TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: AOC CU34P2C

God skjerm til det meste

Ekstra bredskjermformat gjør den buede AOC CU34P2C praktisk til det meste, og den er en generelt god allroundskjerm. Men den utmerker seg aldri.

Av / 20.03.23 - 09:00
AOC CU34P2C

Home mener

  • Gode allroundegenskaper, god plass til flere arbeidsoppgaver ved siden av hverandre. Fin kontrast, og rask responstid. USB-hub settes alltid pris på.
  • Litt kalde farger. Bør kalibreres før foto- og videooppgaver. Ikke blant de mest lyssterke, ikke HDR, og ingen utpreget gamingskjerm med bare 100 Hz. Ekstra kravstore bør lete videre.

En dataskjerm som skal passe «alle» er et vanskelig kunststykke. Det må jo bety en skjerm som fungerer godt til alle arbeidsoppgaver, for folk som både skal sitte mye på internett, skrive dokumenter og plukke ut bilder til ditt og datt. Den bør også kunne brukes til enkel bildebehandling, dermed bør det finnes minst én modus for nøytrale farger. Har man dessuten tid innimellom slagene til å spille et spill, bør skjermen håndtere det også.

AOC CU34P2C Front right
Foto: AOC

Den må selvsagt også være prisgunstig, om målet er å treffe de fleste. Man kan fort ende med en skjerm som ikke treffer noen, når man må gjøre kompromisser på alt. Bredskjermen AOC CU34P2C dukker opp i flere nettbutikker undre «gaming-skjermer», men i virkeligheten er den laget for produktivitet. Altså oppgaver jeg akkurat har nevnt.

AOC CU34P2C rear 2
Foto: AOC

Kompromisser

Den er har «bare» 100 Hz panelfrekvens, som gjør den mindre egnet til krevende spill. Den har heller ikke HDR, og stiller dermed svakt i videodisiplinen. Enten du skal se på film, eller redigere selv.

Foruten manglende HDR, vil jeg hevde at oppløsningen er i minste laget til videoredigering, hvor man skal ha flere individuelle kameratidslinjer over hverandre i bildet. Og har du først hatt en skjerm med 2160 høydepiksler, så er det også nedtur å skulle gjøre bildebehandling på denne. Det går fint, men det blir litt grovkornet så man må zoome ekstra inn for å se detaljene.

Les også Bredskjerm kan brukes til alt Bredskjermen MSI MP341CQ fungerer fint til det aller meste, og gir særdeles god oversikt. En monitor det er umulig å mislike.

Stort skjermareal

Det du derimot får, er et utvidet skjermareal, som gir god oversikt når man skal bruke nettsider og sosiale medier, samtidig som man sitter i et Word-dokument. For eksempel.

Annonse

Den buede formen gjør det dessuten behagelig å bevege blikket over skjermen, siden også kantene får en mer korrekt vinkel mot øyet, enn de ville gjort om skjermen var flat.

AOC CU34P2C bottom
De fleste tilkoblingene sitter på undersiden. Foto: AOC

USB-HUB

Skjermen har integrert USB-HUB med fire porter, slik at tastatur, mus, skriver og et par PC-høyttalere eller et headset kan kobles direkte til skjermen. Som i sin tur forbindes til datamaskinen med en  medfølgende USB SuperSpeed-kabel. To av USB-kontaktene, i tillegg til SuperSpeed-kontakten, sitter på undersiden, mens to er plassert på venstre side av skjermen. Jeg liker godt kontaktene på siden, de er mye enklere å komme til enn de på undersiden.

AOC CU34P2C side
To USB-kontakter på siden kommer godt med. Foto: AOC

Justerbar fot

En klage jeg hadde på en tilsvarende skjerm fra MSI, nemlig MP341CQ, var nettopp fraværet av USB-hub. Livet som kontorarbeider blir så veldig mye enklere med dette! Foten den sto på var heller ikke justerbar, bortsett fra at den kunne vippes en liten vinkel opp eller ned.

AOC CU34P2C har derimot gode justeringsmuligheter på foten. Den kan både vippes litt opp og ned, og dessuten dreies 175 grader i hver lengderetning. Den har også et justeringsområde på 15 cm i høyden, det eneste den mangler er valget mellom vertikal og horisontal posisjon.

Bildetilkoblingen til PC-en skjer med DisplayPort eller HDMI. Ingen av dem er av nyeste, heftigste standard, men det er heller ikke nødvendig til denne oppløsningen eller skjermfrekvensen.

AOC CU34P2C uncalibrated left
AOC CU34P2C (venstre), ukalibrert. I forhold til den kalibrerte skjermen til høyre er det både for mye blått og rosa (magenta) i bildet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bildekvaliteten ut av esken

Direkte oppkoblet ut av esken byr skjermen på et skarpt og godt bilde, med god dynamikk takket være et veldig mørkt svartnivå. Dette er en av de store fordelene til VA-paneler, over de mer vanlige IPS-panelene.

Lysstyrken er ganske middelmådig for en PC-skjerm, oppgitt til 300 nits, mens vi målte den til 274,3. Den er likevel mer enn lyssterk nok til de aller fleste miljøer, også om du sitter på kontor i dagslys med utsikt. Selv kalibrerer jeg aldri en skjerm noe høyere enn 200 nits uansett, det blir rett og slett for ubehagelig i lengden.

Fargene ut av esken er greie, men ikke helt riktige. Det er litt lite rødt og for mye blått i bildet, likeledes er det for mye lilla og for lite grønt. Hvitt ser «hvitere» ut, men på bekostning av hudfarger som ser litt bleke ut. Det er også litt «black crush» i de dypeste gråtonene, som trenger litt gammakorreksjon. Man får generelt ikke den gløden og realismen i bildet som man får fra en kalibrert skjerm.

Jeg vil derfor anbefale å enten kjøpe eller låne et kolorimeter, som CalibRite ColorChecker Display eller Datacolor SpyderX Pro. Tro meg, det er vel verdt det. Kalibrering med disse er enkelt, og tar bare noen små minutter.

AOC CU34P2C 1
Etter kalibrering blir bildet straks mye bedre. Fortsatt er AOC-skjermen til venstre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kalibrert

I kalibrert modus fikk vi maksimalt 258 nits, igjen er dette plenty. Takket være det mørke svartnivået havnet vi på en høyere kontrast enn spesifikasjonene, nesten 3700:1. Dette er meget bra.

Med bildet kalibrert er det ingenting å si på fargene lenger. Hudtoner får gløden tilbake, det er mer detaljer i mørke områder, og fargene ser rett og slett nøytrale og realistiske ut.

Kombiner dette med en meget god respons, uten merkbar forsinkelse når man drar musepila over skjermen. Og et skarpt bilde, uten noe etterslep ved raske bevegelser, og jeg kan faktisk litt skjønne at skjermen også henvender seg til gamere. 100 Hz er som nevnt litt lavt, men bevegelser er likevel glatte og jevne. Spiller du mye, og hele tiden forsøker å bedre rekorder med millisekunder, så ville jeg likevel hatt en raskere skjerm. Bare pass på at den da samtidig vil kreve et heftigere skjermkort, enn denne fra AOC.

Jeg synes fortsatt 1440p i høyden er litt for grov pikseloppløsning, men det er prisen å betale for en bredskjerm i denne prisklassen. Om du på død og liv må ha HDR, så vil den også komme til kort.

AOC CU34P2C
Foto: AOC

Konklusjon

AOC CU34P2C er en skjerm som gjør svært mye riktig. Den gir et godt bilde, har en flott kontrast, og med bredformat gir den plass til flere dokumenter i bredden. Å surfe går som en drøm, det samme med regneark og tekstbehandling.

Den er med sine 100 Hz rask nok til å spille i mindre seriøs liga, og den innebygde USB-hub-en og innstillingsmulighetene på foten gjør den til en meget god kontorskjerm.

Fargene er ikke helt nøytrale med noen av modusene, som gjør at man bør vurdere et kolorimeter, om du planlegger å bruke den til bildebehandling eller video. Dette er vårt største ankepunkt med skjermen, sammen med en litt lav oppløsning. Men absolutt en flott skjerm til prisen.

Karakter
AOC CU34P2C
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC