TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Nura NuraTrue Pro

Bluetooth med CD-kvalitet

NuraTrue Pro er først på markedet med tapsfri Bluetooth-lyd. I tillegg låter de sabla bra, med lyd skreddersydd for dine ører.

Av / 22.10.22 - 09:00
Nura NuraTrue Pro

Lyd & Bilde mener

  • Endelig lossless over Bluetooth! Lyden er meget underholdende, med flere detaljer enn tidligere. Skreddersydd for brukerens hørse.
  • De er langt fra små, og kan tynge noe ned.

Nura har klart å skape et navn for seg selv i løpet av ganske kort tid. Det er nemlig fordi de ikke gjør som alle de andre, men tråkker opp løypa selv.

Først fikk vi hodetelefonene NuraPhone, et par over-ear hodetelefoner med en ørepropp i midten av hver klokke. Hybrid ørepropper og klokker, med andre ord. Hvor proppene gir hele lydbildet, mens klokkene sender dundrende bass gjennom skallen!

Men den største nyvinningen med NuraPhone var at de var de første på markedet til å skreddersy lydbildet til brukerens ører. Ved hjelp av målinger av testsignaler og kløktig digitalprosessering, var tanken at de skulle fungere som «briller» for ørene. Og det funket overraskende godt! Det mest imponerende med dem var derimot dynamikken og bassresponsen, som fortsatt er det drøyeste jeg har hørt fra noen trådløse klokker.

Les også NuraTrue: Ørepropper fungerer som "briller" for ørene NuraTrue måler din hørsel og skreddersyr lyden, slik at du hører musikken i alle sine farger.

Ørepropper

Deretter kom NuraLoop, hvor man hadde beholdt proppene og droppet klokkene. Et langt mer bærbart og brukervennlig produkt, bare uten den drøyeste bassen. Men proppene var forbundet seg imellom med ledning, i et marked hvor de helt trådløse proppene var i ferd med å få totalt herredømme. Suksessen var dermed begrenset.

Derfor kom nylig NuraTrue, et par helt trådløse ørepropper. Med samme kløktige brukertilpassede lyd. Den kraftige DSP-en krever mer plass og større batterier enn vanlig, derfor er husene ganske store og klumpete. Men det var omtrent eneste ulempe med dem.

Annonse
Nura NuraTrue Pro lifestyle 3
NuraTrue Pro er enda litt større enn de rimeligere NuraTrue. Foto: Nura

NuraTrue Pro – tapsfri Bluetooth-lyd

Nura kunne egentlig stoppet med NuraTrue, og gitt oss en årlig finpusset utgave. Så bra er de, nemlig. Men jeg har ikke før rukket å pakke dem ned, før NuraTrue Pro smetter inn fra sidelinja. Hva kan egentlig bli så mye bedre?

Svaret ligger i Bluetooth-protokollen. For Nura har nemlig her gitt oss markedets første ørepropper med tapsfri Bluetooth-lyd! Og det er noe helt nytt, for selv om både LDAC og aptX HD gir forbedret Bluetooth-lyd og skilter med både 24-bit og opptil 96 kHz, så er det faktisk ikke ekte lossless. Det jukses med data, som ved hjelp av psykoakustiske modeller fjerner lyder man normalt ikke vil høre. Men siden ingen ører er like, er det umulig å lage en helt nøyaktig modell. Det beste er å ikke fjerne noenting, men slikt krever båndbredde. Noe Bluetooth har begrenset med.

Nura NuraTrue Pro buds beauty
Foto: Nura

aptX Lossless

Her kommer aptX Lossless inn. Her pakkes dataene omtrent som i en zip-fil, ikke ulikt hva FLAC-formatet gjør for musikk. Når signalet pakkes ut i andre enden, er det en nøyaktig kopi av hva som ble sendt inn i kodeken.

Men uansett hvor smart denne datapakkingen er gjort, så tar det større båndbredde enn vanlig Bluetooth-lyd. Opptil 1,2 Mbit/s, faktisk. Det er over dobbelt så mye som vanlig. Og som er grunnen til at aptX Lossless ikke har vært en del av Bluetooth-protokollen til nå, selv om kodeken faktisk i flere år har eksistert i produksjonsenden av kringkasting (for eksempel for DAB-radio).

