TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Nintendo Switch OLED

Eldes som god vin eller gammel vin på nye flasker?

Den nye Nintendo Switch OLED er en gave til gameren på farten, og den bygger videre på det elskede Switch-formularet. Men vær på vakt, den kan som kryptonitt også være en svakhet.

Av / 21.04.23 - 09:11
Nintendo Switch OLED

Home mener

  • Den sjarmerer med sin legende-design og sine kreative løsninger, for eksempel de avtakbare kontrollerne. Den er en glede å bruke hjemme, og skjermen imponerer på farten. Analoge spill gjør det lett å kjøpe brukt eller prøve vennenes. De eksklusive Nintendo-spillene er nesten grunn nok til å kjøpe den.
  • Merpris for online-spill er en uskikk. Til skytespill er knappene og responstiden dessverre ikke på et nivå hvor man glemmer konsollen og lar seg suge med inn i spillet.

Nintendo Switch trenger neppe en introduksjon. Med over 120 millioner solgte eksemplarer har den satt standarden for moderne håndholdte konsoller. Switch er, som navnet antyder, mer en hybrid-konsoll. Den er skapt til både å være tilkoblet TV-en, men samtidig være sin egen håndholdte konsoll med innebygd skjerm og kontrollere.

Den var en game changer for mange som nå endelig kunne ta sitt yndlingsspill ut i solen eller med på ferien. Der Switch før ble sammenlignet med stasjonære konsoller som Xbox og Playstation, er den nå kongen av sin egen sjanger av håndholdte konsoller.

Vi tester den nyeste Switch, som har fått med en OLED-skjerm på festen, noe som understreker at håndholdt gaming ikke anses som et midlertidig kompromiss som bare skal brukes når du er borte fra TV-en.

Den nyeste modellen har fortsatt mye til felles med den originale Switch fra 2017. Vi ser på om toppmodellen Switch OLED fortsatt er relevant på den håndholdte slagmarken, som Nintendo lenge har dominert.

Lekelysten interaksjon

Nintendos totempæl er tredelt. Den billigste er Switch Lite, som i praksis er en mindre versjon som kun er til håndholdt bruk. I midten har vi den originale og fortsatt populære Switch.

Annonse

Switch OLED inntar topplasseringen; her er den originale Switch blitt oppgradert med en ny 7-tommers 720p OLED-skjerm, 64 gigabyte lager og forbedrede høyttalere.

At den nye modellen er basert på den vanlige Switch, er ingen dårlig løsning. Selv om programvaren ikke er ny, er det fortsatt en leken konsoll, som belønner enhver form for interaksjon. Hjemskjermen og innstillingene er fylt med klassiske Gameboy-lyder, som bringer en direkte tilbake til barndommen. Det er fortsatt sjarmerende i 2023, så hvorfor gjenoppfinne det?

De to kontrollerne på siden (Joy-Cons) tas av når skjermen kobl es til TV-en. De kan deretter settes på en plastholder, som forvandler de flate Joy-Cons til en mer behagelig og ergonomisk kontroller.

Når du fjerner dem fra Switch-en, avsløres to ekstra knapper på toppen av kontrollerne. Det avslører at de kan brukes som to små individuelle kontrollere. Det er spesielt fantastisk til Mario Kart, hvor også innebygd akselerometer og gyroskop gjør det ekstra morsomt å race rundt mot vennene dine. En genial og kreativ løsning som gir følelsen av verdi for pengene samt at hver lille del av maskinen gjemmer på litt magi.

Å ha alt det nødvendige utstyret ved hånden er spesielt praktisk hvis du kjører tog eller flyr. Du trenger ikke huske en masse ekstrautstyr for å involvere din sidemakker. Det forbedrede stativet sørger også for at turbulens ikke velter konsollen, noe som er en bekymring med standard-Switch-en.

Nintendo Switch OLED dockingstation
Den tar ikke mye plass på skrivebordet, og den lader, oppbevarer og kobler lett til, så hva mer kan man ønske seg? (Foto: Lasse Torp Hansen)

Selve dokkingstasjonen, som brukes til å forbinde konsoll og TV, er slank, minimalistisk og har de rette portene, inkludert LAN. Den er perfekt til å lade, beskytte og oppbevare konsollen, som gjør hele opplegget enda mer praktisk i hverdagen, da du kan ha Switch-en boende i dokken inntil du skal ha den med ut.

