En av de mest solgte høyttalerne i Skandinavia gjennom tidene er Sonab OA-5. Den høye, slanke gulvhøyttaleren fikk kallenavnet «fyrstikkesken». Og selv om den virket nesten like underlig da som nå, ble det gjennom siste halvdel av 1960-tallet og første halvdel av 1970-tallet solgt over 100.000 par. Grunnen var at disse høyttalerne kunne gi liv til lyden i stua på en måte som andre ikke kunne.
Det er ikke så vanskelig å designe en høyttaler som presterer bra når den måles i et lydløst rom. Men det kan gå skikkelig galt når du får ideen om å plassere den i en vanlig stue.
Men slik var det ikke med Stig Carlssons høyttalere. Den svenske høyttalerdesigneren bygde høyttalerne sine for å dra nytte av lytterommet i stedet for å kjempe mot det.
Orto-akustikk
Stig Carlssons høyttalere baseres på et prinsipp som han selv kalte orto-akustikk, som kort fortalt handler om å unngå de mest forstyrrende refleksjonene fra lytterommet. Og som sikrer at de uunngåelige refleksjonene fra vegger, gulv og tak kontrolleres for å skape minst mulig forstyrrelser. For å finne ut hvordan det fungerer, kan du lese artikkelen nedenfor.
Sonab OA-5 (og den nyeste modellen, OA-5 II) er en slank høyttaler med fem høyttalerenheter, alle plassert under et metallgitter på toppen av kabinettet. Konstruksjonen er toveis, men svært ukonvensjonell, ettersom den består av en åtte-tommers fulltoneenhet og fire to-tommers diskantenheter med kjeglemembran som spiller på tvers og kaster lyden i forskjellige retninger. Høyttaleren skal plasseres med ryggen mot bakveggen.
Veggen forsvinner
Det høres umulig ut som noe som kan fungere. Men bare vent til du hører høyttaleren. Mange som har sett mine OA-5 II i stuen har vært svært skeptiske – for så å brått miste underkjeven når musikken begynner å spille. Disse bemerkelsesverdige høyttalerne har en sjelden evne til å få bakveggen til å «forsvinne» og få orkesteret til å virke åpent og levende i rommet.
Det er nesten 50 år siden Sonab OA-5 II gikk ut av produksjon, og 25 år siden Stig Carlsson døde. Likevel dyrkes de merkelige svenske høyttalerne med en nærmest kultisk interesse på nettsteder som CarlssonPlanet og Carlsson Cult.
Et sett med OA-5 II i god stand koster i dag rundt 2000 kroner – og opp til det dobbelte for et fullt renovert sett med oppdaterte høyttalerenheter og delefilter.
Selvfølgelig vokser ikke trærne inn i himmelen, og 50 år gamle høyttalere kan ikke måle seg med nye, dyre konstruksjoner når det gjelder nyansering og linearitet. Men hvis du har en stor stue fra 70-tallet med sparsomme møbler, er det fortsatt vanskelig å finne høyttalere som også kan mestre akustikken. I hvert fall ikke uten å bruke romkorreksjon.
I dag videreføres Stig Carlssons ideer av Larsen HiFi, som fortsetter å bygge høyttalere etter det orto-akustiske prinsippet.
3 hendelser på “Sonab OA-5 II”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
hadde et par sånne høytalere i stua på midten av 70tallet.kona mi satte potteplanter oppå gitteret,og alle planter trenger vann.så kan jo man tenke seg hvordan det gikk……..ikke så bra.men husker det var bra lyd i dem selv om de spilte oppover,nesten oldefaren til DOLBY ATMOS som også blant annet ……..spiller oppover.hehe
Øivind S
Det KAN godt være lidt svært at opdrage omgivelserne til ikke at placere noget ovenpå højttalere. Selv uden vanding ødelægger det jo lyden 😉
Jeg bruger mine OA-5 II som fronthøjttalere i hjemmebiografen. Og der fungerer det store åbne lydbilleder perfekt.
En av mine kamerater, Bjørn, hadde disse i kjellerstua back in the days på tidlig 70 tallet … Og en ITT Schaub Lorentz 2×90 w fora disse med en dengang vanvittig god lyd … T-REX rocka heftig … 👍😃