I høst lanserte Asus sitt interessante PadFone-konsept hvor man kan dokke smartmobilen i en større skjerm og derved plutselig ha et nettbrett. Men utførelsen var klumpete med dårlig ytelse og bildekvalitet. På senvinteren testet vi oppfølgeren PadFone 2 som var i en helt annen liga. Den var blant de kjappeste vi har testet, mobilskjermen utmerket og lyden riktig bra. Den eneste klagen vi hadde var at nettbrettets skjerm ikke holdt mål. Og nå er altså oppfølgeren Infinity allerede her.
Utseende og konstruksjon
Det første som slår oss er at Asus virkelig har satset på designen. Infinity både ser ut som og føles som en premiummobil som kan måle seg med de beste. Baksidens børstede aluminium ser virkelig maskulin ut og gir dessuten et relativt bra grep. Fronten er et eneste stykke Gorilla Glass, som imidlertid ikke går helt ut i kantene, trolig for å minske faren for skader om man mister den. Unibody-designen gjør at Nano-SIM-kortet settes inn bak en luke, men vi savner mulighet for å sette i et SD-kort. Det resulterer også i at man ikke kan komme til batteriet.
Nettbrettet er ikke i samme eksklusive materiale, men har en gummiert bakside som gjør at det sitter sikkert i hånden. Glasset er betydelig enklere, og man merker at det er spart inn så mye som mulig på vekten for at kombinasjonen skal bli blant de lettere nettbrettene. Høyttaleren er plassert til venstre på baksiden og ladekontakten er nå flyttet til høyresiden slik at det kan lades når det står opp. Det mest utmerkede med baksiden er så klart dokkingstasjonen for mobilen. Å sette i mobilen er meget lett, men den sitter likevel ordentlig på plass.
Telefon | Nettbrett | |
Skjerm | 5,0″ 1080 x 1920 Super IPS+ | 10″ 1200 x 1920 Super IPS+ |
Kamera | 13 MP + 2 MP | 1 MP |
Størrelse | 143 x 73 x 8,9 mm | 264 x 182 x 10,6 mm |
Vekt | 145 g | 532 g |
Batteri | 2400 mAh | 5000 mAh |
Skjerm
Mobilskjermen har nå vokst til 5” og har fått full HD-oppløsning, akkurat som konkurrentene Galaxy S4 og Xperia Z. IPS- skjermen gir fortsatt like utmerket bildekvalitet som forgjengeren, men den økede oppløsningen gjør at den nå også føles like skarp og detaljert som de tidligere nevnte. Det store løftet er imidlertid nettbrettets skjerm som nå har mer enn full HD-oppløsning. Dermed er også den fullt på høyde med rene nettbrett.
Kamera
Liksom forgjengeren benytter PadFone en 13 Mp bakbelyst sensor fra Sony, noe som er et utmerket valg. Den tar alltid meget bra bilder selv om det ikke riktig når opp til samme klasse som våre favoritter HTC One og Galaxy S4. Derimot har man nå satt inn optikk med bedre lysstyrke og som gjør at bildene i svakt lys har blitt bedre. Selv på fremsiden har den fått et bedre kamera, eller i det minste et mer høyoppløst. Nettbrettets kamera er derimot ikke mye å rope hurra for.
Lyd
Høyttaleren på mobilen sitter litt merkelig plassert på høyre side, men det viser seg å være en praktisk plassering ettersom man sjelden dekker den med hånden. Nettbrettets høyttaler er ikke bare godt plassert, men også uvanlig kraftfull. Visst låter det litt tynt, men ikke verre enn fra de fleste bærbare datamaskiner. Lydkvaliteten er derimot meget bra om man kobler til eksterne høyttalere eller et par bra hodetelefoner. SonicMaster teknikken gir faktisk en hørbar forskjell.
Bruk
Asus har ikke tynget ned Android med en masse tullete finesser, men holder det relativt rent, noe som gjør at alt føles kjapt og enkelt. Derimot har man lagt til noen smarte snarveier og apper som faktisk tilfører noe. Det store spørsmålstegnet når det gjelder bruken, var hvordan det skulle fungere når man bytter mellom smartmobilen og nettbrettet. Takket være den utmerkede dokkingløsningen går det fort, og Dynamic Display funksjonen sørger for at man ofte kan fortsette å kjøre samme app. Den omformateres helt enkelt til den større skjermen, selv om det hender at visse apper blir forvirrede.
Ytelse
På innsiden har det også hendt saker. Man har oppgradert fra en 1,5 gigahertz Snapdragon S4 til 1,7 gigahertz Snapdragon 600. Samme som HTC One, men litt langsommere enn Galaxy S4 altså. Det viser seg å gi ikke mindre enn 50 prosent forbedring i Geekbench, som nå rører ved 3000 streken. Midt imellom de to konkurrentene. Når det gjelder praktisk hurtighet ved surfing må man imidlertid ta til takke med 1813, noe de seneste premiummobilene faktisk slår. Øvrige tester viser at den spiller i samme liga som HTC One med unntak av 3D-grafikken, der den faktisk setter ny ytelsesrekord. En bra spillmobil helt enkelt.
Batterikapasiteten er litt komplisert å måle da det er avhengig av hvordan man benytter den. Nettbrettet har nemlig et eget batteri som kan benyttes til å lade mobilen, og man kan sette prioritet mellom enhetene. Men begge batteriene er kraftige, og vår erfaring etter daglig bruk er at de holder lenger enn mange av konkurrentene.
Konklusjon
Asus dokkingkonsept går fremover med stormskritt, og har på mindre enn et år gått fra fiasko til suksess. Som mobil er det lite å klage på. Den er luksuriøs, kjapp og har både bra lyd og bilde. Nettbrettet har ikke samme kvalitetsfølelse, men er lett og har en bra og høyoppløst skjerm. Det eneste spørsmålet man burde stille seg er om man synes det er en god idé å kombinere disse to. For den som ofte skifter mellom dem blir det fort plagsomt å holde på og dra ut mobilen hvert femte minutt. Bruker man bare en av gangen og bare vil et ett abonnement er det meget smart, og man får lang batteritid på kjøpet. En smakssak helt enkelt.