Imponerende spillbibliotek

Akkurat som med de fleste andre konsoller må man kjøpe spill spesifikt utviklet til konsollen. Nintendo har tatt et fantastisk valg om å tilby fysiske spill, som gjør det lett å shoppe brukt eller bytte med venner. Du har naturligvis også muligheten for å laste ned spill fra butikken deres til konsollen din eller SD-kortet ditt. Det beste fra begge verdener.

Ikke alle spill finnes i en versjon til Switch, så selve spillbiblioteket er kanskje en dealbreaker for deg. Etter hvert har tilbudet blitt ganske stort, og selv splitter nye spill, som Hogwarts Legacy, kan man finne i shopen

Hvis du elsker AAA-spill med hurtig game play og vill grafikk, må du nok skru forventningene litt ned. Ikke mye, men litt. Det er grenser for hvilke spill en maskin på størrelse med en kort diktsamling kan klare.

Som et massivt plaster på såret har Nintendo valgt å inkludere en del eldre perler i sin samling, som vil si at du kanskje endelig kan spille Skyrim eller Doom 3. Man får lyst til å prøve nye spill man ellers ikke ville ha vurdert hvis man hadde alle spill å velge mellom.

Nintendo er jo selv leverandør av spill, og spillene deres er derfor som skreddersydde til konsollen. Spill som kun virker på en bestemt konsoll, er i min verden en uskikk, men Nintendos spillkatalog er nesten grunn nok til å kjøpe maskinen. Ja, faktisk er Mario Kart 8 nesten grunn nok til å kjøpe maskinen.

Det er virkelig lagt ned krefter for å gjøre maskinen og Nintendos spill sosiale, men mest for dem som fysisk sitter sammen. Hvis du vil spille online, krever det et betalt abonnement. Ganske irriterende for en konsoll som er laget til å bli brukt utenfor hjemmet.

Switch spil
Nintendos egne spill er nærmest grunn nok til å kjøpe konsollen, og du kan planlegge hele fester omkring spill som Mario Kart 8. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Byggekvalitet

Byggekvaliteten er en av konsollens svake sider, og knappene er den største utfordringen. De små Joy-Cons føles billige, noe de dessverre ikke er hvis du må ut å kjøpe nye. Plasten sjenerer meg ikke, og du kan sikkert miste dem uten at de går i stykker. De føles bare mindre sjarmerende enn resten av konsollen, og du er tross alt i kontakt med dem hele tiden.

Knappene føles dessverre ikke tilfredsstillende å trykke på, og de runde joystickene har vanskelig for å fange mindre bevegelser. Det er tydelig i skytespill, hvor små justeringer konstant er nødvendige.

Et godt verktøy legger man ikke merke til, men her blir man dessverre noen ganger dratt ut av spillopplevelsen. Sammenligner man med kontrollere fra PlayStation eller Xbox, føles Switch svært primitiv.

Ergonomien er heller ikke fantastisk, og det er slitsomt i lengden hvis du bruker konsollen håndholdt. Heldigvis har Switch OLED et uttrekkbart stativ som gjør det mulig å sette den på bordet. Så kan du bruke adapteren som samler dine Joy-Cons til en mer tradisjonell kontroller. Alternativt kan du kjøpe mer komfortabelt utstyr, enten fra Nintendo eller tredjepart.

Nintendo Switch OLED kvalitet
Med adapteren er ergonomien langt bedre, men utfordringen med knappene er den samme. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Performance

Det er ikke mye fysisk plass inne i en Switch, og det er virkelig imponerende hvor mange nye spill som kan kjøres på den. Med den nye OLED-skjermen er spillene også markant flottere enn på den gamle, og kobler man den til TV-en, hopper kvaliteten fra 720 til 1080 piksler. Mange har naturligvis en 4K-TV, men jeg klager ikke. Jeg kunne ikke finne noe å sette fingeren på i grafikken, hverken på TV eller som håndholdt. Levende farger og intenst mørke. Akkurat som man ønsker det av en OLED-skjerm.

