TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2022-2023

Her er de beste hodetelefonene – og slik velger du riktig.

Av / 01.11.22 - 12:06
Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2022-2023

Det er ikke alle som vet det, men den aller beste lyden får du gjerne med et par hodetelefoner. Da slipper du nemlig alt som har med rommet å gjøre, som kan forvandle lyden fra selv de beste høyttalere til en smørje. Hodetelefoner er det nærmeste en direkte innsprøytning av musikk du kommer!

Hodetelefon-jungelen ser ikke ut til å slutte å vokse, men der hvor trådløse øreklokker med støykansellering var den største kategorien inntil nylig, har de helt trådløse øreproppene overtatt. De er rett og slett mye lettere å ta med seg rundt, og batteritiden har blitt så bra at man ikke lenger trenger å bekymre seg for å gå tom for strøm.

Klokker eller propper?

Om du ønsker den aller beste støydempingen, og ønsker noe som er enkelt å ta av og på, er fremdeles øreklokker å foretrekke fremfor propper. Ofte har de bedre lyd – men ikke alltid – og batteritiden er gjerne enda bedre i et par klokker. Komforten kan også være bedre, siden du slipper å ha noe som tetter igjen øregangene.

Grunnen til at ørepropper har blitt så populære er at de er så veldig mye bærbare! I tillegg gir de et langt mer minimalistisk uttrykk, der du går rundt blant folk. Og så bra som de beste har blitt, så er det ikke rart å skjønne at de fleste ønsker propper.

De rimelige har blitt bedre

Enten du er ute etter ørepropper til hverdags eller trening, eller i stedet ønsker et par klokker på hodet, har vi de beste tipsene til deg her. I året som gikk testet vi mye i alle prisklasser, og selv om vi de siste månedene har bevitnet en ganske kraftig inflasjon, kan vi med glede konstatere at også de rimeligere hodetelefonene har blitt bedre.

Spesielt blant støykansellerende hodetelefoner har vi lagt merke til at selve støydempingen har blitt bedre. Det gjelder selvsagt blant toppmodellene, men interessant nok har den også blitt ganske så kurant også i de beste rimelige. Der det var utenkelig for et par år siden å få brukbar støykansellering i et par ørepropper til en liten tusenlapp, har dette nå blitt en realitet.

Lydkvaliteten har også begynt å bli veldig god blant trådløse hodetelefoner, og for første gang har vi fått tapsfri CD-kvalitet over Bluetooth!

Noen vil fortsatt ha kabel

Den aller beste lyden får du likevel fortsatt fra hodetelefoner med kabel, gjerne sammen med en god hodetelefonforsterker. Vi har testet mange av de også, men da gjerne i den dyrere enden. Slike hodetelefoner har blitt litt som systemkameraene: De er forbeholdt entusiaster. Rett og slett fordi folk flest synes trådløst er bra nok.

5 kjappe tips:

Slik får du mest ut av hodetelefonene

  1. Hvis trådløst: velg støydemping

Det er ikke lenger lett å selge et par trådløse hodetelefoner uten støykansellering. Og det er ikke så rart, for hvem vil vel ha støyende flymotorer eller bråkete busspassasjerer i monitor, når du kan slippe? Dessuten gjør støykanselleringen at du kan lytte til musikk med lavere lydnivå, og kanskje til og med spare deg for hørselsskader.

 

  1. Ørepropper: velg gjerne vanntette

Selv om du ikke er treningsnarkoman kan det være en fordel med ørepropper som tåler vann og svette. Plutselig finner du på å legge ut på en løpetur likevel, og siden ingen kontrollerer været er det også en fordel om proppene tåler en regnsprut. Se etter minimum IPX4-sertifisering.

 

  1. Bruk EQ for bedre lyd

Noen hodetelefoner har en app med innebygd tonekontroll (EQ). Denne kan du bruke til å justere lyden til egne preferanser. Men du bør likevel ikke velge et par hodetelefoner som har feil lyd for deg i utgangspunktet, da det er begrenset hva en EQ kan fikse.

 

  1. Bluetooth-kodek: Alt er bedre enn SBC!

Hvis et par hodetelefoner bare har SBC-kodek, bør du som regel styre unna – med mindre du bare er ute etter et kjapt kjøp til noen hundrelapper. SBC er nemlig den dårligste lydoverføringen som er tilgjengelig over Bluetooth. Brukere av Apple-enheter bør se etter AAC-kodeken, mens Android-brukere bør sjekke om hodetelefonene støtter aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless er også sakte, men sikkert på vei inn på markedet, og da kan det bli ekstra gøy!

 

  1. Bruk forsterker

Dette tipset gjelder kun for hodetelefoner med kabel. Du vil få mye bedre og kraftigere lyd om du kobler til en hodetelefonforsterker. Gjerne en med innebygd DAC. Gode, bærbare forsterkere starter på rundt 1000 kroner, men kan også koste det femdobbelte. Stasjonære ligger starter på 5000 kroner, men det er nesten ingen grense for hvor dyre de kan bli.

Nominerte til Årets beste hodetelefoner

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2022-2023

Årets beste helt trådløse ørepropper, basic

JBL Tune 130NC

Årets største varp

Den glimrende EQ-en hjelper JBL Tune 130NC til å bli det beste kjøpet under tusenlappen.

JBL har utstyrt sine billige Tune 130NC med Fast Pair for Android-enheter, så den dukker opp automatisk på telefonen når den er i nærheten første gang. Støtte for taleassistent er også der, tilgjengelig ved å presse og holde venstre ørepropp. Berøringskontrollene kan også tilpasses.

Tune 130NC har både aktiv støykansellering og omgivelseslyd. Sistnevnte kan fokusere på generelle omgivelser, eller tale spesielt. Det betyr i praksis at mellomtoneområdet fra omgivelsene fremheves litt ekstra, slik at du lettere hører hva folk sier til deg.

Når JBL Headphones-appen i tillegg gir tilgang til en meget god equalizer, er dette en imponerende utstyrspakke til prisen. Du trenger ikke bruke den, da proppene låter greit ut av esken. Men bassen er noe overdimensjonert og mellomtonen for tilbakeholden for mitt vedkommende. Du kan med fordel dra opp litt rundt 1 kHz, og senke nivået ved 6 kHz for å kompensere, så det ikke blir for skarpt i toppen.

Lyden av JBL Tune 130NC

Skulle du gjerne hatt et høyere lydnivå enn Tune 130NC klarer, finnes det et triks: Dra opp EQ-en ved alle frekvenser, for deretter å dempe nivået noe mellom 2-4 kHz, da det ellers kan låte smått nasalt.

Lyden fra JBL-proppene er antakelig den beste vi har hørt under tusenlappen, spesielt etter litt justering. EQ-funksjonen i JBL-appen er nemlig blant de beste.

Talekvaliteten er grei, med en litt hard men tydelig nok stemme. Med støy i bakgrunnen drukner derimot stemmen til brukeren, og det blir vrient å høre hva som blir sagt. Så sørg for at du ikke er i bråkete omgivelser, når du skal prate.

Uansett er dette en knallpakke til prisen – og de beste øreproppene vi har hørt til denne prisen!

Årets lydinnovasjon: Helt trådløse ørepropper, premium

Nura NuraTrue Pro

CD-kvalitet over Bluetooth

Nura er blant de mest innovative innen hodetelefoner, og med NuraTrue Pro har de overgått seg selv.

Nura har klart å skape et navn for seg selv i løpet av ganske kort tid. Det er nemlig fordi de ikke gjør som alle de andre, men tråkker opp løypa selv.

Først fikk vi hodetelefonene NuraPhone, et par over-ear hodetelefoner med en ørepropp i midten av hver klokke. Hybrid ørepropper og klokker, med andre ord. Hvor proppene gir hele lydbildet, mens klokkene sender dundrende bass gjennom skallen!

Men den største nyvinningen var at de var de første på markedet til å skreddersy lydbildet til brukerens ører.

Deretter kom NuraLoop og etter hvert også de helt trådløse NuraTrue, hvor man hadde beholdt proppene og droppet klokkene. Med samme kløktige øretilpasning av lyden.

NuraTrue Pro – tapsfri Bluetooth-lyd

Den nye Pro-utgaven av NuraTrue er markedets første ørepropper med tapsfri Bluetooth-lyd! Det er helt nytt, for selv om både LDAC og aptX HD gir bedre Bluetooth-lyd og støtter både 24-bit og 96 kHz oppløsning, så er det faktisk ikke lossless. Det jukses med data og psykoakustiske modeller. Men med aptX Lossless er bitstrømmen som pakkes ut i andre enden en tro kopi av signalet som blir sendt inn.

Pro-utgaven har fått økt batteritid fra 6 til 8 timer i øreproppene, og fra 18 til 24 timer i etuiet. Multipunkt har den også, og kan tilkobles to enheter samtidig.

Innovasjon tvers igjennom

NuraTrue Pro er innovasjon tvers igjennom, og det på en særdeles vellykket måte. Her står teknologien i høysetet, pakket inn i et brukervennlig grensesnitt – og utført slik at det ikke skreller bort følelsesaspektet i musikkgjengivelsen. Snarere tvert imot. Etter lyden er kalibrert til brukerens ører får alle instrumenter fullt fokus, samtidig som proppene har en enorm bass. Gøy!

At øreproppene dessuten er først med lossless-lyd over Bluetooth, gjør dem ikke mindre spennende. Forbedringen er subtil, men likevel viktig, og gjør at man kommer enda nærmere musikken.

Det eneste aberet med NuraTrue Pro, er størrelsen. Dette er digre saker. Heldigvis sitter de bra.

Årets beste helt trådløse ørepropper, premium

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Putt gull i ørene

Sennheiser Momentum True Wireless 3 er fantastiske på alle måter.

Momentum True Wireless 3 har øreputer i fire ulike størrelser, og for første gang har proppene tilpasningsringer med vinger som stikker innunder ytterørets antihelix. Det gjør susen, med medium ørepute og ringene med de største vingene.

Støykanselleringen

Støykanselleringen gjør jobben i bassregisteret, mens mer høyfrekvente lyder, som klikkingen fra et datatastatur, slippes tvers igjennom. Ute i det fri fjerner de sjenerende støylyder fra anleggsarbeid og forbipasserende biler, mens fuglekvitter høres ganske greit. Det er slettes ikke den dummeste formen for støydemping.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 er de beste til prisen

De helt trådløse øreproppene Sennheiser Momentum True Wireless 3 er fabelaktige. De har sunket over 10 prosent siden forgjengerne, og er fortsatt det samme fantastiske paret. Forbedret på noen måter, med trådløs lading og aptX Adaptive kodek. Men det som virkelig gjør prikken over i-en her er tilpasningsmulighetene for passformen. Nye festeringer inne i øret gjør at de sitter bedre enn noen gang, og nå kan man trygt ta dem med på joggetur.

Equalizeren er fremdeles den samme kjipe; bare bass, mellomtone og diskant kan justeres. Men det gjør så lite, når lyden er så bra fra før. Multipunktstilkobling mangler også, men pytt-pytt.

Lurer du på hva som er de beste trådløse øreproppene under 3000 kroner, er True Wireless 3 vår klare anbefaling.

Årets beste kablede ørepropper - high-end

Sennheiser IE 600

De aller beste øreproppene

Sennheisers high-end-ørepropper blåser tryllestøv i ørene!

Husene i Sennheiser IE 600 er laget med en spesiell 3D-printprosess, med en metallstruktur kalt ZR01 amorft zirkonium. Tilsvarende metallstruktur er allerede brukt av NASA, i drillhodet til Mars-fartøyet Perseverance. Holdbare saker, altså. Og det føles også slik, når man tar og føler på dem.

Sennheiser lover at metallet i tillegg har «banebrytende akustisk ytelse».

Lav forvrengning

Et spesielt bakstykke skal minimere refleksjon inni huset, og et ekstra akustisk kammer skal fjerne resonanser og redusere trykkforskjeller, for en renere og mer detaljert diskant. Slik at lytteren kommer enda nærmere musikken.

Skreddersydd passform

IE 600 har gullbelagte MMCX-kontakter som muliggjør tredjeparts kabler, med en diameter opptil 4,8 mm. Både ubalansert kabel med 3,5 mm kontakt, og balanserte med 4,4 mm kontakt følger med, og begge er forsterket med slitesterk para-aramid (Kevlar). Øreputer i både silikon og minneskum følger med, hver i tre størrelser. I motsetning til IE 800S har øreproppene ørebøyler for best mulig passform.

Lyden av Sennheiser IE 600

Vi hadde en følelse av at Sennheiser IE 600 skulle være veldig bra. Vi ble likevel overrasket over hvor bra de faktisk er. Det blir for enkelt å si at man får lyden av forgjengeren IE 800S, bare med en mer uttalt bass. For det får du, men samtidig er det bedre dynamikk og mer liv over hele frekvensbåndet, samtidig som øreproppene føles mer «musikalske». IE 600 fremstår derfor som et mye bedre kjøp.

Sammenlignet med de rimeligere IE 300-proppene er 600-modellen litt mindre energisk i mellombassen, og med litt mindre av den heftige aggresjonen. De tar det igjen på oppløsning og et detaljnivå som IE 300 ikke matcher, spesielt i diskantområdet.

Vi kommer ikke på noen andre ørepropper vi heller ville hatt til under ti tusen kroner. Rett og slett fabelaktig!

Årets beste helt trådløse treningsørepropper, premium

Jabra Elite 7 Active

Treningsmusikken til nytt nivå

Med denne prislappen har Jabra en del å bevise. Og Elite 7 Active skuffer ikke.

Med denne prislappen har Jabra en del å bevise. Og Elite 7 Active skuffer ikke.

I pakken finner jeg to ekstra øreputer, imidlertid ingen med vinger, som er litt overraskende med tanke på at Elite 7 Active selges som treningspropper. Men det finnes faktisk en forklaring på dette … Proppene har et spesielt ytre som Jabra kaller ShakeGrip-teknologi. Det er en flytende silikongummi som skal hjelpe proppene å sitte fast i ørene uten å trenge ”vinger”. Min oppfattelse er at proppene er myke, følsomme og pene. I mine ører sitter de virkelig bra, selv under anstrengende treningsøkter.

Du styrer proppene ved å trykke på knappene på øreproppen (ingen virkelig touch). De er følsomme, så du trenger ikke å trykke hardt. Responsen er finfin, du kan velge i appen hvilken knappetrykking som skal utføre hva. Det finnes også stemmeinformasjon som forteller om jeg velger ANC (støyredusering) eller Hearthrough.

Mange lydinnstillinger

Takket være seks ulike lydinnstillinger, som du dessuten kan tilpasse manuelt, er sjansen stor for at du kan trikse deg frem til et lydbilde som passer akkurat deg.

I appen finnes også et Soundscape-alternativ som du kan benytte deg av om du bare vil stenge ute verden for en stund, uten å fokusere på musikk, tekst og takt. Til å begynne med undret jeg meg kanskje litt over hva det skulle være godt for. Men jeg kan fortelle deg at under en yogaøkt fungerer det kjempebra med lyden av et fossefall i ørene.

Totalt sett best

Jabra Elite 7 Active er en meget bra treningspropp, ikke noe å si på det. Til tross for savnet av vinger sitter den trygt og stabilt i øret uten at det gjør vondt.

Lydopplevelsen er god, selv om det finnes enda mer vellydende modeller der ute. Vi kunne godt tenkt oss litt mer fyldighet og tyngde, men passformen sammen med brukervennligheten og en spilleglede som får det til å krible i bena, gjør dette totalt sett til klassens beste ørepropper i året som gikk.

Årets beste helt trådløse hodetelefoner, basic

Sony WH-XB910N

Steintøff lyd

Ingen av de billige hodetelefonene det siste året hadde hele pakken som disse fra Sony.

XB910N er et par trådløse hodetelefoner, myntet på folk som er glade i bass. Bassen er nemlig dratt opp noen hakk her, og den er fyldigere enn vanlig. Derav også tilføyelsen XB i navnet, for eXtra Bass.

Støykansellering og omgivelseslyd

Sonys rimeligere hodetelefoner koster omtrent halvparten av toppmodell WH-1000XM5, og har både aktiv støykansellering og omgivelseslyd, som er det motsatte, og noe som kan komme godt med om du skal høre hva noen sier til deg. Eller om du

er i trafikken og vil høre hva som skjer rundt.

Multipunkt

Hodetelefonene har Bluetooth versjon 5.2 og støtter såkalt multipunktstilkobling. Det betyr at de kan kobles til f.eks. mobilen og PC-en samtidig, slik at du kan bruke PC-en til musikk og videokonferanser, og telefonen til mobilsamtaler, uten å bryte tilkoblingen underveis.

Har du Android-telefon, parer den seg enkelt til XB910N, bare ved å ha hodetelefonene i umiddelbar nærhet. Apple-brukere må koble til på vanlig vis. 

Lyden av Sony WH-XB910N

Rett ut av esken er lyden fra WH-XB910N i overkant bassrik og likeledes mellomtonefattig, men noen krise er det ikke – og med litt justering av EQ i appen blir det kanontøft.

Bassen masserer øregangen og blåser friskt liv i rytmene, samtidig er det kvaliteter oppover som også kommer akustiske instrumenter til gode. Listepopen har sjeldent lått så bra som her, og ett og annet klassisk orkesterstykke funker også.

Støykanselleringen er god, det samme er talekvaliteten. Selv om sistnevnte har enda et lite hakk å gå på i diskanten.

Ser man på totalen av hva Sony-klokkene leverer, både med tanke på lydkvalitet, komfort, funksjoner og stabilitet, er det ingen som truer dem til denne prisen.

Årets beste helt trådløse hodetelefoner, premium

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Den beste totalopplevelsen

Det tok tre år før Sennheiser oppdaterte sine nyeste Momentum trådløse hodetelefoner. Momentum 4 Wireless var verdt å vente på.

Sennheiser hevder at Momentum 4 leverer klassens beste lyd, med 42 mm drivere av høy kvalitet. Samme størrelse som på forgjengeren, og man kan mistenke dem for å være de samme.

Hodetelefonene har forbedret støykansellering, som tilpasser seg miljøet du er i. Og dessuten omgivelseslyd, eller transparens, hvor støykanselleringen reverseres og i stedet sender omverdenen inn i ørene.

På lydsiden brukes aptX Adaptive lydkodek for bedre lyd, som er tilgjengelig for Android-brukere. Apple-brukere må nøye seg med AAC. Du får faktisk litt mer luft rundt tonene med aptX Adaptive, som gjør at vi foretrekker Android med disse.

60 timers batteri

Batteritiden er oppgitt til hele 60 timer, med støykansellering aktivert med middels lydnivå. Det er dobbelt så langt som rivalen Sony WH-1000XM5 og tre ganger så langt som med Apple AirPods Max. Likevel er prisen for Sennheiser-klokkene lavere enn begge.

Hurtiglading går også unna, her får du inntil fire timers bruk etter bare fem minutter med lading, om du har en kapabel hurtiglader.

Lyden av Momentum 4 Wireless

Momentum 4 Wireless innfrir på nesten alle plan. Lyden er bedre balansert enn tidligere utgaver, men blir likevel aldri kjedelig. Det er masse krutt i bassen her, og faktisk vil vi påstå dette er den beste lyden du får til denne prisen. Du skal betale ekstra om du ønsker enda bedre lyd enn dette!

Støydempingen gjør klart jobben, selv om det finnes hodetelefoner som undertrykker støy enda mer effektivt. Komforten er også i toppklasse.

Batteritiden er i særklasse, og med hurtiglading skal det mye til å gå tom for strøm. Totalt sett en innertier til denne prisen!

Årets beste hodetelefoner, high-end

Audeze LCD-5

Bedre blir det ikke

LCD-5 er mindre og mye lettere enn de fleste andre i high-end-klassen. Likevel er lyden noe av det aller beste vi har hørt.

Med de åpne LCD-5 har amerikanske Audeze tatt mål for seg å lage de beste hodetelefonene de kan, mens de skal være komfortable nok til å kunne ha dem på dagen lang. Og det er ikke bare viktig for musikknytere, men også for de som jobber med lyd og musikk gjennom en arbeidsdag.

Som alle hodetelefoner fra Audeze er dette planmagnetiske – eller planar – hodetelefoner. De skiller seg fra vanlige, dynamiske hodetelefoner ved å bruke en tynn folie opphengt mellom to magneter, hvor folien vibrerer med det elektriske signalet og produserer lyd. Til sammenligning bruker dynamiske hodetelefoner elementer med en mye tyngre membran, med en mindre flate men til gjengjeld mye lengre slaglengde. Dynamiske hodetelefoner har ofte – men ikke alltid – kraftigere bass og tåler et høyere lydtrykk, mens planmagneter har fordelen av en mye kjappere transientrespons og ofte lavere forvrengning – inntil de blir overbelastet.

Supernøytral silkelyd

Da vi først tok på oss hodetelefonene, tenkte vi: «Gud bedre for noen lette hodetelefoner!» Nå er 420 gram heftig nok, og inntil dobbelt så mye som de letteste trådløse hodetelefonene. Men de føles ikke tunge i det hele tatt! De er superkomfortable, samtidig som de sitter fast når man headbanger til favorittmusikken. Ja, for du gjør vel det??

En trompet har et nærvær som vi knapt har hørt før, mens den deilige raspingen av kontrabassen smeller ut, samtidig som man hele tiden er oppmerksom på bakgrunnen, hvor musikerne puster og snufser på en avstand fra mikrofonene.

Her er kontroll på enhver mikrotransient, slik at man blir tatt med på en musikalsk reise fra øyeblikket du tar hodetelefonene på, til du tar dem av igjen – gjerne flere timer etterpå. For så komfortable er de, at du glemmer tid og rom.

Før du avfeier hodetelefoner til 50.000 kroner som galskap, bør du unne ørene dine å høre Audeze LCD-5. Kanskje de beste du noensinne vil høre.