TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1

Klassisk stil – gamle spesifikasjoner

Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 er smart på utsiden, men ligner en klassisk ThinkPad på innsiden.

Av / 26.04.23 - 09:03
Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1

Home mener

  • Solid og konservativt oppbygd. Den vil sikkert holde i minst 10 år.
  • Litt gammeldags maskinvare. Ytelsen matcher ikke den fyrstelige prisen.

Ingen annen PC signaliserer seriøs business som en ThinkPad-laptop. Det kan godt være at folkene i den kreative avdelingen – de som ikke kan regne – sverger til sine MacBooks, men skal det være corporate, skal det være ThinkPad.

I gamle dager var alle ThinkPads sorte og kantede, men Lenovo har de senere årene prøvd å gjøre sin image litt mindre slipsaktig.

Lenovo ThinkPad Z16 ligner derfor på overflaten enhver anden kontor-ultrabook. Kabinettet er slankt og med myke avrundede former. Men det er bare på overflaten. Når man åpner det grå aluminiumslokket, avsløres dens firkantede kullsorte ThinkPad-arv. Et rødt TrackPoint midt i tastaturet fullfører den trygge følelsen av å være tilbake i 1993.

05_ThinkPad_Z16_Hero_Rear_Facing_Right 02_ThinkPad_Z16_Hero_Front_Facing_Right
<
>
Kabinettet er slankt og med mykt avrundede former. Men det er bare på overflaten. Når man åpner det grå aluminiumslokket, avsløres dens firkantede kullsorte ThinkPad-arv. (Foto: Lenovo)

Stabilitet og trygghet

Det signaliserer imidlertid også en viss stabilitet. Noe som nettopp er hva folkene i økonomiavdelingen ber om. Og Lenovo ThinkPad Z16 er et lærestykke i stabilitet og trygghet.

Utover at designen stort sett er som for 30 år siden, har man hele veien tatt de gjennomprøvde valgene.

Annonse

Skjermen er stor og leservennlig. Men der de fleste nye superbærbare i prisklassen klarer WQHD-oppløsning eller høyere, har Lenovo valgt en 60 Hz antirefleks-behandlet IPS-skjerm i 1920 x 1200-oppløsning. Moderne pjatt som høy oppløsning, OLED-panel og touch-betjening bruker vi ikke her i avdelingen! Eller de må i så fall kjøpes mot en klekkelig merpris.

Tastaturet er ganske behagelig, og da man ikke har prøvd å klemme inn et numerisk tastatur ved siden av, er det god plass omkring tastene, som imidlertid bare er av middelmådig kvalitet og ender sine korte vandringer med et bløtt ‘blopp’.

Viskelær-mus

Trackpointet er en ThinkPad-spesialitet som har vært et kjennemerke siden IBM lanserte serien for over 30 år siden. Har du aldri prøvd TrackPoint, er følelsen nærmest som et viskelær (hvis du er gammel nok til å ha prøvd det), som kan brukes til å styre markøren. Det krever litt øvelse i bruken av TrackPoint, men i sin tid var det et forholdsvis godt alternativ til en ekstern mus. I dag har alle laptops store og gode trackpads som er lettere å bruke. Og da de dedikerte museknappene til TrackPoint-et, som var plassert nedenfor tastaturet er fjernet i mellomtiden, må man nå trykke for trackpad-en for å klikke – og har man likevel fingrene på trackpad-en, er ideen med å bruke et TrackPoint, liksom forsvunnet. Når det er beholdt, er det nok som en designfeature.

09_ThinkPad_Z16__Hero_Birdeye_Keyboard 01_Z16_Still_Life_Track_Point_Menu
<
>
Det røde TrackPoint-et midt i tastaturet har vært på nesten alle ThinkPads i 30 år. Men i dag, hvor det finnes gode touchpads, er det rent symbolsk. Og når museknappene i mellomtiden er avskaffet, er man nødt til å bruke touchpad for å klikke. (Foto: Lenovo)

Utvalget av porter på ThinkPad Z16 er som på de fleste slanke bærbare, men konservative brukere vil savne USB-A-porter, som det er nøyaktig ingen av. I stedet er det tre USB-C-porter samt en SD-kortleser. Den testede utgaven var også utstyrt med plass til SIM-kort til mobildata-adgang, der Wi-Fi ikke strekker til.

Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 1
(Foto: Lenovo)

Benchmark

Hjertet i Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 er en 3,3 GHz AMD Ryzen 7 Pro 6850H-prosessor med åtte kjerner og 16 tråder. Det ville ha vært flotte data i 2021. Det samme kan man si om GeekBench-scoren på 8987 i multi-core og 1800 i single-core. PCMark 10-kontorprogram-simuleringen har med et resultat på 6493, samme budskap.

Som Intels prosessorer har Ryzen-prosessorene innebygd grafikkprosessor, kalt Radeon M. Men den brukes heldigvis ikke her. Z16 har en separat grafikkprosessor, nemlig Radeon RX 6500M. Selv om de heter nesten det samme, er det snakk om en fornuftig GPU med 4 GB dedikert RAM. Testen viser at ytelsen kan sammenlignes med Nvidia GeForce RTX 3060.

En 3DMark Time Spy-score på 4609 viser at maskinen fint kan klare nyere 3D-spill – men ikke de aller tyngste. Grafikkortet har også raytracing-funksjoner innebygd. Men bare akkurat nok til å kunne si at de er der. 3DMark Port Royal-testen ble gjennomført med en rekordlav score på 575!

Batteritesten er ganske typisk for slanke maskiner med store skjermer: to timer og tre kvarter. Den virkelige brukstiden under normale forhold er betydelig lengre. Men det er knapt nok tilstrekkelig til en hel dags arbeid. Heldigvis kan Z16 lades med standard USB-C-ladere.

Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 2
(Foto: Lenovo)

Konkurrenter

Vi pleier å liste opp de nærmeste konkurrentene. Men det er reelt sett ingen PC-er i prisklassen som er direkte konkurrenter med ThinkBook Z16 Gen 1. Alle sammenlignbare maskiner er nemlig langt billigere! Ved et merkelig skjebnetreff har Z16 nesten samme ytelse som en annen maskin med navnet Z16, som vi testet i 2021. Den gang fikk MSI Creator Z16 toppkarakter for sin raske maskinvare. Også den var en 16” superslank laptop. Men selv om det har skjedd mye siden den gang, overgår den fortsatt den dag i dag ThinkPad-en på skjermkvalitet og lagring. Og den kostet mindre!

Konklusjon

Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 ser like nedtonet diskré ut som Men In Black. Men i motsetning til hos filmagentene gjemmer det seg ikke avansert romteknologi bak det konservative ytret. Z16 er spekket med gjennomprøvde løsninger som nok vil tjene firmaet i mange år fremover, men en stor del av dem virker allerede nå foreldet med tanke på prisen. En 60 Hz FHD-skjerm uten touch er ærlig talt ikke det vi forventer å finne på en så dyr maskin. Og selv om ytelsen er rikelig til kontorbruk, må Lenovo ThinkPad Z16 se seg forbikjørt på alle punkter av sin nesten to år eldre navnebror fra MSI. Som den gangen kostet mindre enn Lenovo gjør i dag.

Karakter
Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC