TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung QN95C (TQ65QN95C)

Samsung spisser toppmodellen

En av Samsungs aller beste TV-er er tilbake i ny 2023-versjon: QN95C er et imponerende skue fra alle kanter, men Samsung har også gjort noen interessante endringer.

Av / 04.05.23 - 09:00
Samsung QN95C (TQ65QN95C)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung QN95C byr på en spektakulær bildeopplevelse med kraftig kontrast og blendende lysstyrke. Med glimrende svartnivå, presis lyskontroll og lite skjermrefleksjon er dette en glimrende TV til all slags bruk.
  • Samsung har fjernet den populære One Connect boksen, hvilket kan være et savn for noen. Samsung viser fortsatt ingen tegn til å støtte det populære Dolby Vision HDR-formatet.

Samsungs TV-utvalg for 2023 er større og bredere enn noensinne. Den sørkoreanske produsenten tilbyr nå TV-er fra budsjett til high-end klasse, med 4K- eller 8K-oppløsning, QLED eller OLED teknikk, og i skjermstørrelser fra 32 til 98 tommer!
Blant de aller mest spennende modellene i det øvre prissjiktet finner vi Neo QLED-modellen QN95C. Dette er flaggskipet blant 4K QLED-modellene, og arvtageren til QN95B, en av de beste LCD-skjermene vi testet i fjor.

Med kraftig MiniLED-baklys, sylslank design og gode tilkoblingsmuligheter, vil dette være en lekkerbisken for de ekstra kresne TV-seerne. Samtidig har det skjedd noe som muligens vil skuffe en del trofaste Samsung-brukere …

Samsung QN95C: Velutstyrt og påkostet flaggskipmodell

Samsung forteller at de har finjustert Quantum Matrix MiniLED-teknologien i QN95C for enda bedre HDR-ytelse. Her får du den høyeste ytelsen, og det meste av smarte finesser som Samsung kan by på – kun overgått av 8K-flaggskipmodellen QN900C.

QN95C-serien kommer også i et bredt utvalg av skjermstørrelser, fra 55” og helt opp til 85”.
Samtidig noterer vi at prisen har gjort et bittelite hopp siden fjorårets modell, antageligvis på grunn av den sterke euroen.

QN95C_003_L-Perspective_Slate-Black QN95C_001_front_Slate-Black QN95C_002_R-Perspective_Slate-Black QN95C_004_L-side_Slate-Black
<
>
Samsung QN95C. (Foto: Samsung)

Sylslank design

Utseendet er det ingen ting å utsette på: Samsung QN95C har en særdeles formfin og lekker design. Selve skjermen er bare 20 millimeter tykk. Det er faktisk noen millimeter tynnere enn forgjengeren, for ikke å snakke om konkurrenten LG OLED G3.

Annonse

Samtidig har Samsung foretatt en merkbar designendring i år, som også påvirker funksjonaliteten. Mens forgjengeren QN95B kunne skilte med en separat One Connect-boks for tilkoblingene, er denne nå fjernet og erstattet med vanlige integrerte tilkoblinger.

Ifølge Samsung er det mange som har etterspurt en toppmodell med integrerte tilkoblinger, da ikke alle ser nytten av den separate koblingsboksen med tilhørende strømforsyning og kabel. Men vi skal ikke utelukke at det nok også kan ha med kostnadsbesparelser å gjøre.

Uansett vil fraværet av One Connect være et savn for dem som har mange tilkoblede enheter og ønsker å beholde TV-stua ren og ryddig. Dersom du ønsker å veggmontere TV-en, vil det også kreve litt mer jobb med å trekke og skjule flere av ledningene ned til TV-reolen.

På den positive siden har Samsung klart å holde skjermen imponerende slank, til tross for integrerte tilkoblinger og strømforsyning. Dermed tar den seg flott ut fra alle kanter, og kan dessuten henges tett inntil veggen.

Samsung QN95C apps Samsung QN95C rear Samsung QN95C speakers
<
>
Baksiden er glatt, med integrerte tilkoblinger, og mulighet for å trekke ledningene ned gjennom foten. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Selv om Samsung har flyttet elektronikken innenbords i år, har de heldigvis beholdt de gode tilkoblingsmulighetene. QN95C støtter er utstyrt med fire HDMI 2.1 kompatible innganger, og kan håndtere 4K-video med opptil 144 bilder per sekund.

