 gram og en livvidde på 7,49 mm er Edge 40 en av de slankeste mobilene vi har sett på lenge, og baksiden av vegansk lær i fargene Eclipse Black og Nebula Green gir et spesielt godt grep om mobilen. Samtidig slipper man de irriterende fingeravtrykkene som samler seg på baksiden av de fleste mobilene med blank bakside. Mobilen fås også i fargen Lunar Blue, som har en glatt akrylbakside.

Motorola Edge 40
Skjerm og bakside er forbundet av en presisjonsskåret, sandblåst aluminiumsramme, og generelt sett er designen smart og elegant. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm og bakside er forbundet av en presisjonsskåret, sandblåst aluminiumsramme, og generelt sett er designen smart og elegant. IP68-sertifisering sørger for at Motorola Edge 40 kan klare en tur i toalettet, men til gjengjeld må mobilen unnvære forsterket glassbeskyttelse, noe forgjengeren Motorola Edge 30, faktisk hadde. Et litt merkelig valg fra Motorolas side.

Skjerm og lyd

Også når det gjelder skjermen, kommer Google Pixel 7a til kort overfor Motorola Edge 40, som kan skryte av 6,55”, HDR10+ og en oppdateringsfrekvens på 144 Hz. Google-mobilen har samme FHD+-oppløsning (2400 x 1080 piksler) som Edge 40, men må nøye seg med 90 Hz oppdateringsfrekvens. Og så nyter Motorola Edge 40 godt av en maksimal lysstyrke på hele 1200 nit, som gjør mobilen ekstremt brukbar utendørs. Det må være noe nær rekord i prisklassen.

Motorola Edge 40
Motorola Edge 40 nyter godt av en maksimal lysstyrke på hele 1200 nit, som gjør mobilen ekstremt brukbar utendørs. (Foto: Peter Gotschalk)

Edge 40 leverer dessuten en glimrende stereolyd fra de innebygde høyttalerne, noe som gjør den velegnet til både spill og annen underholdning.

Kamera

Hvis Motorola har en akilleshæl, er det kameraet. På papiret skal alt være fantastisk. Mobilen er utstyrt med to kameralinser, nemlig henholdsvis en f/1.4 vidvinkel på 50 megapiksler med optisk bildestabilisering (OIS) og en 13 megapiksler f/2.2 ultravidvinkel med en synsvinkel på 120°, mens frontkameraet er på 32 megapiksler. Og med den kombinasjonen bør man etter vår mening kunne ta glimrende bilder.

Motorola Edge 40
Mobilen leveres med to kameralinser, nemlig henholdsvis en f/1.4 vidvinkel på 50 megapiksler med optisk bildestabilisering (OIS) og en 13 megapiksler f/2.2 ultravidvinkel med en synsvinkel på 120°. (Foto: Peter Gotschalk)

Men selv om kameraet i Motorola Edge 40 under optimale betingelser nok tar gode bilder med fin fargegjengivelse, går det fort galt hvis det er for mange kontraster i motivet. Da blir bildet enten over- eller undereksponert, og programvaren har veldig vanskelig for å kompensere. Optisk zoom har mobilen heller ikke, så Motorola bruker ultravidvinkellinsen til å ta makrobilder. På samme måte gjør portrettfunksjonen, som kan skifte mellom brennvidder på 24 mm, 35 mm og 50 mm, også bare bruk av digital beskjæring av bildet. Resultatet blir deretter.

Motorola Edge 40 1
Det går fort galt hvis det er for mange kontraster i motivet. Da blir bildet enten over- eller undereksponert, og programvaren har veldig vanskelig for å kompensere. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraentusiaster må i hvert fall se seg om etter en annen mobil. Som for eksempel Google Pixel 7a, som takket være Googles uovertrufne AI-funksjoner til bildebehandling produserer langt bedre bilder.

Ytelse og funksjoner

Motorola har før forsøkt seg med prosessorer fra MediaTek i sine mobiler, imidlertid uten større suksess. For eksempel med Motorola Moto g73, som vi jo akkurat har testet, og som absolutt ikke imponerte. Det er ikke ensbetydende med at MediaTek bare er dårlig. OnePlus Nord 2 fra 2021 hadde for eksempel MediaTek-prosessor, og den manglet definitivt ikke noe.

Motorola Edge 40 er den første mobilen i Edge-serien som har en MediaTek-prosessor til å drive verket, og den klarer seg for så vidt glimrende, og er da også så mye raskere enn forgjengeren Edge 30 at Motorola godt kan være bekjent av å kalle det en oppgradering.

Motorola Edge 40 2
Selfie-kameraet har samme problem. (Foto: Peter Gotschalk)

Både i Benchmark-tester og i daglig bruk yter Motorola Edge 40 altså hederlig, og den klarer seg helt på nivå med den nærmeste konkurrenten i prisklassen, Google Pixel 7a. Imidlertid ikke når det gjelder batteritiden, hvor Motorola Edge 40 leverer et middelmådig resultat. Heldigvis har mobilen både trådløs lading og 68 watt hurtiglading, noe som er sjeldent raskt for prisklassen.

I tillegg er Motorolas mobiler utstyrt med ekstra funksjoner. For eksempel i form av smarte bevegelser (ta for eksempel en selfie ved å vise håndflaten, eller åpne kameraet ved å vri håndleddet to ganger), eller å koble mobilen til PC-en eller TV-en ved hjelp av den såkalte Ready For-funksjonen.

Men utover det byr Motorola Edge 40 på en nesten ‘ren’ Android-versjon. Med få unntak er det altså Googles egne apper som driver verket, mens tilstedeværelsen av Motorola-spesifikke apper ikke er påtrengende.

Motorola Edge 40 3
Det er imidlertid ikke bare dårlig. Motorola Edge 40 tar fine portrettbilder med bokeh-effekt med masser av dybde i bildet. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Hvis man setter pris på lekker design, og gjerne vil ha en slank og lett mobil som ikke samler på fingeravtrykk, er Motorola Edge 40 det riktige valget, også i forhold til den billigere konkurrenten Google Pixel 7a. Motorola leverer også den klart beste skjermen.

Men kameraet i Edge 40 kommer så mye til kort at man bør holde seg unna hvis man liker å ta gode bilder med mobilen.

Når det gjelder ytelse, er Motorola Edge 40 på nivå med hva man bør kunne forvente i prisklassen, og MediaTek-prosessoren trekker i den sammenhengen ikke ned det samlede inntrykket. Motorola byr også på nyttige ekstrafunksjoner, og så må man selv avgjøre om 68 watt hurtiglading kan kompensere for den middelmådige batteritiden.

Karakter
Motorola Edge 40
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?