Men etter Bluetooth 5 kom, har man kunnet manipulere protokollen til å gi den nødvendige båndbredden til tapsfri overføring.

Nura NuraTrue Pro
NuraTrue Pro er de første øreproppene på markedet med tapsfri Bluetooth-lyd. Foto. Nura

Skjult i aptX Adaptive

aptX Lossless er en egen kodek, men den gjemmer seg i aptX Adaptive-protokollen. Det betyr at når du linker øreproppene til en Android-mobil (lykke til med å få Apple til å støtte aptX i det hele tatt!), vil du i Utvikler-innstillingene se at aptX Adaptive er aktivert. Vi må derfor bare ta Nura på sitt ord, om at dette faktisk er Lossless.

Begrenset støtte

I dag er ikke aptX Lossless støttet av mange mobiler, da den nyeste Snapdragon 8+ Gen 1 prosessoren kreves. Kompatible mobiler er Asus Zenfone 9, Motorola Edge 30 Pro, Samsung Galaxy Z Fold 4 og Xiaomi 12 Pro, og noen flere. Men denne listen vil fort øke i fremtiden. Jeg har for anledningen fått en Zenfone 9 på lån av Asus.

Nura NuraTrue Pro detail
Foto: Nura

Lengre batteritid og multipunkt

Blant andre forbedringer fra den rimeligere NuraTrue er nye og bedre drivere, med titanmembran. Og dessuten støtte for multipunkts Bluetooth-tilkobling, som betyr at den kan kobles til to enheter samtidig. Dette må aktiveres manuelt i Nura-appen.

Videre har Pro-versjonen fått økt batteritid fra 6 til 8 timer i selve øreproppene, og fra 18 til 24 timer i etuiet.

Les også nura nuraphone Nuraphone tilpasser lyden til akkurat din hørsel. De kan også sparke fra med sjuke mengder bass.

Støykansellering og omgivelseslyd

NuraTrue Pro har støykansellering, og denne er alltid på med mindre du går inn i oppsettet i appen og skrur den av. En lett berøring på venstre ørepropp kan iverksette eller frakoble omgivelseslyd, som Nura kaller social mode, fordi det betyr at du kan prate med noen uten å ta proppene ut. Men ingen snarvei til å gjøre det samme med støykansellering. Man kan endre på berøringsfunksjonene i appen, men ikke for støykansellering.

Nura NuraTrue Pro 1
Foto: Nura

Som med den rimeligere modellen fungerer støykanselleringen bra, man får blokkert det nødvendige av støy utenfra, inkludert støy i en bilkupe. Jeg kan heller ikke tenke meg en flykabin er noe problem, men det har jeg ikke fått testet. Klikkingen fra datatastaturet kommer riktignok tydeligere igjennom her enn fra Sony WF-1000XM4 og Sennheiser Momentum True Wireless 3, og NuraTrue Pro har dessuten mer hørbar susing. Derfor vil jeg alltid deaktivere støykansellering når formålet er å nyte musikk med best mulig lydkvalitet. Man har jo tross alt lossless-lyd her!

Omgivelseslyden fungerer etter hensikten, og er en kjekk funksjon. Men dessverre deaktiveres den under mobilsamtaler, og kan ikke brukes som medhørfunksjon (sidetone) for å høre ens egen stemme. Heldigvis hører i hvert fall motparten deg helt greit.

Nura NuraTrue Pro 2
Foto: Nura

Dirac Spatial Audio

En annen funksjon NuraTrue Pro har over standardversjonen er Dirac Spatial Audio. Dette tilfører en diskré 3D-effekt til innholdet. Men ikke mer enn at det fortsatt føles ut som stereo, bare bredere og større. Jeg kan ofte sette pris på det lille ekstra Dirac tilfører, men siden lyden samtidig blir mer diffus liker jeg stort sett bedre å la effekten være av.

Appen er viktig

Å koble til NuraTrue Pro er som med de fleste andre: finn den i Bluetooth-listen på mobilen, velg den, og øreproppene pares.

Flere ulike puter følger med, både i silikon og minneskum. Så er det en liten kant som skal på innsiden av øret, som gjør at de sitter enda bedre.

Nura NuraTrue Pro 3
Foto: Nura

Husene er enda litt større enn hos standardutgaven av NuraTrue, og de er dermed både godt synlige, men føles også litt tunge når man går med dem. Av samme grunn ville jeg ikke brukt dem til å løpe med, så neste prosjekt fra Nura kan kanskje bli et par sportspropper?

Første gang du kobler til NuraTrue Pro med Bluetooth, blir du bedt om å laste ned appen. Du må ha ladet proppene minst en time for å komme videre

Nura-appen er viktig første gang, da kan du nemlig lage en automatisk lydprofil til dine ører. Øreproppene sender lyder inn i øret, som så tolkes, og det lages et lydfilter som er tilpasset nøyaktig din hørsel. I tillegg aktiveres en Immersion-funksjon, som i virkeligheten er ekstra bass. Du kan velge med en virtuell spak, hvor mye av denne du ønsker. Om noe i det hele tatt.

Nura NuraTrue Pro 4
Foto: Nura

Lyden av NuraTrue Pro

Pass på å iverksette Utviklerinnstillinger på din Android-mobil, for å kunne se om aptX Adaptive er valgt som kodek. Bare da får du lossless-lyd. Det er dessuten viktig å gjennomføre lydkalibreringen, for ellers låter det flatt og livløst. Som alle andre Nura-modeller. Når det er gjort, låter det derimot helt rått!

Lyden er temmelig lik den rimeligere NuraTrue, bare mer detaljert. Stereolyden er stor, med mengder av luft, og den samme saftige bassen vi kjenner fra den rimeligere versjonen. Kanskje enda litt bedre definert.

Bassgangen i Vigil av The Mars Volta bærer sangen i stor grad, og med NuraTrue Pro låter den fjellstøtt. Gitaren ligger over og fremstår klokkeklart. Den nesten nasale stemmen til Cedric Bixler-Zavala kommer ut med hele sin deilige særhet, og der jeg syntes lillebror NuraTrue manglet litt oppløsning i toppen, synes jeg ikke det med NuraTrue Pro.

Med klassisk musikk på menyen er det kontroll på alle instrumentene, og selv om du skulle dra opp Immersion-bassen i appen, stjeler ikke kontrabassen oppmerksomhet fra celloene.

Nura NuraTrue Pro 5
Foto: Nura

Noe poeng med lossless?

Jeg har testet øreproppene både med Android og iPhone, og Android låter best av de to. Men det gjør det også selv om jeg setter over til vanlig aptX-lyd, som altså ikke er lossless.

Det er riktignok subtile forskjeller å høre når man slår over til lossless, vel å merke når støykanselleringen er deaktivert, ellers er egenstøyen i proppene for høy til å legge merke til de ekstra detaljene i lydbildet. Det er nemlig på et ganske subtilt nivå.

Det er helt klart en gevinst, men det viktigste er at øreproppene er så bra i seg selv. Med eller uten lossless.

Nura NuraTrue Pro buds & case
Foto: Nura

Konklusjon

NuraTrue Pro er innovasjon tvers igjennom, og det på en særdeles vellykket måte. Her står teknologien i høysetet, men pakket inn i et brukervennlig grensesnitt – og utført slik at det ikke skreller bort følelsesaspektet i musikkgjengivelsen. Snarere tvert imot. Etter lyden er kalibrert til brukerens ører får alle instrumenter fullt fokus, samtidig som proppene har en enorm bass. Gøy!

At øreproppene dessuten er de første med lossless-lyd over Bluetooth, gjør dem ikke noe mindre spennende. Forbedringen er subtil, men likevel viktig, og gjør at man kommer enda nærmere musikken.

Det eneste aberet med NuraTrue Pro, er størrelsen. Dette er digre saker. Men heldigvis sitter de bra.

Karakter
Nura NuraTrue Pro
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord