Selv om dagens TV-er blir stadig mer avanserte og får enda bedre bildekvalitet, er det et tilbakevendende problem: nemlig lyden! Med dagens superslanke skjermer er det altfor liten plass til overs for skikkelige høyttalere.
Samtidig foregår det en eventyrlig utvikling på innholdssiden, der mange av de nyeste filmene og seriene nå spilles inn i moderne surroundlyd-format (Dolby Atmos, DTS:X). Potensialet for store lydopplevelser er absolutt til stede!
Så hva gjør man? Vel, selv om det finnes noen hederlige unntak der ute, har de aller fleste TV-skjermer sårt behov for ekstern hjelp dersom lyden skal stå i stil med bildet. Det fikser du aller lettest med en lydplanke!
Ny generasjon lydplanker
En lydplanke passer fint når du vil ha en solid lydoppgradering, uten å ta steget til full hjemmekino med separate høyttalere. De nyeste lydplankene er propp full av høyttalerelementer og avansert lydprosessering som kan heve TV-lyden betraktelig.
I denne testen har vi tatt for oss noen av de mest spennende lydplankene i mellomprissjiktet 5-7000 kroner. Alle de utvalgte lydplankene kommer med trådløs subwoofer, som etter vår erfaring er et «must» for å få ordentlig sving på filmlyden. Flere (men ikke alle) av deltakerne kan også skilte med støtte for Dolby Atmos og/eller DTS:X, som er utbredte formater innen moderne surroundlyd.
Ulike høyttaleroppsett
Det er til dels stor forskjell på hvordan de ulike lydplanke-produsentene konfigurerer høyttalerne sine. Noen satser på best mulig lydkvalitet gjennom færre høyttalerelementer, mens andre pøser på med kvantitet (flere høyttalerelementer og kanaler) for å kunne simulere enda mer «omsvøpende» surroundlyd. Det lydmessige resultatet kan slå begge veier, og i denne prisklassen handler det om å prioritere riktig.
Musikk i stereo er også viktig
Mange ønsker selvfølgelig å kunne spille TV-lyd og musikk fra ett og samme høyttalersystem. En lydplanke har selvsagt ikke helt de samme forutsetningene som et par gode stereohøyttalere – men den bør likevel være i stand til å gjengi musikk i stereo med akseptabelt resultat. Her skiller det imidlertid tydelig mellom de dårligste og de beste lydplankene i testen.
Hvilken av lydplankene fungerer aller best til både musikk og film? Det skal vi finne svaret på!
Samsung HW-Q610B
Livner opp TV-stua
Samsung HW-Q610B stor lyd for pengene, og viser hvor viktig det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film enn musikk.
Sonos Ray + Sub Mini
Godt samspill – men mangler noe viktig
Sonos' billigste lydplanke klarer seg ikke spesielt bra på egenhånd. Men hva når den får hjelp av subwooferen Sub Mini?
TCL C935U
Når ikke opp
Vi er vant til å få mye for pengene av TCL. Men det er lov å forvente enda mer enn hva denne lydplanken leverer.
Klipsch Cinema 400
Litt røff i kantene
Klipsch Cinema 400 kan spille høyt og rent med kraftig bass, men den store surround-følelsen uteblir.
JBL Bar 500
Amerikanske muskler
Denne lydplanken fra JBL leverer et stort og mektig lydbilde med knalltøff bass!