Mobilmarkedet er ærlig talt en jungel, noe som er den viktigste grunnen til at Lyd & Bilde hvert år kårer de aller beste mobilproduktene i forskjellige kategorier og prisklasser. Kjøper du en av vinnerne, går du deg helt sikkert ikke helt vill i mobil-urskogen.
Men likevel vil vi gjerne utstyre deg med et kompass og en liten machete så du også selv er i stand til å navigere i mobiljungelen. Når mobilprodusentene lanserer nye produkter – og mobiloperatørene og elektronikkjedene kaster rundt seg med tilbud, proppet med spesifikasjoner og tekniske termer – er du dermed bedre i stand til å treffe den riktige beslutningen.
Her får du derfor en kort oversikt over de viktigste tingene du må vite for å kunne finne frem i mobiljungelen:
Dette er de viktigste mobilprodusentene:
Apple
Amerikanske Apple er verdens største elektronikkselskap, og står bak produkter som Apple Watch, iPhone, iPad, iMac samt MacBook Air og MacBook Pro. Alle selskapets produkter fungerer sømløst sammen i et felles økosystem.
Søkemotorgiganten står bak den kommersielle versjonen av Android, og selskapets egne Pixel-mobiler kan nå også kjøpes i butikkene i Norden.
Motorola
En av verdens eldste mobilprodusenter, som tidligere var amerikansk, men nå eies av kinesiske Lenovo. Produserer Android-mobiler.
OnePlus
Kinesisk mobilprodusent som alltid har vært flinke til å skape ‘hype’ omkring sine produkter. Tidligere kunne selskapets Android-mobiler bare kjøpes online via en invitasjon. Nå mer mainstream.
Samsung
Kjemper med Apple om plassen som verdens største mobilprodusent. Selskapets Galaxy-mobiler er uten sammenligning de bestselgende Android-mobilene på markedet.
Sony
Japanske Sony var en kjempe på mobilmarkedet da de samarbeidet med svenske Ericsson. I dag produserer selskapet primært Android-mobiler til brukere som er ekstremt opptatt av mobilens kamera.
Xiaomi
Kinesisk mobilprodusent som er ganske ny på det nordiske markedet, men gjør store fremskritt med gode Android-mobiler til en særdeles rimelig pris.
De to operativsystemene
Android
Dette operativsystemet eies og utvikles av Google. Brukes både til mobiler og nettbrett. Stort sett alle mobilprodukter i verden er basert på Android …
iOS, iPadOS, watchOS
… bortsett fra Apples produkter – iPhone, iPad og Apple Watch – som er basert på Apples eget operativsystem, som altså finnes i spesialiserte utgaver til henholdsvis mobiler, nettbrett og smartklokker.
Dette må du holde øye med når du kjøper ny mobil
5G
Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger og utvidelse av det eksisterende 4G/LTE-nettverket. Kort fortalt er det tre store fordeler ved 5G: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, med derav følgende lynraske svartider (ned til 1 ms).
Batteriet
Måles i mAh (milli-Ampere-hours), noe som veldig enkelt formulert angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har stor skjerm (rundt 6 tommer eller mer), bør tallet være enda høyere.
Kamera
I dag er mange mobiler utstyrt med to eller flere objektiver, og hvis du vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, osv.
Lager
Du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som bare har 8 eller 16 gigabyte internt lager. Operativsystemet alene (typisk Android) tar så mye plass at det nesten ikke er noen plass igjen hvis du ikke har minst 32 gigabyte å jobbe med.
Lading
Flere og flere mobiler, spesielt i mellomklassen og oppover, gir mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Det er til å leve med at mobilen ikke kan holde på strømmen en hel dag hvis den kan lades fra 0 til 50 prosent strøm på en halvtime eller mindre.
Skjerm
Vær klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med at det er god plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag har de billigste mobilene bare HD-oppløsning, mens de dyreste modellene typisk har 2K-skjermer eller bedre.