TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Stiga A 1500

Plenens gule venn

Stiga leverer en solid og gjennomtestet robotgressklipper, som gjør det den skal.

Av / 01.06.23 - 11:00
Stiga A 1500

Home mener

  • Stiga har utviklet en patentert teknologi, AGS (Active Guidance System), som sikrer at det alltid er kontakt til satellittene.
  • For å kunne bruke robotgressklipperen må du etter det første året kjøpe en datapakke av Stiga, som koster fra 225 kroner i året og oppover. [Oppdatering 8. august 2024: I 2024 endret Stiga prisene sine slik at datapakken nå er inkludert gratis i hele produktets levetid. Red.]

Den gjør ikke så mye ut av seg, Stigas lille robot, som er den klart minste i testen. Det er også noe ved den gule fargen, som i våre øyne får den til å se billig ut, men gul er Stigas merke-farge, som går igjen på alle deres maskiner. Den må man bare leve med hvis man vil ha et av deres produkter.

Uansett hva vi mener om den gule fargen, er svenske Stiga kjent for å levere kvalitet, og det fornekter seg ikke. Vi får vite av installatøren at Stiga faktisk var klar til å sende sin robotgressklipper uten kanttråd på markedet allerede i fjor, hvor Segway ellers kom brasende inn på markedet som den eneste produsenten i kategorien.

Men Stiga valgte å fortsette med å teste, og så var det visst også et eller annet med at noen komponenter var umulige å fremskaffe. Med andre ord er det et gjennomprøvd produkt som nå er kommet på markedet, og som vi får lov til å teste på en gressplen som trenger en kjærlig klipp.

Stiga A 1500 1
Klippehøyden kan justeres ned til 20 mm og opp til 60 mm, så det er mulig å velge en høyde hvor det også blir tatt høyde for det biologiske mangfoldet. (Foto: Pernille Redder)

Spesielle features

Stiga har blant annet prioritert å utvikle et ekstra holdbart batteri, som etter fire års hard jobbing fortsatt leverer en kapasitet på 80 prosent.

Det er også arbeidet med å skape en robot som veier langt mindre enn konkurrentene, så den er mer skånsom mot plenen når den kjører rundt. Og via appen kan den programmeres til å klippe i flere forskjellige mønstre, hvor noen av dem er temmelig avanserte. Den kan også kombinere opp til fire forskjellige klippemønstre, mens noen av testens øvrige roboter bare kjører frem og tilbake. Stigas avanserte løsning er designet for å gi en så jevn og skånsom klipping som mulig.

Annonse

Og så er det jo Stigas patenterte AGS Technology (Active Guidance System), som sikrer at roboten aldri mister forbindelsen til satellittene, fordi den lærer å huske satellittkretsløp og signalstyrker, og bruker disse dataene til intelligent planlegging når den kjører og klipper i hagen, ved å dele hagen inn i et gitter.

Den er programmert til å vite hvordan satellittene beveger seg over himmelen, og dermed over hver del av hagen, og det er på den bakgrunn den bestemmer seg for hvor den vil kjøre til og klippe. Da roboten er egnet for hager på opptil 1500 kvm, kan det være en fordel at den vet hvor og når den skal på jobb.

Stiga A 1500 er også blant de mest lydløse robotene vi har testet. Den kan praktisk talt ikke høres.

Stiga A 1500 2
Stigas egne installatører programmerer robotene og er klare hvis noe ikke fungerer etter hensikten. (Foto: Pernille Redder)

Profesjonell installasjon

Vi møter installatøren Henrik i hagen, og han går i gang med installasjonen. Som med Husqvarnas robot har Stigas modell også en referansestasjon som skal festes et sted hvor den har oversikt over hagen. Installatøren foreslår husgavlen.

Referansestasjonene med faste installasjoner virker mer sikre enn GPS-mottakere på stenger, som noen av de andre robotene leveres med, og vi liker godt at den kommer bort fra selve hagen, så det ikke står en (eller flere) stenger mer eller mindre tilfeldig plassert.

Testhagen inneholder to forskjellige områder som roboten selv må holde styr på å få klippet. Det kan enkelt og greit programmeres inn, blir vi forsikret om, og så går installatøren i gang med kartleggingen. Han følger roboten rundt i kanten av først det ene området og så det andre, og forklarer hvordan han så lager klippefrie soner, som den blir fortalt at den skal holde seg unna. I denne plenen er det et par huller og noen trær den skal styre utenom, men det kunne også være blomsterbed eller hagemøbler.

Etter kartleggingen kalibrerer roboten selv hvordan og i hvilke tidsrom den gjerne vil klippe plenen.

