Da vi testet reMarkable 2 i 2020, gikk det opp for oss hvorfor selskapet er en suksess. De doblet omsetningen i 2021 til 2,7 milliarder. Det er godt gjort når det eneste produktet er en digital notatbok. En meget god en, skal vi skynde oss å tilføye, for ReMarkable 2 er den mest gjennomførte notatblokken med E-ink-skjerm.
Den gjør det enkelt å organisere notater, gjøre endringer, lagre og dele, på en sort hvitt skjerm som føles som satengmykt papir når man skriver på den med reMarkables pekepenn – Marker Plus.
reMarkable-brettet kan egentlig ikke sammenlignes med en iPad, selv om også den fint kan brukes som en notatblokk, hvor man noterer i dokumenter og deler dem med kolleger.
Men som vi har erfart, å skrive på Apples glasskjerm med en hard pekepenn, gir ikke noen god skrivefølelse. Da bruker man heller Apples tastatur for iPad, som er et praktisk komplement til en Apple Pencil.
De fleste skriver lengre tekster mye hurtigere på et fysisk tastatur, men det har så langt ikke vært tilgjengelig for reMarkables elektroniske notatblokk.
Før nå.
reMarkable Type Folio
Det nye tastaturet er skreddersydd for reMarkable 2. og kan ikke brukes sammen med første generasjon av reMarkables notatblokk.
Type Folio dobler som etui, og kan brettes under reMarkable 2 når det ikke er i bruk, og brettes over for å beskytte E-Ink-skjermen når den transporteres. Type Folio har ikke noe innebygget batteri som må lades, men henter strøm fra reMarkable 2 via små kontakter, som også fungerer som tilkobling til tastaturet.
Tastaturet sitter fast med små magneter, og de er kraftige nok til å holde brettet sikkert på plass, selv når man bærer sin reMarkable 2 vertikalt og i åpen stilling.
Skjermen kan stilles i to posisjoner når den er festet til Type Folio, og når man bretter tastaturet under kan man legge skjermen helt flatt. Da bytter skjermen automatisk fra landskap- til portrettformat.
Type Folio med en reMarkable 2, veier under 900 gram til sammen, og er på størrelse med en 11-tommers iPad Pro med tastatur.
Språkvalg
Når man åpner en Type Folio med brettet vertikal posisjon, må man løfte opp brettet i høyre kant for å få tilgang til tastaturet. Som leveres i én nordisk versjon med taster merket for norske, svenske, danske og finske tegn. Det foretrukne språket velger man i menyen på skjermen.
Type Folio finnes også med taster for engelsk, amerikansk engelsk, tysk, fransk og spansk.
Det har ingen bakbelysning, det har for så vidt ikke reMarkable 2 heller, så å sitte på flyet eller toget om kvelden og jobbe kan bli en utfordring for noen. Som man kan se av bildene er det heller ingen pekeplate på tastaturet. Det er heller ikke nødvendig, for det er ingen app-struktur eller programvare her, ut over Remarkables eget Linux-baserte operativsystem kalt Codex.
God skrivefølelse
Med QWERTY-taster i full størrelse og 1,3 mm vandring, er Type Folio faktisk en glede å skrive på. Tastene sitter ikke noe tettere sammen enn de gjør på et moderne PC-tastatur, og responsen tross at de ikke er ekte mekaniske taster, er så god at man kan skrive i vei vel vitende om at man slipper å korrigere teksten hele tiden.
Det er alltid noe å sette fingeren på, og de numeriske tastene er ikke overraskende små. Det samme er piltastene, men det er vanlig også på laptop-er. Noen sekundære tegn kan bare aktiveres med opt- eller alt-tastene, og slettetasten på Type Folio er i minste laget.
Man kan tidvis oppleve en liten forsinkelse på skjermen – litt typisk for E-ink egentlig – når man skriver raskt. Tegnene dukker ikke alltid opp umiddelbart, men forsinkelsen er liten nok til at den aldri blir veldig plagsom.
Når man gjør notater med pekepennen på skjermen, og Type Folio er tilkoblet, får man automatisk tilgang til et felt som man kan plassere hvor som helst på skjermen, når man vil skrive noe med tastaturet i stedet for pekepennen. Man kan også konvertere håndskrift til tekst.
Tekst fra Type Folio kan eksporteres som PDF eller rå tekst, men enn så lenge ikke til word eller pages. Men du kan dele notater med tekst enkelt med andre, og synkronisere notater mellom mobilen og laptopen – eller legge dem i reMarkables nettsky, Connect. En abonnementstjeneste, som er gratis i ett år hvis man kjøper en reMarkable 2 sammen med Type Folio-tastaturet.
Konklusjon
Det er ikke sikkert alle med en reMarkable 2 noen gang har ønsket at de hadde et skikkelig tastatur. Men for de som har behovet, er Type Folio et utmerket valg. Det er kjempelett å skrive effektivt på, og fungerer samtidig som etui for brettet, som det henter bittelitt strøm fra når det brukes. Hvis reMarkable også klarer å gi oss våkne fra dvale når man åpner Type Folio – i hvertfall når man trykker på en tast, så har vi ikke mye å klage på. Prisen kan synes stiv, men det er bare til man oppdager hva Apple skal har for et tastatur til iPad.