Den nye skjermen gjør det vanskelig å velge den OLED-løse versjonen, med mindre Switch-en bare en sjelden gang forlater holderen sin. Den nye skjermen bringer konsollen suksessfullt inn i dette tiåret. Spesielt på Nintendos egne spill føles konsollen kompromissløs. Batteritiden er fortsatt som den originale modellen på opptil ni timer, så du mister ikke dyrebar strøm ved oppgraderingen. Ladetiden er også fortsatt tre timer.

Men bare fordi et spill kan spilles på konsollen, betyr det ikke at det kjører på høyest mulige nivå. Med spill som Borderlands 2, som kom ut tilbake i 2012, kjører det mye som på en PlayStation 3. Det er ikke en hån, jeg har virkelig satt pris på Borderlands 2 på PS3, og å få den type krefter i en håndholdt konsoll er meget imponerende. Man legger imidlertid merke til responstiden, som lar vente litt på seg. Selve skjermen kan håndtere opptil 60 frames per second (FPS), som vil si at skjermen kan vise opptil 60 bilder i sekundet. Det er mer enn nok for de fleste, og rikelig også til spill med fullt drønn på. Høyere FPS krever mye mer av konsollen, så mange spill, inkludert Borderlands 2, må nøye seg med 30 FPS.

Dessverre tiltrekker responstiden seg negativ oppmerksomhet i skytespill, som ser ut til å være konsollens kryptonitt. Det tar litt for lang tid fra man beveger styrepinnen, til konsollen reagerer.

Med en bedre kontroller ville det vært et langt mindre problem. De små knappene er vanskelige å lage små, raske justeringer på, og dette bidrar til følelsen av å ikke kunne sikte presist. Det blir til rigide og utilfredsstillende små rykk tettere og tettere på fienden. En PlayStation 3 har samme langsomme responstid (og 30 FPS), men man glemmer det raskt, da kontrolleren gjør det lett å lage forutsigbare flytende bevegelser.

Generelt bør man ikke være redd for at maskinen ikke kan klare brasene. De selger tross alt ikke spill den overhodet ikke kan håndtere. FPS-spill er helt klart den største utfordringen. Det er verdt å lese anmeldelser av de individuelle spillene før man kjøper dem.

Nintendo Switch anmeldelse
Den lille flate konsollen passer inn over alt. Utrolig praktisk hvis skrivebordet alltid er rotete. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusjon

Nintendo Switch er fortsatt relevant, og den nye skjermen gjør spillene flottere enn noen gang. Konsollen bruker kreativitet og sjarme til å gjøre svakhetene ved håndholdt gaming til styrker, noe som man spesielt kan merke når man spiller Nintendos egne spill. Hvis hovedmålet er å spille heseblesende skytespill på farten, blir man skuffet over responstiden, FPS-en, og ikke minst kvaliteten på knappene, som ganske enkelt er langt fra hva vi er vant til å se på moderne konsoller.

At Switch i det hele tatt kan sammenlignes med moderne konsoller, vitner om hvor imponerende den maskinen vi snakker om, er. Det er en konsoll som lett kan anbefales til veldig, veldig mange mennesker.

Karakter
Nintendo Switch OLED
Premium

Også i denne testen:

Steam Deck (64 GB eMMC)

Den driver meg til vanvidd – men jeg kan ikke legge den fra meg!

Steam Deck ønsker å slå et slag for seriøs gaming på den håndholdte fronten. Og det betyr masser av performance, frustrerende feil og unektelig stort potensial.

Utrolig kraftig. Konsollen kan gi den mest fantastiske spillopplevelse med en innlevelse hvor verden omkring deg bare forsvinner. Folkene bak og store online-felleskap arbeider aktivt for å gjøre Steam Deck bedre og bedre. Systemet er åpent og kan behandles som en PC, noe som gir deg en del muligheter for å tilpasse den, hvis du vil bruke tid på det.
Det er fortsatt work in progress, og bare få spill virker helt knirkefritt. I verste fall er det jevnlig uforklarlige krasj, som det krever en del research og tester for å få dette til å forsvinne. Det er ikke en konsoll du bare kan overlate til seg selv. Den krever mye jobb for å få ut det beste.
Les hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har blant annet blitt publisert i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste seg dessverre å være en ganske dårlig akademiker, men til gjengjeld veldig god til å formulere de universelle sannheter, som holder ham våken om natten: som det faktum at elbiler ofte deler designfilosofi med gamerutstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besettelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?