Tiden skal strekke til mye, og i dagens situasjon gjelder det å finne snarveier. Vi har også blitt litt mer bekvemme og bryr oss mer om å kunne beskytte oss selv, være nærmere våre kjære, og i tillegg også eiendelene våre.
For din trygghet
Tidligere har det vært vanskelig å føle seg helt trygg i hjemmet når noen uanmeldt ringer på døren. Skal man åpne opp? Nå kan du enkelt og smidig montere en ringeklokke med kamera ved ytterdøren så du uten å reise deg fra sofaen (eller engang ikke være hjemme), kan se og snakke med besøket før du bestemmer deg for om du skal slippe personen inn eller ikke.
Og nå finnes det også skikkelig bra overvåkningskameraer for både innendørs- og utendørsbruk som kan skille mellom mennesker, dyr og flagrende løv slik at den ikke advarer unødig. Alt for at du skal kunne føle deg så trygg og sikker som mulig.
Spar tid
Få ting er vel så kjedelig som å støvsuge. Tid tar det også. Og selv om en robotstøvsuger fortsatt ikke helt kan erstatte et menneske av kjøtt og blod, gir den oss tid til andre ting, og vi slipper akrobatiske øvelser når vi skal inn og jage hybelkaniner under sengen eller sofaen. Nå finnes det faktisk også robotstøvsugere som ikke trenger å skamme seg over at de påstår å kunne moppe gulvene, selv om de er få.
Hvordan styrer du alle de smarte produktene dine?
Jo flere smarte dingser du har i hjemmet, jo flere apper og forskjellige innlogginger må du holde styr på. For ikke å snakke om å holde orden på hvilken stemmestyring som gjelder til hvilket apparat. Planen var at det på slutten av 2021 skulle komme en ny standard på markedet, som skulle gjøre det enklere for brukeren å ha smarte dingser fra forskjellige produsenter, etter sine egne behov og ønsker, men at de likevel kunne snakke samme språk.
Løsningen vi venter på, heter Matter, som takket være åpen kildekode gjør at alle smarte dingser, apper og skytjenester kan jobbe sammen uansett produsenter.
Det siste året har vi testet et hav av smarte produkter som alle er tenkt for å gjøre det lettere for oss i hverdagen. Alt fra smart belysning til kaffemaskiner som kan få hvilken kaffeelsker som helst til å juble. Her presenterer vi de produktene vi mener bør hylles og løftes frem litt ekstra, og du får også vite hvilke av alle disse smarte produktene som lyktes med å få tittelen Årets beste smarte hjem-produkt 2022–2023.
Tips & guider
For at de smarte produktene skal fungere, trenger man et bra og stabilt trådløst nettverk som dekker hele hjemmet. Din luftrenser befinner seg kanskje ikke i samme del av huset som ladestasjonen til robotstøvsugeren eller dine overvåkningskameraer, men alle trenger stabil wifi-dekning. Dette får du enklest ved et mesh-system som skaper trådløse tilgangspunkter for stabil wifi i hele hjemmet.
Alle disse smarte produktene er tenkt å gjøre det lettere for deg, og skape mer tid til annet. Men før du har kommet så langt, trenger du tross alt å bruke litt tid på installasjon og konfigurasjon. Og siden mange produkter er helt nye, trengs det ofte en oppdatering av programvaren. Det er sjelden bare ”tut og kjør”.
For å kunne bruke, og/eller få det beste ut av produktene, trenger du å laste ned en app til mobilen og opprette en konto. I en del tilfeller må du også tegne et abonnement for at alt skal fungere optimalt. Disse abonnementene kan være dyrere enn du tror, så sjekk det før du kjøper.
Er du en ekstremt forsiktig person som ikke vil, eller kan, utlevere mer enn absolutt nødvendig om deg selv, kan det bli problematisk. De fleste smarte produkter vil ha tilgang til det meste i telefonen din for at appen skal fungere, og da de fleste av produktene kobles trådløst til hjemmenettverket ditt, er det litt som å åpne døren til ditt mest private. Dermed er det spesielt viktig å beskytte nettverket ditt med et smart passord (hundens navn er ikke et smart passord, samme hvor elsket og søt den er), og hele tiden sørge for å holde systemet oppdatert.