TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 14

Den billigste iPhone 14

iPhone 14 er bedre enn forgjengeren, men den er også dyrere og kommer ikke med mange vesentlige oppdateringer.

Av / 25.10.22 - 10:00
Apple iPhone 14

Home mener

  • Enda raskere med bedre kamera og flere funksjoner.
  • Lader er ekstrautstyr. Mangler teleobjektiv. Prisen har gjort et hopp.

Selv om formfaktoren praktisk talt er helt lik en iPhone 13, eller iPhone 12 for den del, har Apple iPhone 14 fått tilstrekkelige oppgraderinger til at den kan kalles en ny modell. Men det er bare så vidt. Samtidig har prisen gått opp.

Såpass mye at den knapt kan kalles en innstegsmodell, tross at iPhone 14 er aller rimeligst av alle nye iPhone-modeller i 14-generasjonen.

Den mangler det meget gode kameraet med 48 megapiksler, som vi finner i 14 Pro-modellene. Den har heller ikke 77mm tele, eller mulighet for proffvideo i 10-bits Apple ProRes, RAW-bilder, eller Apples ProMotion OLED-skjerm med 120 hz oppdateringsfrekvens. Eller Dynamic Island, som gjør busslommen – det sorte feltet øverst på skjermen, til et felt man kan bruke til noe aktivt.

Men den har oppgraderte kameraer foran og bak med 12 megapiksler, og større piksler som fanger mer lys. 

Som de andre modellene i 14-generasjonen, har også iPhone 14 krasjdetektor innebygget. Den fungerer ganske likt detektoren i en Apple Watch, og bruker akselerometeret i mobilen til å registrere plutselige støt opptil 256 g. Kommer ut for en ulykke, eller bare tipper på sykkel, registrerer mobilen at det har vært et sammenstøt, varsler 112.

Annonse
Apple iPhone 14 1
iPhone 14 til venstre, iPhone 13 til høyre. Ikke lett å se forskjell.
Foto: Lasse Svendsen

Samme prosessor som før

iPhone 14 har ikke Pro-utgavenes nye A16-prosessor, men forrige generasjons A15 Bionic-prosssorer. Likevel, er ytelsen enda litt bedre enn på forgjengeren. 

Den obligatoriske ytelsestesten i Geekbench 5, viste at iPhone 14 scorer 1738 punkter i i Single-Core-testen, og 4675 i Multi-Core-testen. Til sammenligning klarte iPhone 13 1656 (Single-Core) og 4373 punkter (Multi-Core). Det er ikke all verden, men fullt på høyde med ytelsen fra en iPhone 13.

OLED-skjermen på 6,1 tommer, mangler fremdeles 120 hz frekvens, som gjør skrolling, gaming og actionsekvenser mykere og mindre hakket, men skjermen leverer meget god lysstyrke på 800 nits. Eller hele 1200 nits på bilder og video i HDR.

Likevel oppleves iPhone 14 som mer polert og kjapper enn iPhone 13. Apper skvetter opp uten nøling. Den virker kjapp når man lagrer endringer i bilder eller videoopptak med enkle redigeringstrinn.

Apple iPhone 14 2
Skjermen på 6,1 tommer, mangler Dynamic Island som gjør busslommen mer nyttig, og har ikke 120 hz frekvens.
Foto: Lasse Svendsen

Den er lettere og sånn sett hendigere enn en 14 Pro. Glass foran og bak er limt på en kjerne i aluminiumslegering, og holder vekten nede på 174 gram. Mobilen er som før, vanntett i opptil 30 minutter på seks meters dybde, og som på alle mobiler i 14-generasjonen, er den enklere å reparere og bytte glass på.

Batteriet holder like lenge som batteriet i en iPhone 13, men batteritiden er litt lavere sammenlignet med 14 Pro. Som vanlig følger det ikke med en lader i esken, og Apple tviholder på Lightning til USB-kabel. Litt rart all den stund alle andre nyere Apple-produkter for lengst har forkastet Lightning for USB-C.

Mobilen kan lades med Apples magnetiske Magsafe-lader, som fester seg magnetisk på baksiden av mobilen, eller på et mobildeksel med MagSafe.

Kameraer og bildekvalitet

Som før, er det  to kameraer her. Tele får man bare i Pro-modellene, og de nye 14 Pro og Pro Max, har som nevnt Apples nye 48 Mp kamera som hovedkamera.

Her får man en 12 Mp 26mm f1.5 vidvinkel med bildestabilisering og 2 x zoom, med med større 1,9 µm piksler, som i teorien i hvert fall, kan fange mer lys med mindre bildestøy. Den enda bredere ultravidvinkelen på 13mm og 12 Mp, har samme lysstyrke som før på 2.4. Frontkameraet er også oppgradert med en 23mm brennvidde med 12 Mp, f1.9 og autofokus. 

Apple iPhone 14 3
Man ser tydelig at det er forskjell på kameraene på en iPhone 14 og 14 Pro.
Foto: Lasse Svendsen

Selv om iPhone 14 mangler støtte for Apples ProRes og ProRaw-formater for video og stillbilder, kan det fremdeles ta opp video i opptil 60 fps og 4K-oppløsning. Det støtter også Dolby Vision HDR. Altså High Dynamic Range som gir bedre dynamikk, og det har Apples svært fine Action Mode. Som er programvarebasert bildestabilisering, hvor bildet blir mer stabilt når man spiller av opptaket.

Cinematic Mode som debuterte på iPhone 13, er endelig oppgradert fra 1080 HD. Til 4K/30p.

Som alltid er bildeprosesseringen tweaket i en ny generasjon iPhone. Litt bedre bildebrikke og oppgradert Photoniv Engine, som prosesseringen kalles, gir mindre støy i bilder tatt i lite lys. Detaljgjengivelsen litt skarpere og fargegjengivelsen er jevnere. Spesielt hudtoner har fått et løft, hvor det er jevnere graderinger og mer naturlig tonalitet i bildene.

Apple iPhone 14 4
Færre kameraer betyr blant annet lavere vekt. iPhone 14 til venstre, 14 Pro til høyre.
Foto: Lasse Svendsen

Videopptak i 4K er mye bedre enn før, men Action Mode fungerer ikke like godt i lite lys, som på høylys dag. Cinematic Mode gjør det mer morsomt å filme fordi man kan styre fokusdybden i opptaket på en måte som får videoopptakene til å se proffere ut. Dybdeskarpheten kan endres i etterkant, sånn at man har full kontroll over utrykket på opptaket.

Konklusjon

iPhone 14 er ikke noen stor oppgradering, men for noen er bedre kameraer alltid en grunn til å bytte mobil. For de fleste andre, med enten en iPhone 13 eller iPhone 12, er det ikke så mye annet å hente. Hvis man da ikke tenker at for eksempel SOS-funksjonen er en annen grunn til å bytte til iPhone 14. Som er litt raskere, litt bedre og en del dyrere enn forgjengeren. Altså stadig en svært god mobil som fremdeles er raskere enn konkurrentene, men dessverre en del dyrere.

  1. Apple iPhone 14 Pro Max

    Den største iPhone mister pusten

    Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.

    Raskeste mobil noensinne. Superskarp og lyssterk skjerm uten den gamle notch, men til gjengjeld med Dynamic Island samt ny alltid-aktiv funksjon og masser av skjermareal. Fremragende lyd og nye smarte iOS 16-funksjoner.
    Dyreste mobil noensinne. Dårligere batteritid enn forgjengeren. Ingen hurtiglading, og hva har Apple egentlig imot Wi-Fi 6E?
    Les hele testen
Karakter
Apple iPhone 14
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?