TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Krigsseileren

En hårreisende del av norsk krigshistorie

Om du ikke visste det fra før, så gnir Gunnar Vikane det inn at krig var, og er, et gudsjammerlig helvete.

Av / 01.04.23 - 09:55
Krigsseileren
Tor Aavatsmark

Filmer og serier som tematiserer rundt Andre verdenskrig blir vi nok aldri ferdig med – og hvorfor skulle vi egentlig det? Det finne utallige tragiske, triste, heltemodige og utrolige historier å berette om; fra denne krigen som skulle ende alle kriger.

At det ikke gikk akkurat slik trenger vi ikke å gå lenger enn til vår egen verdensdel, anno 2023, for å se. Der akkurat nå, vårt nærmeste naboland gjennomfører en umenneskelig brutal okkupasjonskrig, stikk i strid med Folkeretten.

PS! Her kan du donere penger til det livsviktige hjelpearbeidet for Ukraina

 

Fra film til serie

Filmen Krigsseileren kom på kino i fjor, og skal visstnok være tidenes dyreste norske filmproduksjon. Nå har filmskaperne solgt prosjektet videre til strømmegiganten Netflix, og klippet spillefilmen om til (en noget lengre) miniserie. Det har tjent den komplekse historien vel.

Annonse

Serien er ca. en halv time lenger enn filmversjonen, men i tillegg til ekstra scener, samt forlengede scener, så er også rekkefølgen på enkeltscener stokket om. Det vi umiddelbart bet oss merke i er at sluttscenen fra filmen nå åpner miniserien. Et dristig, og høyst uventet valg, som tar bort litt av spenningsmomentet fra filmen – men det fungerer, om enn på en litt annen måte.

Krigsseileren 1
Krigsseileren (Foto: Netflix)

Norske sjømenn som krigsgisler

Bakteppet er hvordan norske sjømenn (og noen kvinner og barn) i handelsflåten regelrett ble tatt som gisler av den norsk stat i det tyskerne okkuperte Norge. Deres innsats ble helt avgjørende for å holde handelsrutene over Nordsjøen og Atlanteren, herunder frakt av våpen, ammunisjon og drivstoff, åpne.

Nærmere halvparten av samtlige skip ble senket av Wehrmacht under krigen, og nesten 3.500 sjømenn mistet livet i et inferno på havet. Flerfoldige tusener kom hjem, skadet, fysisk og mentalt, for livet.

På mange vis minner Krigsseileren om Christopher Nolans nedtonede krigsmesterverk Dunkirk. Åpenbart ikke med samme enorme budsjettet, men like fullt evner filmen å fortelle en nær, og relaterbar, historie om hvor galt det kan gå når uskyldig tredjepart uforvarende havner midt i krigshelvete – og må leve med følgene resten av livet.

Les også Dunkirk: Blant tidenes beste krigsfilmer Christopher Nolan gjør det igjen! Serverer en bunnsolid filmopplevelse med kvalitet fra A-Å.

Den duse fargepaletten, rekvisittene, kostymene og den menneskelige mentaliteten hensetter oss til det vanskelige 1940-tallet. Lekkert og brutalt fotografert av Sturla B. Grøvlen.

Krigsseileren 2
Krigsseileren (Foto: Netflix)

Som Nolan er heller ikke regissør Gunnar Vikane redd for lange, dvelende scener. Ei heller faller han for fristelsen med å fôre historien, og alle detaljene rundt, inn med teskje til seerne. Det er hele tiden enkeltmennesket, og hans skjebne som står i fokus – i verden rundt ham skjer det som skjer, uten at han makter å påvirke. Midt i krigshelvete, og alt kaoset, står den sindige Freddy, mesterlig portrettert av en subtil Kristoffer Joner (Bølgen, Mission: Impossible 6).

En ordinær ung mann – under ekstraordinære omstendigheter

Freddy er en enkel mann, som kun har som mål å tjene nok penger til å ta med middag hjem til familien. Som en konsekvens av dette ender opp som kokk på sjøen – og deretter tvangsbeordret til fem år kryssende Nordsjøen med en armada av tyske ubåter og slagskip etter ham, og båten han til enhver tid har hyre på.

Kameraten hans, den happy-go-lucky Sigbjørn (Pål Sverre Hagen, Exit), er evig optimist som holder sinnstilstanden til dem begge opp; og har lovet å bringe Freddy trygt hjem…

Men Krigsseilerens fokus er slettes ikke ensidig på mennene i den ensomme krigssonen, men like mye på hvordan livet halter videre for dem der hjemme. En hardtarbeidende kone (Ine M. Wilmann, Troll) som fortvilet forsøker å holde motet oppe, leiligheten varm og de tre ungene tilfredse.

I tillegg retter historien et grelt søkelys på hvordan sjømennene i handelsflåten ble behandlet under, og ikke minst etter, krigen. Den dag i dag en skamplett i Norges historie. De som overlevde ble snytt for honorar, endte ofte opp arbeidsløse, traumatiserte og alkoholiserte.

Krigsseileren_1 (2) Krigsseileren_1 (4) Krigsseileren_1 (3) Krigsseileren_1 (5) Krigsseileren_1 (2)
<
>
Krigsseileren (Foto: Netflix)

Sterke rolleprestasjoner

Joner er et funn i rollen som den hardt prøvede mannen. Han biter tennene sammen og forsøker å holde motet opp gjennom vanskelige krigsår. Hans karakteristiske, lett furete ansikt, og «desperate» øyne formilder frykten, fortvilelsen og lengselen på en forbilledlig måte.

Hagen er meget godt castet som hans motsetning, en bekymringsløs glad-gutt som tar utfordringer på strak arm – og beholder roen. Skuespilleren som overrasket oss mest, var nok dog unge Henrikke L. Olsen som Freddys datter Maggie. Hennes intense tilstedeværelse og autentiske innlevelse er til å ta og føle på.

Krigsseileren 3
Krigsseileren (Foto: Netflix)

Transformasjonen til miniserie har gjort Krigsseileren godt. Den har mye på hjertet og mange faser å fortelle, som kler serieformatet. I tillegg kommer vi mer i dybden på karakterene og deres beveggrunner. Ikke minst dem der hjemme. Sluttpartiet henger mer på greip i dette formatet, og den er gjort rom for mer enn bare tristesse i mørket.

Vikane, som også har skrevet manus, har en bestemt historie han vil fortelle, og den handler ikke primært om krigenes redsler og pine, men om mennene på gulvet, hvordan de ble behandlet og følgene det fikk for dem som overlevde. Vi kunne tidvis ønsket oss en litt skarpere dialog, litt mer action fra torpederingsscenene og en hakket strammere klipp. I den store sammenhengen relativt småpirk, til en serie som premieres med 5 svake stjerner.

Krigsseileren er en serie vi definitivt anbefaler, om ikke annet så for å holde vår nære krigshistorie ved live, og skrekkscenene fra dagens Ukraina fremst i pannebrasken. Netflix-premieren er den 5. april.

Les også And the Oscar Goes to... Ruben Östlund mottok i januar tre anerkjennende nominasjons-nikk fra Oscar-akademiet for Triangle of Sadness. I natt gikk han (og resten av Norden) slukøret hjem.
Krigsseileren 4
Krigsseileren (Foto: Netflix)

Karakter
Krigsseileren

Fakta:

Netflix

  • Release: 5. april 2023
  • Regi: Gunnar Vikane
  • Med: Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen, Ine M. Wilmann, Alexandra Gjerpen, Leon T. Slettbakk, Henrikke L. Olsen, Nils O. Sørvik
  • Genre: Krig
  • Land: Norge
  • År: 2023
  • Tid: 2:55 t.
  • Karakter: 5
  • IMDb

1 hendelser på “Krigsseileren”

  1. Är jag ensam om att se felet (höra) 26minuter in i NetflixProduktionen!?! Sigbjørn heter helt plötsligt PÅL!?!
    Googlat på det men hittar ingenstans det står något om misstaget🙈

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: Cruel Intentions, sesong 1

Nei, det er ikke all sex som selger!

Anmeldelse: Gladiator II

Ridley Scott gjentar bragden!

Anmeldelse: Landman, sesong 1

Woke-alarm!

Anmeldelse: Yellowstone, sesong 5, del II, eps. 1

Uforløst antiklimaks!

Anmeldelse: The Old Man, sesong 2

Kan de gamle mennene redde henne?

Anmeldelse: Lioness, sesong 2

Nå sitter den!

TIPS: Halloween 2024 – serie- og filmtips for en skummel aften

Anbefalte halloween-grøss

Anmeldelse: The Diplomat, sesong 2

Sprengkraft så det holder!

Anmeldelse: The Lincoln Lawyer, sesong 3

Gjeeeesp!

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del II

Jag har ingen dotter!

Anmeldelse: Road Diary – Bruce Springsteen and the E Street Band

Is There Anybody Alive Out There?

Anmeldelse: Lonely Planet

Pinlig dårlig!