Stiga A 1500 3
Trærne i plenen blir kodet inn som klippefrie soner, men da roboten ikke kan klippe helt inn til stammen, krever det en kantklipper hvis man bryr seg om det litt pjuskete utseendet. (Foto: Pernille Redder)

Data som må kjøpes

Det eneste virkelige minuset ved Stiga A 1500 er at den krever konstant tilkobling via 4G, og at det derfor er nødvendig å kjøpe en datapakke fra Stiga når det første året er gått. Datapakken koster fra 225 kroner årlig, og prisen bestemmes av hagens størrelse – jo større, jo dyrere. [Oppdatering 8. august 2024: I 2024 endret Stiga prisene sine slik at datapakken nå er inkludert gratis i hele produktets levetid. Red.]

Til gjengjeld er det helt generelt for de kabelfrie robotgressklipperne at de er billigere å eie enn de som bruker kabel, da alle former for oppdateringer av programvare foregår via dataoverføring. Det er derfor ikke nødvendig å ha en tekniker når robotgressklipperen skal oppdateres, og sett i det lyset er en datapakke en rimelig løpende utgift.

Stiga A 1500 4
Stigas app er enkel å bruke, og når det er oppdateringer til roboten, overføres de lett herfra. (Foto: Pernille Redder)

Resultatet

Stiga anbefaler at Stiga A 1500 klipper to ganger om dagen, så det lar vi den gjøre. Denne roboten har fått den ekstra utfordringen i forhold til de andre i testen, at den skal klippe to adskilte områder som ligger veldig nære hverandre, bare adskilt av en smal sti. Selv om presisjonen er høy, går det likevel noe galt i programmeringen, og i første omgang begynner roboten bare med å klippe det ene området, mens det andre forblir langhåret.

Heldigvis er det ganske enkelt å fikse i appen med en liten justering av det ene området, og deretter kjører roboten etter alle kunstens regler, så snart fremstår begge plenene pent stusset.

Generelt sett imponerer Stiga A 1500 med sin grundighet og med en app som inneholder en meget enkel og intuitiv navigasjon. Der er ikke så mange fancy features, men bare et helt enkelt setup. Vi kan for eksempel enkelt gå inn selv og endre på kartleggingen av hagen, selv om det var installatøren som sto for det i første omgang.

Stiga A 1500 5
De små, fleksible knivene sikrer at roboten ikke skader mindre dyr, hvis sensorene ikke har registrert dem slik at den kjører utenom. (Foto: Pernille Redder)

Konklusjon

Stiga A 1500 vinner gruppetesten, men det er en knepen seier, for alle de fem robotene har gjort det godt. Men de avanserte klippemønstrene, den lille, lette og stort sett lydløse maskinen, og den grundigheten og stabiliteten i navigasjonen som roboten leverer, gjør den til et tvers gjennom trygt valg.

Karakter
Stiga A 1500
High End

Også i denne testen:

Ecovacs Goat G1

Kvartalets peneste hagerobot

Ecovacs har jobbet litt mer med designen enn konkurrentene.

Så absolutt den peneste designen, og dessuten ligger Goat G1 en hel prisklasse under flere av konkurrentene.
Det skal plasseres et antall hvite stenger kalt 'sollys' rundt omkring i hagen. De bruker Goat G1 til å navigere etter.
Les hele testen

Ecoflow Blade

Mer rask enn pen

Minimalistisk Turbo Terminator får raskt orden på plenen.

Vanvittig rask klipping. Kjører ikke inn i objekter på plenen, men registrerer dem på 30–40 centimeters avstand.
Roboten har et høyere lydnivå enn de øvrige i testen, og designen er mer annerledes enn den er pen.
Les hele testen

Segway Navimow H800E

Lydløs og terrenggående

Segway Navimow med Vision Fence er (nesten) alt hva man kan ønske seg av en robotgressklipper.

Nærmest lydløs, super terrenggående og fås i fire forskjellige størrelser.
Det nyutviklede Vision Fence kan kjøpes som tillegg, og dessuten krever denne modellen et 4G-abonnement for å kunne hente oppdateringer til blant annet firmware og CPU.
Les hele testen

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

Til den svære hagen

Husqvarnas robotgressklipper er en golfbane verdig

Til den helt store parklignende hagen er Husqvarna et godt alternativ.
Den registrerer ikke hindringer på forhånd, men støter mykt inn i dem – og finner deretter en vei utenom.
Les hele testen
Pernille Redder
(f.1977): Journalist på L&B Home. Pernille har jobbet som journalist og redaktør i TV-bransjen siden 2003. Blant annet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærlig og kortfattet om alt det som gjør livet som blant annet huseier og foreldre artigere og lettere.

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Lyd & Bilde
[]