Dette vil med andre ord være en interessant TV for gamerne, da man kan koble til både spillkonsoller og gaming-PC uten å løpe tom for innganger. Mange av TV-ene på markedet må nøye seg med at bare to av fire er fullverdige HDMI 2.1 innganger.
En annen ting som har slanket seg er den oppladbare fjernkontrollen. Den er laget i resirkulerbar plast og føles lettere i hånden enn før – og kanskje litt billigere.

Vi kunne godt tenke oss noe i børstet metall på en toppmodell som dette. På den annen side unngår man hakk i parketten hver gang den mistes i gulvet!

QN95C kommer for øvrig lastet med Tizen, som er Samsungs egenutviklede brukergrensesnitt. Dette er fortsatt en av våre favoritter når det kommer til betjening og utvalg av apper.

Årvåkne lesere vil likevel huske at vi ga Samsung litt pepper i fjor, da noen av endringene i menysystemet føltes som et tilbakesteg. Dette gjaldt spesielt innstillings-menyene som føltes gjemt bak unødvendig mange klikk, samtidig som de dekket til skjermbildet unødvendig. Derfor er det gledelig å se at de har løst dette på en smartere måte i år.

Menyen for bildeinnstillinger ligger nå tilgjengelig som en «popup» menylinje når man trykker inn tannhjulknappen på fjernkontrollen – til glede for både vanlige og mer avanserte brukere. Du kan nå enkelt gjøre innstillinger uten å miste det du ser på, mens du kan trykke på hjem-knappen for å se tilgjengelige programmer, strømmetjenester og lignende.

Samsung QN95C remote front Samsung QN95C remote rear Samsung QN95C inputs
<
>
Den lille oppladbare fjernkontrollen med solcellepanel på baksiden har blitt enda tynnere og lettere enn før. Samtidig er den nå laget i plast, og gir muligens et litt billigere inntrykk.

Bredt utvalg av apper – men ingen Dolby Vision

QN95C kan skilte med et bredt utvalg av apper og strømmetjenester, inkludert nye MAX, SkyShowtime i tillegg til Netflix, Apple TV+, Amazon, Rakuten, og Disney+. For ikke å glemme Samsung TV+ som byr på en rekke gratis TV-kanaler.

Derimot ser det ikke ut til at Samsung vil støtte HDR-formatet Dolby Vision i år heller: QN95C støtter selvfølgelig «vanlig» HDR-innhold, men derimot glimrer altså det populære Dolby-formatet med sitt fravær. Dette er et meget utbredt format på ulike strømmetjenester (også for gaming), som derfor må sees i HDR10 format på Samsung-skjermen.

Den viktigste forskjellen mellom HDR10 og Dolby Vision, er at sistnevnte inneholder dynamiske metadata om kontrastforholdet i ulike scener. Dette hjelper TV-skjermene med å tilpasse lysstyrken optimalt i forhold til videomaterialet. Uten disse metadataene må TV-en «gjette seg til» de optimale lysnyansene ved hjelp av dynamisk tonemapping.

QN95C støtter til gjengjeld det mindre utbredte HDR10+ formatet, men til glede for Samsung-eiere har i alle fall Apple nå begynt å støtte HDR10+ på sine originale serier. Hvis de bare kunne overtale Netflix og Disney til å gjøre det samme, ville ikke Dolby Vision være et like stort savn.

Samsung QN95C webcam (2) Samsung QN95C webcam
<
>
En nyhet på årets QN95C modell er det medfølgende slanke webkameraet, som kan festes enkelt på toppen av skjermen, og brukes til videosamtaler med for eksempel Google Meet. (Foto: Audun Hage)

 

Nytt i år: Mer finmasket MiniLED-baklys

Neo QLED er Samsungs navn på LCD-skjermer med MiniLED-teknologi. Mini refererer til lysdiodene på innsiden av LCD-panelet, som har krympet til en brøkdel av den vanlige varianten.

Slike bittesmå lysdioder er det naturligvis plass til langt flere av, innenfor et gitt skjermareal. Resultatet er vesentlig jevnere lysfordeling og bedre kontrast enn den gamle og grovere LED-varianten. Men, det krever ekstra presis kontroll og styring av lyset for å unngå en synlig glorieeffekt rundt lyse objekter. Dette er et problem vi ser på LCD kontra OLED, hvor hver eneste lille piksel kan tennes og slukkes individuelt.

