TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Pixel 7 Pro

Googles egen målestokk

Pixel 7 Pro er Googles referansemobil som viser hvordan Android 13 skal brukes. Og nå er den i Norge.

Av / 12.10.22 - 19:00
Google Pixel 7 Pro

Home mener

  • Stor og lekker premium-mobil med high end-ambisjoner. Lekker skjerm og svært gode kameraer.
  • Man kan finne raskere mobiler til denne prisen. De mest innovative AI-features er enten ikke aktivert enda, eller kun tilgjengelige på engelsk.

Google Pixel 7 Pro er en av mobilene vi har vært mest ivrige etter å legge hånd på. Dels fordi det er selskapets toppmodell og en offisiell referansetelefon for Android 13. Og dels fordi vi i årevis har måttet nøye oss med å se Googles Pixel-telefoner på avstand. De har nemlig ikke vært offisielt til salgs i Skandinavia. Og det har kun gjort begjæret og nysgjerrigheten større!

Men nå er ventetiden over. Ved et globalt lanseringsevent i går, som ble overført til lokale events i en lang rekke hovedsteder, ble den nyeste generasjonen av Pixel-mobiler presentert. Og nå også på det norske markedet.

Google Pixel 7 kommer i to utgaver: en standardutgave og en Pro-versjon. Vi tester her Pixel 7 Pro, som er en velvoksen 6,7 tommers mobil i 20:9-format. Altså akkurat samme størrelse som konkurrentenes flaggskipmodeller. De fleste spesifikasjonene ligger også på flaggskipnivå, mens prisen er lagt i premiumklassen.

Google Pixel 7 Pro 1
Pixel 7 Pro har tre baksidekameraer til henholdsvis normalbilder, vidvinkel og telefoto. (Foto: Google)

Sort monolitt

Å designe en moderne mobil som skiller seg ut, er stort sett umulig. Med mindre man lager en ren stiløvelse som Nothing Phone (1). Den veien har ikke Google gått med Pixel 7 Pro. Fronten er derfor en stor sort glassmonolitt, helt dekket av skjerm. Som alle andre mobiler i samme klasse. Skjermen holdes fast i en ramme av aluminium (som Google understreker er 100 % gjenbruk). Frontkameraet sitter i en sirkelrund utstansing i OLED-skjermen. Vi hadde før lanseringen hørt rykter om at kameraet kanskje ville være plassert bak skjermen. Men det ble altså et normalt kamerahull.

Baksiden er faktisk svært elegant. Det meste av den er dekket av glass, men brytes av en vannrett aluminiumstripe, hvor kameraene er montert. På Pro-modellen er det tre: et 50 Mp vidvinkelkamera, et 12 Mp supervidvinkel og en 48 Mp teleoptikk med 5x optisk zoom. Da teleoptikken har en betraktelig lengde, er den vinklet 90 grader og plassert i et lite ”periskop” inne i kabinettet. En teknikk vi også har møtt på Huawei P30 Pro. Glasset på begge sider er naturligvis Gorilla Glass Victus, som er det sterkeste skjermglasset akkurat nå.

Annonse
b_Pixel 7 Pro - Back w_Pixel 7 Pro - Back Flat g_Pixel 7 Pro - Back w_Pixel 7 Pro - Front Flat b_Pixel 7 Pro - FrontTitl
<
>
Pixel Pro 7 fås i fargene Obsidian, Snow og Hazel. (Foto: Google)

Tett, tettere, tettest – aller tettest

Noe som skiller mange high end-mobiler fra deres små premium-søsken, er teleoptikken. I den pene mellomklassen må man oftest nøye seg med et standardkamera og en digital zoom. Men ikke i Pixel 7 Pro, som har en dedikert teleoptikk med ekte 5x forstørrelse. Det gir mulighet til å zoome virkelig langt inn på motivet, uten at bildet blir pikselert fordi man mister oppløsningen. Og da bildesensoren bak telezoomen i tillegg har 48 Mp oppløsning, kan man utvide rekkevidden voldsomt. Pixel 7 Pro gir mulighet for 30x zoom ved en oppløsning som tilsvarer 8 Mp. Førnevnte Huawei P30 Pro klarer 50x zoom, men da reduseres oppløsningen til 0,8 Mp.

aarhus ø 1 aarhus ø 2 aarhus ø 3 aarhus ø 4
<
>
Pixel 7 Pro har en supervidvinkel, en normaloptikk og en tele med 5x optisk zoom. Plus digital zoom i tillegg. Selv på 30x blir bildene brukbare. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Pixel 7 Pro har dessuten en funksjon som Google kaller Super Res Zoom, som bruker kunstig intelligens til å oppskalere bildet ved store forstørrelser.

I den andre enden av skalaen kan Pixel 7 Pro i makrotilstand fokusere på objekter ned til tre centimeters avstand. Det gir mulighet for meget gode makrobilder. Skiftet mellom normalfokus og makro skjer automatisk. Det samme gjør valget av nattopptak, kalt Mørkelinse.

nat selfie makro1 makro3
<
>
Nattmodus gir skarpe bilder, hvor det fortsatt er detaljer i de mørke områdene. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Levende, fargerike bilder

Og jeg må si at Pixel 7 Pro er en meget god kameramobil. Det gjelder både makrobilder og lange zoomskudd, som er glimrende. Men det gjelder spesielt på normaldistansen og ved brede vidvinkelbilder, hvor man får skarpe bilder med virkelig levende, dype farger. Bildestabiliseringen ved bilder i mørke er ikke fullt så ekstremt skarpe som med Asus Zenfone 9, som koster det samme. Men det er nære på. Og arsenalet av linser og bildemuligheter er så mye større hos Pixel 7 Pro.

Pixel 7 Pro er basert på Googles egen nyutviklede G2-prosessor, som skulle være optimert til kunstig intelligens. Og mobilen er full av automatiske funksjoner – hvor noen er meget fine.

På bildesiden har man funksjoner som Fjern sløring og Magisk viskelær. Førstnevnte kan få uskarpe motiver i fokus, og har du et nesten-godt bilde hvor ansiktet ikke er helt skarpt, kan resultatet bli svært flott.

Magisk viskelær svarer nesten til navnet. Når man velger funksjonen, peker den kunstige intelligensen på forslag til objekter som kan fjernes. Og det er vel og merke relevante forslag. Hvis ikke AI-en gjetter riktig, kan man med fingeren ramme inn de delene man selv ønsker å slippe å se på.

Viskelæret virker veldig bra, men er tross alt ikke magisk. Endringer på en bakgrunn av blå himmel forsvinner sporløst, men større objekter foran en mer komplisert bakgrunn etterlater seg spor som er like forstyrrende som det som ble fjernet. Akkurat som den gangen man først prøvde å bruke stempelfunksjonen i Photoshop.

magi1 magi2
<
>
Det magiske viskelæret er nesten magisk. Men når bakgrunnen er mønstret, må AI-en gi opp. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

AI-billedredigeringen virker ikke kun på billeder, der er taget med Pixel 7 Pro. Gamle billeder, der er lagret på Google Images, kan også friskes op.

AI-bilderedigeringen virker ikke kun på bilder som er tatt med Pixel 7 Pro. Gamle bilder lagret på Google Images, kan også friskes opp.

Solid maskinvare

Google har valgt å utvikle sin egen mobilprosessor, og den er nå kommet til annen generasjon, kalt Tensor G2 – som ikke må forveksles med M2-prosessoren som sitter i Apple MacBook Air. Det er en ARM-prosessor med åtte kjerner og spesielt fokus på kunstig intelligens. Ved å bruke sin egen prosessor har Google imidlertid også gjort det vanskelig å umiddelbart sammenligne spesifikasjonene med konkurrentene.

Google fremhever selv i sine presentasjoner at Pixel 7 Pro er den raskeste Pixel-mobilen til dato. Et løfte som er innlysende lett å holde. Det ser imidlertid ut til at regnekraften i praksis svarer noenlunde til Snapdragon 8 Gen 1 – altså den nest raskeste Snapdragon-prosessoren i skrivende stund.

Pixel 7 Pro er utstyrt med 12 GB RAM og enten 128 GB eller 256 GB lager. Det plasserer den på linje med de fleste flaggskipmobiler anno 2022.

lys1 lys2 lys4 lys3
<
>
Det er smekk på fargene og god kontrast mellom lys og skygge. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Skjermen på 6,7” har en oppløsning på QHD+ (3120 x 1140) og en variabel oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. Den leverer opptil 1000 nit lysstyrke ved HDR (og 1500 nit i hjørnene), så den burde være leselig selv på en klar sommerdag. Dette er sannsynligvis en av de beste mobilskjermene akkurat nå, og det er en fornøyelse å se og redigere bilder på den.

Batteriet er spesifisert til minst 4926 mAh – og typisk 5000 mAh. Den kan hurtiglades med 30 W. Men man leter forgjeves etter en lader i esken. Det følger kun med en USB-kabel. Det er etter vår mening litt gjerrig. Men man opplever også det samme hos Apple og Samsung – til en langt høyere pris. Til gjengjeld er det et pluss at man også kan lade Pixel 7 Pro trådløst.

Benchmark

Benchmark-avsnittet er litt kortere enn vanlig. Det skyldes at de fleste av våre måleprogrammer enda ikke er kommet i en utgave som støtter Android 13.

Av den generelle ytelsestesten Passmark Performance fremgår det imidlertid at Tensor M2-prosessoren er rask, men ikke fullt så rask som Snapdragon 8+ Gen 1, som sitter i sensommerens Android-toppmobiler. Passmark-testen oppnår et resultat på 15 614 (Zenfone 9 oppnår 18 688 til sammenligning).

Den samme tendensen viser den grafikktunge AnTuTu 9-testen. Her oppnår Pixel 7 Pro et resultat på 751 937, som plasserer den i det beste sjiktet av dagens mobiler. Foran for eksempel OnePlus 10 Pro, men etter Asus Zenfone 9.

På grunn av mangel på Benchmark-apper kunne vi heller ikke utføre en standardisert batteritest. Men det virker umiddelbart sannsynlig at ”24 timers batteritid” som Google lover, vil kunne oversettes til en ytelse som matcher de fleste mobilene i samme (topp)klasse.

Google Pixel 7 Pro 2
(Foto: Google)

Konklusjon

Google Pixel 7 Pro er den første Pixel-mobilen vi har hatt anledning til å legge hånd på. Men det har vært verdt ventetiden. Takket være en temmelig aggressiv prissetting av en meget fremragende mobil burde det være grunnlag for at Google kan kjempe seg til en del av den skandinaviske mobilkaken. Spesielt skjermen og de tre gode kameraene skiller Pixel 7 Pro ut fra de fleste konkurrentene i prisklassen. Faktisk er OnePlus 10 Pro den eneste konkurrenten som er nære på å kunne konkurrere på ytelse til denne prisen. Og en litt bedre teleoptikk og en stripe (kunstig) begavede AI-funksjoner tipper vektskålen i Pixels favør. Google har med de nyeste Pixel-enhetene lagt seg i dragsuget av Apple, men det er neppe sannsynlig at noen av den grunn vil velge Pixel 7 Pro i stedet for iPhone 14 Pro Max. Noe som er en skam, da man får en sammenlignbar kvalitet – men til halve prisen.

Karakter
Google Pixel 7 Pro
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

2 hendelser på “Google Pixel 7 Pro”

  1. Hei,

    siden dette er et lyd og bilde magasin, så kunne en kanskje forvente at dere også vurderte lydkvalitet på telefonen?
    Jeg vil absolutt ikke be om for mye, men tror dere har bedre forutsetninger enn mannen i gata, også til å finne ut hvilke lydkodeker det er i telefonen? Har forsøkt å finne det ut selv, men har ikke lykkes med det. Det skal vel pr. definisjon være kvalitetsforskjeller på AAC og aptX, i overføring til bluetooth, som mange benytter.

    mvh Terje Lier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?