Sonys første forsøk med en Windows 8 hybridmaskin minner oss mest av alt om en forvokst kalkulator. Dels på grunn av den litt kantete designen, som leder tankene til japanske biler fra 80-årene, og dels på grunn av den måten Sony har løst ”den hybride utfordringen” på.
Sony Vaio Duo 11 kan ikke klappes sammen som en normal bærbar. I stedet vender skjermen oppover, så maskinen i utgangsposisjonen er et (stort) nettbrett. Og så kan man bevege skjermen oppover via et spor, slik at den havner i en vinkel på cirka 45 grader, og et tastatur, som før var skjult av skjermen, kommer til syne. Det er i denne posisjonen at Vaio Duo 11 ligner litt på en stor kalkulator, og ikke minst på grunn av de små tastene (10-20 prosent mindre enn normale laptop-taster), som dessverre gjør Due 11 vanskelig å skrive på. Irriterende.
Det lille tastaturet betyr også at det ikke har blitt plass til en normal touch-pad, og Sony har i stedet valg å bruke et såkalt trackpoint, som er en liten optisk knapp som sitter midt i tastaturet over B-tasten og under G- og H-tastene. Men selv om denne idéen i seg selv er god nok, er utførelsen pinlig dårlig. Skam dere, Sony!
Slik var det ikke på 90-tallet
Og det sier vi ikke bare sånn uten videre. Denne anmelderen har testet bærbare datamaskiner siden 1990-tallet, og den gangen kom nesten alle ThinkPad-maskiner (i tidenes morgen eid av IBM) med trackpoint, og vi skal hilse og si at et ThinkPad-trackpoint anno 1999 fungerte bedre enn et Vaio-trackpoint anno 2013.
IBMs trackpoints var trykkfølsomme, og man kunne styre musepilen ved bare å holde fingeren på knappen, trykke og så ”lene” fingeren i den riktige retningen. Det er ikke mulig med trackpointet på Vaio Duo 11, som krever at man stryker fingerer over det før det kan registrere bevegelsen. Det føles som hele tiden å klø seg på nesetippen, og er en skuffende dårlig løsning. Spesielt når det eneste alternativet er selve berøringsskjermen. For selv om den i seg selv fungerer glimrende, så er det slik at om man bruker Windows 8 i desktop-modus, er det ganske mange programmer og bruksområder hvor betjening via berøringsskjermen ikke fungerer i praksis!
Flere klager
Når vi nå er i gang, kan vi også nevne at det ikke er så lett som man kunne ønske seg å forvandle Duo 11 fra et nettbrett til en vanlig bærbar PC. Det skulle vært mulig kun å dytte til skjermen med tommelfingrene, men det er det ikke. I stedet må man faktisk ta fatt i skjermen ovenfra og så trekke den opp i riktig posisjon. Det blir man ganske fort lei av.
Til gjengjeld vil vi fremheve at skjermbildet er skarpt med flotte farger, og som berøringsskjerm reagerer den lynhurtig. Ytelsen feiler det heller ikke noe, og Duo 11 er utstyrt med flere tilkoblingsmuligheter enn de fleste andre maskiner i testen.
Konklusjon
Sony Vaio Duo 11 er ikke den smarteste hybridmaskinen vi har sett, og den skuffer med altfor små taster og et trackpoint, som andre firmaer kunne gjøre bedre på 90-tallet. Når det er sagt så har den en ganske utmerket ytelse, skjermen kommer med full HD-oppløsning og skarpe farger, og berøringsskjermen fungerer meget bra.
Også i denne testen:
Samsung Ativ Smart PC
Smart, men ikke smartest
Samsung Ativ Smart PC er testens billigste maskin, og føles litt slik også.
Lenovo IdeaPad Yoga
Kongen av hybrider
Har du noensinne sett en datamaskin som kan ”vri seg selv på vrangen” slik Lenovo IdeaPad Yoga kan? Vi tror ikke det…
HP Envy x2
Mellom to verdener
Hvor går grensen mellom et nettbrett og en bærbar PC? Det er et vanskelig spørsmål, men sikkert er det at det finnes et hull midt mellom de to kategoriene, som HP Envy x 2 dessverre har falt ned i.
ASUS Taichi
Forlengs og baklengs
Denne maskinen burde får deg til å sperre opp øynene. Den er ikke perfekt, men her er det virkelig tenkt på hvordan en maskin kan gjøres så hybrid som mulig.
Dell XPS 12
Multikunstneren
Dell XPS 12 var testens store overraskelse. Uten dikkedarer kjører den forbi alle konkurrentene på innsiden og viser hvordan dette med ”hybrid” skal gjøres.
Acer Aspire S7 13,3″
Ikke så hybrid at det gjør noe
Her er en lekker og slank ultrabook tilsatt en knivsodd hybrid-funksjon. De kunne godt ha brukt litt mer.