De fleste kameraer har et bredt bruksområde. Men det finnes kameraer som er spesielt godt egnet til enkelte ting. Som sport og dyreliv. Kameraer som er raskere og fokuserer mer nøyaktig, er gjerne å foretrekke når man vil ha skarpe bilder av biler på en bane, eller ørn som stuper etter byttet.
Det er ikke like viktig for landskap- og naturfotografer. Som er ute etter oppløsing, detaljskarphet, og bildedynamikk. Det gjelder forsåvidt portrettfotografer også. Som ikke trenger 20 bilder/s skuddtakt og avansert fokussporing.
Videofotografer har også spesifikke krav til hva slags kamera de skal ha. Støtte for avanserte videokodeker, Apple ProRes, Log og LUT, er begreper de ser etter i kameraets spesifikasjoner. 4K-kvalitet i høy oppløsning med flere valgmuligheter, pull fokus og i noen tilfeller 8K-video, står gjerne på kravlisten.
Så har man de mange som helst vil ha et enkelt kamera som gir bedre bilder enn mobilen. Til alt mulig fra dokumentering av familiehendelser, fjellturer og ferier. De trenger hverken 20 bilder/s, 8K-video eller 60 megapiksler.
Her er det viktigere med et kamera – gjerne med zoom, som det er enkelt å få fine bilder med. Kall et det gjerne et tillegg til mobilen. Som er et utmerket kompaktkamera om man vil. Alltid klart til å knipse et bilde med, og for mange har det for lengst erstattet kompaktkameraet.
Mens vi er i gang, kan vi likegodt knuse et par myter. Det finnes ikke noe ‘beste’ kameramerke, selv om noen Leica-fotografer vil hevde noe annet. Det ‘beste’ kameraet er det du har med deg, og ikke nødvendigvis det dyre flaggskipet til en spesiell produsent.
Som bringer oss til begrepet megapiksler. Flere er ikke nødvendigvis bedre. 60 Mp gir betydelig større filstørrelse enn 25 Mp, kortere bildeserier før bufferen stopper kameraet helt, og krever veldig påkostet, les dyr, optikk for at det skal være noe poeng.
Når man har definert hva man primært skal bruke kameraet til, kan man lese gjennom listen over årets kameraer. Der har vi nemlig samlet de aller beste fra året som gikk, og her får du en oversikt over hvilke områder de dekker aller best:
Portretter
Fine portretter handler like mye om valg av optikk, som valg av kamera. Siden skuddtakt og værtetting sjeldent er et krav hos portrettfotografen, står man friere til å velge kameraer som fungere fint med f.eks. lyssterk teleoptikk. Mange fotografer foretrekker en kort tele med god lysstyrke, som kan redusere skarphetsdybden tilstrekkelig til at bakgrunnen viskes ut. Man kan fint ta portrettbilder i helfigur med en 28, 35 eller 50mm, men en 85 eller 90mm med lysstyrke f2 eller bedre, er å foretrekke hvis man skal isolere motivet fra bakgrunnen.
Vårt tips:
Fujifilm X-H2, Fujifilm GFX 50 S II, Sony a7r IV
Alt mulig
Her er det et systemkamera med den medfølgende normalzoomen, som gjelder. Kanskje med en telezoom, eller en vidvinkelzoom i tillegg. Normalzoomen vil likevel rekke langt for de fleste. Den dekker området fra 24-28mm i den ene enden, og 80-120mm i den andre enden. Siden sånne objektiver gjerne har moderat lysstyrke, kan en lyssterk vidvinkel rundt 28-35mm, være et hendig tillegg.
Vårt tips:
Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1, Fujifilm X-H2
Landskap og natur
Landskap er gjerne veldig takknemlige motiver å fotografere. De flytter seg ikke, og har man tid til å vente på det rette lyset, kan man få et bilde som er vel verdt å henge på veggen. Kameraer med værtetting er en fordel, mens høy oppløsning gir bedre detaljskarphet og tilfører bildene mer dybde. Med det rette objektivet, som en vidvinkel eller vidvinkelzoom – 16-35mm – kan man få et bredere perspektiv. Vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre enn f2.8, er også egnet til astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan man få et smalere perspektiv som kan være veldig effektfullt. Blant nyttig tilbehør til landskapsfoto, hører selvsagt et stødig stativ, ND-filtre, graderte filtre og polarisasjonsfiltre.
Vårt tips:
Canon EOS R7, Sony a7 IV, Fujifilm GFX 50 SII, Fujifilm X-H2, Nikon Z9
Reisekamera
Man trenger ikke det største og dyreste kameraet på reiser. Et hendig og brukervennlig systemkamera med lav vekt er å foretrekke. Ta med et ekstra batteri og gjerne et nøytralt filter foran objektivet, så er man klar når motivet dukker opp, og objektivet er beskyttet mot støv. Her er normalzoomen et godt valg, men en lyssterk vidvinkel mellom 24 og 35mm, er som alltid kjekt å ha, blant annet når mørket faller på.
Vårt tips:
Canon EOS R7, Fujifilm Instax Mini Evo, Olympus OM Systems OM-1
Sport, action og dyreliv
Her betyr fokushastighet og høy skuddtakt mer enn oppløsning og lav vekt. De beste sportskameraene, er også godt egnet til å fotografere dyreliv. Valg av objektiv, er like viktig som valg av kamera. Et lyssterkt objektiv med raske fokusmotorer og korte brennvidder, er ofte sport- og dyrefotografens foretrukne verktøy. Med en lyssterk zoom med 70-200mm, 100-400mm, eller en lyssterk 300mm eller mer, kommer man nærmere skarpe bilder av motiver som beveger seg fort.
Vårt tips:
Nikon Z9, Fujifilm X-H2S, Canon EOS R3, Olympus OM Systems OM-1
Video
Video er nesten en liten vitenskap i seg selv. De mest avanserte kameraene har bratt læringskurve, og man er ikke verdig etter at opptaksknappen er trykket for andre gang. Etterbehandling i programvare er like viktig, men siden det ikke er alle som er videofotografer på profesjonelt nivå, kommer man lang med et kamera som gir fin videokvalitet i 4K-video. Har man høyere krav til kvaliteten, bør man se etter et kamera med 10-bits video med Log-innstillinger og tilkoblinger til mikrofoner og hodetelefoner.
Prøv gjerne dronevideo også, i 4K kan det gi spektakulære videoer som det ikke er så lett å få til med et systemkamera.
Vårt tips:
Panasonic Lumix GH6, Blackmagic Pocket Cinema 6K Pro