Samsung forteller at de omtrent har doblet antall dimming-soner på QN95C-serien i år, sammenlignet med QN95B fra i fjor, og 65 tommers utgaven har angivelig 1344 soner. Dette bør selvfølgelig gi enda mer finmasket og presis kontroll over baklyset.

Det hele styres av den avanserte «Neural Quantum» prosessoren som bruker AI-teknologi (nevrale nettverk) til å måle og forbedre bildet. Kunstig intelligens kan høres skummelt ut i disse dager, men så lenge det gir bedre bilder er det vel greit, eller?

Bildekvalitet

9-serien fra Samsung har regelmessig plassert seg i toppen blant de LCD-baserte skjermene på markedet. Derfor stilles det naturligvis også høye forventninger til årets QN95C.

Og nykommeren fornekter seg ikke: Førsteinntrykket er at den i likhet med forgjengerne, har en formidabel lysstyrke, som resulterer i et kanonsterkt og livlig bilde.

Samsung-skjermen klemmer ut over 1900 nits i et lite 10 % målevindu av gangen, men vel så viktig er at den klarer opptil 600 Nits med hele skjermen i hvitt. Det er omtrent tregangeren av hva en OLED-skjerm klarer å skvise ut, bare for å sette tallene i perspektiv.

Den saftige lysstyrken betyr for det første at HDR-innhold blir virkelig «ildsprutende» på denne skjermen. Flammer, eksplosjoner, sollys og andre høylyseffekter formelig står ut mot oss, til et punkt hvor vi nesten kan kjenne strålevarmen på huden.

En annen fordel med å ha så mye tilgjengelig lysstyrke, er selvfølgelig at Samsung-skjermen er mindre påvirket av lys fra omgivelsene. Den kan i praksis stå og vise innhold i HDR-format i dagslys, uten å løpe tom for krutt.

Når vi ser sport eller dokumentarer i HDR-kvalitet med mye lyse scener– for eksempel Full Swing eller Drive to Survive på Netflix – er det lett å bli betatt av den uanstrengte og kontrastrike presentasjonen. For ikke å snakke om vintersport med mye hvitt!

Slike disipliner hvor store deler av skjermen må være lys på samme tid, er et område hvor OLED-skjermene fortsatt sliter mot de beste MiniLED-skjermene. Selv en knallsterk OLED-modell av seneste generasjon som LG G3, klarer bare å nå rundt halvparten av lysstyrken til Samsung QN95C på fullskjerm hvit.

Vårt testeksemplar hadde også en imponerende jevn og uniform lysfordeling over hele panelet. Med unntak av et litt mørkere parti helt ute i kantene, er QN95C blant de jevneste vi har sett fra en LCD-skjerm, noensinne.

Bevegelsene er også imponerende glatte, hvilket igjen bidrar til å gjøre dette til en velegnet TV for sport. QN95C har i likhet med forgjengeren en imponerende bildeskarphet, som bevares også når bildet er i hurtig bevegelse.’

Samsung QN95C bright lights Samsung QN95C contrast Samsung QN95C sunlight
<
>
Vårt testeksemplar av QN95C hadde veldig lite clouding eller dirty screen effect, som følge av ujevn lysfordeling eller andre kvalitetsproblemer. (Foto: Audun Hage)

Imponerende svartnivå og kontrast

Saftig lysstyrke er både gledelig og anvendelig. Likevel er det når vi demper lyset i rommet og forventer maksimal kinostemning, at vi ser de største forbedringene på QN95C mot tidligere generasjoner.

Forgjengeren QN95B var ikke direkte slepphendt med lyskontrollen den heller, men det merkes at QN95C har blitt enda mer presis i den lokale dimmingen, som følge av den økte soneinndelingen. Dimmingen jobber tilsynelatende også veldig raskt, uten etterslep av lys i bildet.

Samsung-skjermen klarer å gjengi selv små lyse objekter på bekmørk bakgrunn, uten at det blir noen plagsom glorieeffekt eller lysblødning til sidene. I den grad det blir noen «halo» rundt objektet, så er det mer en naturlig effekt av mye lys som fanges opp av øyet.

Når mesteparten av skjermen kan være slukket på denne måten, blir også svartnivået som forventet meget bra – om ikke på direkte OLED-nivå, så i alle fall tett på! Detaljnivået og dybdefølelsen i mørke scener med små innslag av lys, er forbilledlig bra.

Fargegjengivelsen fra QN95C er både intens og velnyansert, med imponerende fargevolum, og velger du Film eller Filmmaker Mode kan du også oppnå en temmelig nøytral fargegjengivelse. Når det er sagt, vil det fortsatt være en del å hente ved å gjøre en fargekalibrering.

Samsung tilbyr dette automatisk gjennom finessen Smart Calibration, som gjør det mulig å selv kalibrere skjermen ved hjelp av mobilen (krever en nyere iPhone eller Samsung Galaxy-modell). Men det vil selvsagt bli enda mer nøyaktig med en profesjonell Calman-kalibrering.

Konkurrenter?

Samsung QN95C er definitivt blant de beste LCD-skjermen vi har testet hittil i år, men vi skal ikke glemme at det også finnes flere konkurrenter å se opp for.

Den kanskje aller mest spennende «konkurrenten» kommer fra Samsungs egen stall i form av S90C og S95C, som byr på spennende QD-OLED panelteknologi. Sistnevnte ligger i omtrent samme prisleie, og kommer også med One Connect Box, som Samsung altså har valgt å sløyfe på QN95C i år.

En annen konkurrent å se opp for vil være LG OLED G3. Nykommeren har fått et splitter nytt «MLA» basert OLED-panel som kvitterer med rekordhøy lysstyrke, i tillegg til alle de andre kvalitetene vi forbinder med OLED.

Vi skal heller ikke glemme Sonys kommende X95L, som blir japanernes flaggskip blant LCD-skjermene med MiniLED. Sony er kjent for sin svært presise bildebehandling, men det gjenstår å se om lyskontrollen og kontrasten er på nivå med Samsungs nykommer. Vi som tester får se!

Les også LGs nye OLED-flaggskip legger lista LGs nye 2023-modell OLED G3 har nettopp gjestet testbenken. Kan vi allerede ha sett årets beste TV?

Lydkvalitet

Samsung QN95C har innebygde høyttalere både på undersiden, på sidene og toppen, i tillegg til basshøyttalere på baksiden. TV-en støtter også Dolby Atmos lydprosessering internt, slik at du kan få en viss surroundopplevelse fra de innebygde TV-høyttalerne.

De innebygde høyttalerne kan naturligvis ikke måle seg med en separat lydplanke, men gir likevel en fyldig og sterk gjengivelse av stemmer, musikk og lydeffekter.

Mange vil nok likevel foretrekke å koble til et separat lydsystem på en TV i denne klassen, og det er heldigvis en smal sak å gjøre dette via HDMI eARC kontakten.

QN95C støtter også lydoverføring over Wi-Fi, hvor det også går an å overføre Atmos-lydsignaler trådløst. Da må du imidlertid ha en nyere lydplanke fra Samsung – for eksempel den slanke S800B eller nykommeren S990C.

Konklusjon

Samsung QN95C er i likhet med forgjengerne QN95B og QN95A, en av de beste LCD-skjermene i high-end klassen. Dette er LCD-teknikk trimmet til sitt ypperste, og vil spesielt tiltale de som foretrekker en lyssterk tv til sport, gaming og annen underholdning i lyse rom.

Her er Samsung-skjermen virkelig i sitt ess, med en lysstyrke og kontrast som overgår det meste vi har testet. I tillegg er dette en meget kapabel TV til filmtitting i mørke rom, takket være meget presis og finmasket lokal dimming.

Samsung-skjermen har også en slank og tiltalende design, med plenty av gode tilkoblingsmuligheter. Noen vil nok være skuffet over at Samsung har droppet separat koblingsboks på denne generasjonen, men for deg som søker en potent LCD-basert skjerm kan vi trygt anbefale QN95C.

Karakter
Samsung QN95C (TQ65QN95C)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Samsung QN95C (TQ65QN95C)”

  1. Foretrekker dere denne modellen framfor Sony X95L? Og hvilken modell tenker dere er best å se fotball til? Jeg er nemlig ute etter å kjøpe en ny tv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming