TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Primare NP5 Prisma MK2

Superb nettverkspiller for kresne ører

Noen ganger er det veldig enkelt å få bedre lyd i anlegget. Det er denne beviset på.

Av / 22.04.23 - 10:01
Primare NP5 Prisma MK2

Lyd & Bilde mener

  • Enkel nettverkspiller med Chromecast Audio og AirPlay 2. Superb lydkvalitet for pengene, med et stort, åpent og dynamisk lydbilde.
  • Du må ha en digitalomvandler eller forsterker med digitale innganger.

Alle som strømmer musikk fra mobilen, vet hvor enkelt det er å få musikk i øret. De fleste av dem bruker Bluetooth fordi det er så enkelt, og det skjønner vi godt. 

Det kan være like enkelt å spille musikk over Wi-Fi nettverket, men da trenger man en bedre strømmeløsning.

I budsjettklassen er den knøttlille Wiim Mini, eller den litt bedre Wiim Pro, gode valg for den som ønsker endre lyd. Men det er mulig å få enda bedre lyd ut av høyttalerne, med en bedre nettverkspiller, som er like enkel å sette opp og bruke.

Den nye versjonen av Primares nettverkspiller, NP5 Prisma MK2, har ikke noen flere knapper og ratt enn en Wiim Pro, den er faktisk like kompakt og enkel å bruke. Men, de som er villige til å betale mer, får bedre lyd fra Primares nettverkspiller.

Den nye MK2-versjonen har fått en ny digitalkrets fra Texas Instruments, som erstatter forgjengerens AKM-prosessor. Den har også støtte for DSD128 for de som trenger det, og den støtter Roon-klienten mange bruker når de strømmer musikk.

Annonse
Primare NP5 Prisma MK2 1
NP5 MK2 er ikke stort større enn en Apple TV-boks.
Foto Lasse Svendsen

NP5 Prisma MK2 har også støtte for MQA-filer som brukes av Tidal, men det får man bare utnyttet når den er tilkoblet en separat – eller innebygget DAC – med MQA-støtte. For det er ingen analoge utganger her, kun optisk og koaksial digital ut, så man får ikke lyd uten at NP5 Prisma MK2 er tilkoblet en DAC.

Som mange andre slike små nettverkspillere, er også NP5 Prisma MK2 bygget rundt Googles univers. Det betyr at man setter den opp med Google Home-appen, som også brukes til å styre hvilket rom man vil ha lyd i, hvis man har flere Chromecast-støttede produkter i hjemmet. Den har i tillegg AirPlay 2 og støtter dermed multirom også for Apple-brukere, som naturligvis kan bruke Google Home-appen, de også.

Primare NP5 Prisma MK2 2
To digitale, men ingen analoge utganger.
Foto Lasse Svendsen

Man kan strømme musikk med Bluetooth, men vi anbefaler Wifi eller Ethernet, for at man skal få en fullverdig opplevelse av musikken.

Primare Prisma app

Det finnes selvsagt en Primare app, der kan man velge foretrukken strømmetjeneste, og listen i appen inkluderer Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, Deezer, Google Play Music, TuneIn radio, og SoundCloud.

IMG_9164 IMG_9163
<
>
Alle de viktigste strømmetjenestene er støttet, bortsett fra Apple Music. Ill: Lasse Svendsen

Musikk som ligger på en harddisk eller minnepinne, kan strømmes over nettverket eller kobles til USB-inngangen på baksiden, og styres fra Primare-appen. I den samme appen kan man velge at NP5 Prisma MK2 skal sende opp til 192 kHz ut fra de digitale utgangene, og styret man volumet fra en forsterker, kan utgangene settes til fast – fixed, i stedet for variabel.

Primare-streameren støtter de aller fleste lydformatene der ute, og det finnes faktisk en RS232-kontakt, og medfølgende kabel til NP5 Prisma MK2, som man benytter når man vil styre et eldre Primare-produkt.  

Tidal Hi-FI Master

Hvis man er Tidal-bruker, er det gjerne fordi man ønsker å spill musikk i så høy oppløsning som mulig, og har da har man et Tidal Hi-Fi abonnement. Med Prisma-streameren er Master-filene foreløpig begrenset til 16-bits, 44,1 kHz når man strømmer over Airplay, eller 24-bit 96 kHz når man strømmer fra en Roon-klient over Chromecast.

Primare sier at de planlegger en programvareoppdatering, som vil støtte 24-bit 192 kHz med Qobuz, mens Tidal- brukere foreløpig er begrenset til 24-bit 48 kHz, men bare hvis man bruker en tredjeparts app som BubbleUpNP for DLNA.

Primare NP5 Prisma MK2 3
NP5 MK2 strømmer høyoppløst lyd over nettverket.
Foto Lasse Svendsen

Dynamisk og potent

Man skulle kanskje ikke tro at en så liten og enkel streamer kunne spille så godt, men Primare-streameren viser at det er verdt å betale mer for å få bedre lyd. 

Den spiller ikke helt på samme nivå som en Auralic Altair 1.1 eller en Naim ND5 XS2, men når den er koblet til en god DAC, hører man raskt at den har et større, åpnere og mer dynamisk lydbilde enn den billigere Wim Pro. 

Koblet til DAC-en i en Hegel H190, vokser skalen på Brad Mehldau og Pat Methenys Summer Day, samtidig som det er mer dybde i klaverklangen. Gitaren lyder større, klangen er varmere og fyldigere, og det er bedre dynamisk kontrast med Primare-streameren.

Som også gjengir The Hard Way med PNAU og Khalid, med mer potent og strammere bass. Det er ikke veldig store forskjeller, men for de som er veldig opptatt av lyden, er de store nok til at Primare-streameren er å foretrekke.

Det merkes også på Miley Cyrus Flowers, hvor basstrommen har mer tyngde, og når jeg bytter til Short Story med Arild Andersen group, gjengis slagverket og små detaljer som kantslag på cymbaler, med bedre fokus. 

Der Wiim-streameren maskerer noen av de fineste nyansene i lydbildet, klarer Primare-streameren å få fram mer av de finere nyansene, og de små detaljene er tydeligere fokusert. 

Konklusjon

Primare NP5 Prisma MK2 er en solid oppgradering fra de billigste nettverkspillerne, og en betydelig oppgradering fra det meste som er bygget inn i rimelige forsterkere og receivere. Alle som ønsker seg bedre lyd når de strammer musikk, bør definitivt sette Primare-streameren på listen. Den mangler noen av mulighetene man får med dyrere streamere, og har for eksempel ikke analoge utganger eller fjernkontroll, men lyden er i absolutt toppklasse. Og det er som kjent, det som betyr mest for de fleste av oss.

Karakter
Primare NP5 Prisma MK2
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset