Apple lille Mac Mini har vært blant oss siden 2005, men ble lenge litt stemoderlig behandlet av moderselskapet. På et tidspunkt trodde vi det var helt slutt for den lille Mac-en, fordi den ikke hadde blitt oppdatert på over to år.
Men så fikk den plutselig nytt liv og ble veldig aktuell, da Apple oppdaterte Mini-en med en helt ny egenutviklet prosessorarkitektur i 2020. Apple Silicon var raskere, mer energieffektiv, og integrert med åttekjerners grafikkprosessor, Apples nye Neural Engine, og ble levert med integrert minne.
Første generasjon M1-prosessorer med Apple Silicon, blåste konkurrentene av banen i våre tester. Den lille Macen var plutselig blitt en kraftpakke å regne med.
Nå er den oppgradert med den raskere M2-prosessoren, med to ekstra grafikkjerner, raskere minne på 100 GBps, og opptil 24 GB integrert minne.
Det er grunnversjonen av Mac Mini med M2 vi tester her, bare med 512 i stedet for 256 GB SSD-lagring. Den finnes også i en mer påkostet versjon med M2 Pro-prosessoren vi kjenner fra proffmaskinen Mac Studio.
Mac Mini med M2 Pro er Macen man skal velge dersom kravene til muskler er enda større. Prosessoren har 10- eller 12 kjerner, avhengig av M2 Pro-versjonen man velger, dobbelt så rask båndbredde for opptil 32 GB minne på 200 GBps, og de to M2 Pro-prosessorene finnes med 16 eller 19 grafikkjerner.
Kostbar konfigurering
Den siste er den man skal velge til veldig prosessor- og spesielt grafikkrevende oppgaver, som rendering, flere 8K videostrømmer og 3D-modellering. Fotografer som jobber med Adobe Photoshop, Capture One og DaVinci Resolve, bør prioritere minne over antall grafikkjerner, hvis de har råd.
For selv om en Mac Mini starter på en riktig så hyggelig pris, koster ekstra minne og lagring uforholdsmessig mye. Innstegsmodellen blir mer enn dobbelt så dyr, hvis man velger å masse minnet til 24 GB, og lagringen til 2 TB.
I likhet med alle nyere Macer med M-prosessorer, er det ingen oppgraderingsmuligheter. Ingen. Man må velge prosessor, minne, lagring og 10 Gb Ethernet når man bestiller en Mac Mini, etterpå er det for sent. Skjønt, fotografer lagrer uansett innhold på eksterne disker uansett.
Tilkoblinger
Hvilket leder meg til hva man kan koble til en Mac Mini. Innstegsmodellen har bare to Thunderbolt 4-kontakter, de fungerer også som USB-C-kontakter. M2 Pro har fire Thunderbolt 4-kontakter, begge har to USB-A-kontakter HDMI, 3,5 mm hodetelefon/lydutgang, og Gigabit Ethernet. Men ikke kortleser.
HDMI-utgangen støtter to eksterne skjermer, én 4K-skjerm via HDMI, og en 6K 50 Hz-skjerm via Thunderbolt. Mini med M2 Pro, støtter to 6K 50 Hz-skjermer over Thunderbolt, i tillegg til den ene 4K-skjermen over HDMI, men den støtter også 8K video opptil 240 Hz over HDMI.
Mac Mini har også en innebygget høyttaler i maskinen, til systemlyder og varsler. Alle utgavene av den nye Mac Mini, har fått Wi-Fi 6E.
Raskere
La det være sagt. Hvis man har en fire-fem år gammel Mac, det være seg en iMac, Mini eller MacBook, vil den nye Mac Mini med M2-prosessor, oppleves som et råskinn i forhold. Den gruser de eldre Intel-baserte Macene på ren fart. Selv innstegsmodellen som vi tester her, er mange ganger raskere enn en Intel-Mac, men den er ikke så mye raskere enn forrige generasjon med M1-prosessoren.
Derfor er det mest å hente på å oppgradere til den nye Mini-modellen dersom man har en eldre Mac, for sammenlignet med forrige Apple-maskiner generasjon med M1-prosessor, er ikke en åttekjerners innstegsmodell med M2 så veldig mye raskere.
Single-Core – Multi-Core
- Mac Mini M2 2023 1924 – 8637
- 24’’ iMac M1 2021 1740 – 7615
- M1 MBP 13 2020. 1733 – 7582
- 27’’ iMac Intel i5 2020 1261 – 7240
Geekbench-tallene ovenfor, sier kanskje ikke så mye, men de viser hvor mye prosessoren scorer på ytelse, ikke hvor fort du kan rendre en 4K-video. Da må man se på Compute-tallene i Geekbench, som viser hvor forskjellene mellom M1- og M2-prosessoren ligger.
Her er grafikkytelsen til en Mac Mini med M2, betydelig høyere. Tallene for M2-prosessoren er 31238 i Geekbench Metal, og 27548 når testen kjører i OpenCL. Tilsvarende resultat for M1-prosessoren, er 19951 i Metal, og 17634 i OpenCL.
Tallene sier kanskje ikke så mye annet, enn at de beviser at M2-prosessoren er raskere, spesielt på programmer som bruker mye av grafikkprosessorens kraft. I praksis betyr det at maskinen er mye mer enn en kompakt Mac. Den kan også kjøre batch-prosessering av bilder i Photoshop, 4K ProRes-video i Final Cut, og flere lydspor i Logic Pro, enn det var mulig med M1-prosessoren.
Den enda kraftigere M2 Pro-prosessoren, vil utvilsomt sende Geekbench-tallene til himmels, men da koster det en god del mer penger, så man må finne ut hva man trenger en Mac Mini til før man velger.
Fotografer kommer langt med innstegsmodellen med 512 GB, siden de uansett bruker eksterne harddisker. Jeg vil anbefale 16 GB minne, selv om det er dyrt. For de som driver med krevende videoredigering i 6K – for ikke å snakke om 8K, holder det ikke med mer minne. Her bør man trolig vurdere Mini med M2 Pro, og hvis man kjører flere tunge oppgaver samtidig, legge på til 32 GB minne.
For alle andre, de som ikke trenger den ekstreme ytelsen, er innstegsmodellen et godt og prisgunstig valg. Bare husk at utgaven med 512 GB SSD-lagring, har høyere lese- og skrivehastighet fordi den har to mot 256 GB-utgavens ene tråd å dele båndbredden på.
Konklusjon
Apples nye oppgraderte Mac Mini, er en billig måte å skaffe seg en ny, rask, og moderne Mac på. Som kan kjøre nye utgaver av MacOS i årevis. Innstegsmodellen er den billigste Mac-en du kan få, og den dyreste med M2 Pro, er ikke avskrekkende kostbar sammenlignet med Mac Studio. De fleste vil finne en utgave av Mac Mini med den nye M2-prosesoren, som passer til oppgaven.
Mac Studio M1 Ultra
Mac Studio kan spare deg for penger
Apples Mac Studio er akkurat hva proffene trenger, men det er viktig at man velger rett utgave.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser