TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste mobilprodukter 2022-2023

Skal du kjøpe ny mobil, smartklokke eller nettbrett, kan det være vanskelig å velge det riktige. Her får du oversikten over teknologier, økosystemer og produsenter.

Av / 01.11.22 - 12:09
Årets beste mobilprodukter 2022-2023

Mobilmarkedet er ærlig talt en jungel, noe som er den viktigste grunnen til at Lyd & Bilde hvert år kårer de aller beste mobilproduktene i forskjellige kategorier og prisklasser. Kjøper du en av vinnerne, går du deg helt sikkert ikke helt vill i mobil-urskogen.

Men likevel vil vi gjerne utstyre deg med et kompass og en liten machete så du også selv er i stand til å navigere i mobiljungelen. Når mobilprodusentene lanserer nye produkter – og mobiloperatørene og elektronikkjedene kaster rundt seg med tilbud, proppet med spesifikasjoner og tekniske termer – er du dermed bedre i stand til å treffe den riktige beslutningen.

Her får du derfor en kort oversikt over de viktigste tingene du må vite for å kunne finne frem i mobiljungelen:

Dette er de viktigste mobilprodusentene:

Apple

Amerikanske Apple er verdens største elektronikkselskap, og står bak produkter som Apple Watch, iPhone, iPad, iMac samt MacBook Air og MacBook Pro. Alle selskapets produkter fungerer sømløst sammen i et felles økosystem.

Google

Søkemotorgiganten står bak den kommersielle versjonen av Android, og selskapets egne Pixel-mobiler kan nå også kjøpes i butikkene i Norden.

Motorola

En av verdens eldste mobilprodusenter, som tidligere var amerikansk, men nå eies av kinesiske Lenovo. Produserer Android-mobiler.

OnePlus

Kinesisk mobilprodusent som alltid har vært flinke til å skape ‘hype’ omkring sine produkter. Tidligere kunne selskapets Android-mobiler bare kjøpes online via en invitasjon. Nå mer mainstream.

Samsung

Kjemper med Apple om plassen som verdens største mobilprodusent. Selskapets Galaxy-mobiler er uten sammenligning de bestselgende Android-mobilene på markedet.

Sony

Japanske Sony var en kjempe på mobilmarkedet da de samarbeidet med svenske Ericsson. I dag produserer selskapet primært Android-mobiler til brukere som er ekstremt opptatt av mobilens kamera.

Xiaomi

Kinesisk mobilprodusent som er ganske ny på det nordiske markedet, men gjør store fremskritt med gode Android-mobiler til en særdeles rimelig pris.

 

De to operativsystemene

Android

Dette operativsystemet eies og utvikles av Google. Brukes både til mobiler og nettbrett. Stort sett alle mobilprodukter i verden er basert på Android …

iOS, iPadOS, watchOS

… bortsett fra Apples produkter – iPhone, iPad og Apple Watch – som er basert på Apples eget operativsystem, som altså finnes i spesialiserte utgaver til henholdsvis mobiler, nettbrett og smartklokker.

 

Dette må du holde øye med når du kjøper ny mobil

5G

Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger og utvidelse av det eksisterende 4G/LTE-nettverket. Kort fortalt er det tre store fordeler ved 5G: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, med derav følgende lynraske svartider (ned til 1 ms).

Batteriet

Måles i mAh (milli-Ampere-hours), noe som veldig enkelt formulert angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har stor skjerm (rundt 6 tommer eller mer), bør tallet være enda høyere.

Kamera

I dag er mange mobiler utstyrt med to eller flere objektiver, og hvis du vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, osv.

Lager

Du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som bare har 8 eller 16 gigabyte internt lager. Operativsystemet alene (typisk Android) tar så mye plass at det nesten ikke er noen plass igjen hvis du ikke har minst 32 gigabyte å jobbe med.

Lading

Flere og flere mobiler, spesielt i mellomklassen og oppover, gir mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Det er til å leve med at mobilen ikke kan holde på strømmen en hel dag hvis den kan lades fra 0 til 50 prosent strøm på en halvtime eller mindre.

Skjerm

Vær klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med at det er god plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag har de billigste mobilene bare HD-oppløsning, mens de dyreste modellene typisk har 2K-skjermer eller bedre.

Nominerte til Årets beste mobilprodukter

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste mobilprodukter 2022-2023

Året beste mobil, Premium

Google Pixel 7 Pro

Bildeskjønn Pixel

Pixel 7 Pro er Googles referansetelefon som viser hvordan Android 13 skal brukes.

Google Pixel 7 Pro er den første Pixel-telefonen vi har hatt mulighet for å legge hånd på. Men det har vært verdt ventetiden. Takket være en temmelig aggressiv prissetting av en meget fremragende mobil burde det være brunnlag for at Google kan tilkjempe seg en del av den skandinaviske mobilkaken. Spesielt skjermen og de tre gode kameraene skiller Pixel 7 Pro fra de fleste konkurrentene til prisen.

Noe som skiller mange high end-mobiler fra deres små premium-søsken er teleoptikken. I den pene mellomklassen må man oftest nøye seg med et standardkamera og en digital zoom. Men ikke i Pixel 7 Pro, som har en dedikert teleoptikk med ekte 5x forstørrelse.

Pixel 7 Pro er basert på Googles egen nyutviklede G2-prosessor, som skulle være optimert til kunstig intelligens. Og telefonen er proppet med automatiske funksjoner – hvor noen er virkelig smarte.

Pixel 7 Pro er utstyrt med 12 GB RAM og enten 128 GB eller 256 GB lager. Det plasserer den på linje med de fleste flaggskipmobiler anno 2022.

Skjermen på 6,7 tommer har en oppløsning på QHD+ (3120 x 1440 piksler) og en variabel oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. Den leverer opptil 1000 nit lysstyrke ved HDR (og 1500 nit i hjørnene), så den burde være leselig selv på en klar sommerdag. Dette er sannsynligvis en av de beste mobilskjermene akkurat nå, og det er en fornøyelse å se og redigere bilder på den.

Google har med de nyeste Pixel-enhetene lagt seg i dragsuget bak Apple, men det er neppe sannsynlig at Apple-tilhengere av den grunn vil velge Pixel 7 Pro i stedet for iPhone 14 Pro Max. Noe som er synd, da man får en sammenlignbar kvalitet – men til halve prisen.

Årets beste mobil, high-end

Apple iPhone 14 Pro

Den beste mobiltelefonen

iPhone 14 Pro er den beste mobilen vi noensinne har testet.

Med et helt nytt kamera og nye funksjoner, er iPhone 14 Pro mobilen alle andre produsenter må slå. Hvis de klarer. For årets modell er ikke bare raskere enn forgjengeren, den er også en bedre kameramobil enn før.

Et helt nytt 48 megapiksler kamera, og forbedret bildebehandling, gir skarpere bilder med flere detaljer og mindre støy. Med bildestabilisering innebygget, får du klassens beste videokvalitet, og nå kan du filme i Dolby Vision HDR med 4K-oppløsning.

Den utskjelte busslommen, det passive sorte feltet øverst på skjermen, er omdøpt til Dynamic Island og er ikke passiv lengre. Nå kan feltet brukes til noe fornuftig, som å vise alarmer, meldinger eller musikkavspilling, blant mye annet.

På 14 Pro og den større 14 Pro Max, kan skjermen alltid være på. Da skrus lysstyrken og skjermhastigheten ned for å spare strøm, samtidig som du kan se klokken, været, dato, eller hva annet du måtte ha valgt å vise på den konfigurerbare hjemskjermen.

Krasjdetektoren fra Apple Watch er også inkludert i iPhone 14 Pro. Den bruker akselerometeret i mobilen til å registrere plutselige støt, som kan oppstå hvis man kommer ut for en ulykke. Da ringer den nødsentralen for deg, hvis du selv ikke responderer.

Den nye iPhone 14 Pro er ikke bare raskere enn forgjengeren, den er mye bedre på omtrent alt unntatt ladehastigheten. De fleste vil kanskje ikke merke at mobilen er raskere, men alle vil kjapt se at kameraene er blitt bedre. Særlig det nye 48 Mp kameraet, som når man bruker ProRaw, gir fotografen en bildekvalitet vi ikke har sett maken til fra en mobil. Apple Cinematic video i 4K er en fryd å bruke, og dynamic Island er en kjærkommen oppfinnelse, som vi ikke visste at vi trengte.

At mobilen også skal være enklere å reparere, virker betryggende. Det største minuset er egentlig den høye prisen. Særlig hvis man velger 1 TB lagring, noe som bare de som aktivt fotograferer i ProRaw og filmer i ProRes, egentlig trenger.

Årets beste kameramobil

Sony Xperia 1 IV

Små forbedringer for de kresne

Sony Xperia 1 IV kommer ikke til å revolusjonere mobilmarkedet. Men for nerdene og de semiprofesjonelle er den nok det beste mobilvalget akkurat nå.

“Don’t mess with a working system,” sier man på engelsk, og Sony har optimert og justert hist og pist, så Xperia 1 IV er klar for 2022. Men i bunn og grunn er det heller snakk om en oppgradering enn om et helt nytt produkt.
Derfor ligner Sony Xperia 1 IV også forgjengeren på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på både for- og bakside med alt omkranset av en metallramme. Kameramodulen sitter i øverste venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til en 3,5 mm minijack-kontakt på toppen av mobilen, en lekker detalj for de audiofile.

Sony Xperia 1 IV er utstyrt med tredobbelt kamera samt en dedikert 3D iToF-sensor til avstandsmåling. Som på fjorårets modell finner vi derfor et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapiksler, en 16 mm ultravidvinkel, også på 12 megapiksler, samt en 12 megapiksler tele. Og periskopteknologien med variabel brennvidde som alternativ til tradisjonell optisk zoom fra Xperia 1 III er tilbake.

Kameraet styres via Photography Pro-appen, som i utgangspunktet har stort sett samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og dermed tilbyr manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, osv. Kameraet har også lånt et par andre triks fra Sonys Alpha-serie, for eksempel Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne, også når personen beveger seg, noe som nå virker med alle kameralinsene.

Og det er Alpha-grensesnittet som gjør Sony Xperia 1 IV til noe spesielt, og at Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app, er et godt eksempel på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum.

Sony Xperia 1 IV er en liten forbedring for de kresne. Skjermen er blitt mer lyssterk, batteriet er større, og kameraet har fått litt flere funksjoner, inkludert et teleobjektiv som nå kan zoome fritt i hele intervallet mellom 85 og 125 mm. Og så er det endelig blitt orden på kameraprogramvaren og alle de automatiserte innstillingene.

Årets beste nettbrett

Apple iPad Air 5 (2022)

En viktig og nødvendig oppgradering

Nyeste iPad Air gjør nesten iPad Pro rangen stridig som markedets beste nettbrett.

Rent optisk har det ikke skjedd noe siden 2020, hvor forgjengerversjonen av iPad Air så dagens lys. Den oppdaterte iPad Air har samme “gamle” design med rette linjer og kanter kombinert med avrundede hjørner, som får nettbrettet til å ligne en forvokst utgave av iPhone 4 og iPhone 5 – to klassiske mobiler som i sin tid sto for noe av den mest ikoniske Apple-design noensinne.

Det er først og fremst når det gjelder hastighet og muskler at den nyeste iPad Air imponerer. Dels fordi den nå (endelig!) kommer med 5G, og dels fordi den som iPad Pro har Apples egen M1-prosessor sittende under panseret. Og vi kan også love at iPad Air har fått opp farten med M1. Hvis vi tar utgangspunkt i Benchmark-verktøyet Geekbench 5, er 2022-utgaven av iPad Air mer enn 40 prosent raskere enn forgjengeren, og når det gjelder den grafiske ytelsen, er forskjellen enda større. Det betyr naturligvis også at iPad Air er bedre enn noensinne til både bildebehandling og videoredigering. Det er rett og slett ingen ventetid overhodet når vi leker med filtre eller justerer farger, og både rendring og eksport av videofiler går lynraskt.

Og så er det selvfølgelig kameraet. Den nye iPad Air har nemlig et helt nytt frontkamera, maken til det på den langt dyrere iPad Pro med et ultravidvinkelobjektiv på 122 grader, som støtter den I Fokus-funksjonen som Apple lanserte i fjor.

Kort og godt er 2022-versjonen av iPad Air den beste av typen til dato. Den er svært nær ved å være like god som den noe dyrere iPad Pro, og hvis man allerede er Apple-bruker og vant til å bevege seg i selskapets økosystem av apper og tjenester, er iPad Air faktisk det mest opplagte valget hvis man er på utkikk etter et nettbrett akkurat nå.

Årets beste smartklokke

Apple Watch Ultra

En klokke for menn!

Apple Watch Ultra vasker gulvet med alle andre smartklokker på markedet

Etter en lang periode med små oppdateringer fra år til år, er Apple endelig klar med en stor nyhet i smartklokke-kategorien. Apple Watch Ultra er navnet på den nye smartklokken som kommer med akkurat samme funksjoner og operativsystem som Apple Watch Series 8, men kan betraktes som en større, mer robust og sterkere utgave av Apples populære smartklokke.

Med andre ord skal den nye smartklokken være spesielt egnet til dem som tar gåturer i villmarken, dykker med delfiner og haier, eller kaster seg ut fra fjelltopper i en hangglider.
Likevel er Apple Watch Ultra den smartklokken jeg alltid har ønsket meg. Og etter min mening den beste smartklokken på markedet i skrivende stund. Det er det flere grunner til.

Apple Watch Ultra er den beste smartklokken fra Apple noensinne. Utover de spesielle funksjonene for ekstremsportsfolk og eventyrere – som forbedret GPS og kompass-app, dybdemåling, vanntetthet ned til 100 meter og en robust konstruksjon som kan klare temperaturer mellom -20 og 55 grader celsius – byr smartklokken også på nye sikkerhets- og helsefunksjoner som Car Crash Detection, temperatursensor, forbedret søvnregistrering, etc. Det kommer i tillegg til alle de smarte helse- og treningsmulighetene som allerede er blitt lansert med tidligere generasjoner av Apple Watch.

Og du trenger ikke å elske villmarksliv eller gjennomføre triatlon fire ganger i året for å ha utbytte av Apple Watch Ultra. Takket være den robuste konstruksjonen, den store skjermen på 49 mm med en heftig lysstyrke på opptil 2000 nits, samt det beste batteriet noensinne i en Apple Watch, er denne smartklokken ikke mulig å komme utenom hvis du er mann og har ønsket deg en smartklokke som kan alt, fungerer til det meste, og ikke minst kan ha strøm både dag og natt uten å måtte lades i tide og utide.

Årets beste fitnessprodukt

Suunto 9 Peak

Best for helsen din

Bli kjent med kroppen din og behovet for balanse mellom trening og restitusjon for å bli ditt beste jeg.

Å ha kontroll på aktivitet, søvnkvalitet, stressnivåer og puls er en forutsetning for at du skal få en så bra og sunn hverdag og fritid som mulig.

Med Suunto 9 Peak er alt dette og litt til fullt mulig. Denne smarte treningsklokken hjelper deg til å få innsikt i ditt velbefinnende ved å gi deg et bilde av dine daglige antall skritt, ditt kondisjonsnivå, blodets oksygeninnhold og kroppens behov for restitusjon med mer. Den tilhørende Suunto-appen gir deg en fin oversikt over helsen din sammen med sammendrag og trender for å hjelpe deg med å finne balansen mellom trening og restitusjon.

Utover dette får du også blant annet rutenavigering, kompass og 3D-varmekart som hjelper deg som elsker å være ute i naturen og som setter pris på en aktiv livsstil. Du kan også få værinformasjon i løpet av friluftsaktiviteten, og bruke trackback-funksjonen for å komme hjem før solnedgang.

Riktig bra batteritid sammen med at den er vanntett ned til 100 meter gjør dette til en finfin og trofast følgesvenn i din aktive og sunne livsstil.

Suunto 9 Peak er ikke den billigste klokken på markedet, men foruten alle de fine og brukbare funksjonene har den en pen og stilren design i ripesikkert safirglass og rustfritt stål, og ser ikke ut som en tradisjonell treningsklokke. Det sobre ytret passer akkurat lika bra på jobben eller festen som til treningsøkten eller på yogamatten. Den er dessuten smidig og nett som gjør at den ikke forstyrrer nattesøvnen Alt for at du skal føle deg bekvem med å bruke den døgnet rundt, og dermed få ut det absolutt meste og beste av din smarte treningsklokke.