TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Vestlyd V15C

Brakende høyttalerdebut

Vestlyd er et nytt høyttalermerke med høytropende ambisjoner. Vi har testet toppmodellen.

Av / 03.10.22 - 12:00
Vestlyd V15C

Lyd & Bilde mener

  • De kan spille vanvittig høyt. Men ikke bare det: Lyden er faktisk svært god og klar. Virkelig artige høyttalere.
  • De er enormt store, og vil stille ethvert par- og naboforhold på en avsluttende prøve. Kan bli litt rå i mellomtonen.

Nye danske høyttalere – og for den saks skyld nye høyttalermerker – ser vi mye av. Danmark er sannsynligvis det landet i verden med flest høyttalerprodusenter per 1000 innbyggere. Men de fleste nyhetene vi presenteres for, er enten fornuftige kompakthøyttalere eller voldsomt dyre high end-modeller.

Vestlyd er hverken fornuftige, kompakte eller for den saks skyld high end. De er til gjengjeld skapt for fest og moro. Merket er søstermerket til Argon Audio, og formålet har vært å fylle det hullet som Cerwin-Vega etterlot seg da de ble trukket med i Gibsons fall i 2018. Vi snakker altså om store høyttalere som kan spille høyt på et begrenset budsjett.

Merket har premiere i nettopp disse dager, og vi har som første medie hatt mulighet til å teste den største av foreløpig to modeller, Vestlyd V15C.

Vestlyd V15C 1
Vestlyd V15C ser rå ut, på grensen til å være intimiderende. (Foto: Vestlyd)

De er store

Vestlyd V15C er store! Med 74 cm i høyden, 46 cm i bredden og 42 cm i dybden er de umulige å overse. Og kabinettet i nopret sort nappa gjør dem enda mer iøynefallende. Noe som ikke behøver å være en ulempe. For her er det snakk om høyttalere som krever å bli lagt merke til!

I praksis tar kjempene faktisk opp mindre plass i stuen enn mine små stativhøyttalere, da de kan plasseres opp mot bakveggen. Men diskré blir de ikke.

Annonse

Størrelsen og vekten på 34 kg stykket betyr at utpakking og oppstilling er en tomannsoppgave. Spesielt hvis det også er trapper inne i bildet. De var imidlertid ikke så vanskelige å tumle med som Q Acoustics Concept 500, som ble levert med en trekksele for å få dem ut av kassen.

Like deler Marshall og Tannoy

Med høyttalerne bakset på plass, kan vi studere konstruksjonen på nært hold. Vestlyd V15C ligner resultatet av en het affære mellom en Marshall-høyttaler og en klassisk Tannoy-monitor. Kabinettet er som nevnt trukket med samme nappa som vi kjenner fra instrumentforsterkere og -høyttalere. Høyttalerenheten (for det er kun en), er en 15-tommers koaksialenhet med diskanten montert i sentrum av bassmembranen; der hvor senterdomen normalt befinner seg. Koaksialprinsippet går tilbake til Hi-Fis barndom, men er i de senere årene blitt utbredt igjen, ikke minst takket være KEFs UNI-Q enheter.

Vestlyd V15C 2
Vestlyd V15C ligner resultatet av en het affære mellom en Marshall-høyttaler og en klassisk Tannoy-monitor. (Foto: Vestlyd)

Spesialbygget koaksialenhet

Sjefingeniør Michael Kragelund, som har utviklet Vestlyd-høyttalerne, forklarer at koaksialenheten er spesialutviklet til nettopp denne høyttaleren. Blant designdetaljene kan nevnes at diskantenheten, som er en kompresjonsladet dome, arbeider helt ned til 1100 Hz, hvor den avskjæres med bare 6 dB per oktav.

Det er en seriøst lav delefrekvens! Spesielt i en høyttaler som er beregnet til å spille virkelig høyt. Da kompresjonsdriveren er innebygd i polstykket på bassenheten, fungerer bassmembranen som waveguide for diskanten.

Vestlyd V15C 3
Diskantenheten er hornladet og plassert i bassenhetens sentrum. (Foto: Vestlyd)

Bassenheten jobber for øvrig helt uten deling oppover. Ettersom enheten er utviklet fra grunnen, har det vært mulig å få den til å rulle av over 1100 Hz ved å justere på dens øvrige parametere. I dette tilfellet membranens tykkelse og svingspolens selvinduksjon. Ved siden av å spare utgiften til noen delefilterkomponenter betyr mangelen på filter også litt høyere effektivitet, da all effekt går til høyttalerenheten, fremfor å avsettes som varme i delefilteret.

129,5 dB!

Vestlyd V15C har en følsomhet på 95 dB ved 1 W (eller rettere: ved 2,83 volt, som svarer til 1 W i en 8 Ohms høyttaler – men 2 W i en 4 Ohms høyttaler som denne). Med en anbefalt forsterkereffekt på 500 watt er det basis for å spille virkelig høyt. Ifølge Michael Kragelund kan høyttalerne avgi et lydtrykk på 129,5 dB. Det er sannsynligvis korrekt. Vi verifiserte det ikke …

På baksiden finner man et par banan/skrueterminaler av fornuftig kvalitet. Side om side med en Speakon-kontakt av den typen man finner i profesjonelle PA-høyttalere.

Vestlyd V15C 4
Banan/skrueterminaler suppleres av en Speakon-kontakt av den typen man finner i profesjonelle PA-høyttalere. (Foto: Vestlyd)

Lydkvantiteten

Vestlyd V15C ser rå ut, på grensen til å være intimiderende. Og la det være sagt med det samme: De kan spille høyere og mer kraftfullt enn noe annet vi har hørt til den prisen. Og de tåler voldsomt mye effekt. Men allerede ved et par watt begynner løse gjenstander i stuen å spille med i takt til musikken.

Volumkontrollen skal ikke ganske høyt opp før høyttalerne når alminnelig lyttenivå. Og vi er bare akkurat begynt. Formålet med Vestlyd har vært å lage artige høyttalere, og det har lyktes. Man får lyst til å spille bare litt høyere. Hele tiden. Og musikken blir servert med en kraft og et nærvær som minner om et PA-system.

Vestlyd V15C går ikke grenseløst dypt ned i bassen. På papiret kan en kompakthøyttaler som Argon Forte A5 MK2, spille nesten like dyp bass. Men ikke med den fysiske voldsomheten som en høyeffektiv 15-tommers bass i et stort kabinett kan levere. Kirkeorgelet i Koyaanisqatsi merkes i gulvplankene, lenestol og brystkasse. Og så kommer det overraskende: Det låter flott samtidig!

Korstemmer og rom gjengis med god plass mellom sangerne og en fin fornemmelse av rommet. En noe fremadvendt og pågående utgave av det. Men veloppløst og uten forvrengning.

Vestlyd V15C 5
Man kan kjøpe gulvstativ som løfter høyttalerne opp. Det kan anbefales. (Foto: Vestlyd)

Er krigen brutt ut?

Kirkekor er imidlertid ikke noe Vestlyd er skapt for. Dubstep passer bedre, og her finner vi den klassiske høyttalerkiller Limit to Your Love, hvor dype pulserende basstoner kan bringe de fleste høyttalere og forsterkere i kne. Det var voldsomt, og naboene trodde sannsynligvis at krigen var brutt ut. Men det var en fornøyelse å høre hvor rent den umulige bassen ble gjengitt. Og hvordan de langsomme subbassglissandoene anslo resonansene i møblementet på skift.

En heavyrockballade som Disturbeds utgave av Sound of Silence, var også et yndlingsnummer for Vestlyd. Jeg har hørt den låten mange ganger. Men jeg har ikke på samme måte hatt opplevelsen av å være på konsert med bandet. I min egen stue.

Vestlyd V15C er imponerende å lytte til. Men det er naturligvis ting de ikke gjør fullt så godt. Liker man klassisk orkestermusikk, blir mellomtonen litt for pågående i lengden. Og man kan også finne andre høyttalere i prisklassen med bedre nyansering og romgjengivelse. Men så kan de til gjengjeld ikke lage liv på festen som disse her.

Perfekt til hjemmekinoen

I hjemmekinoen er Vestlyd V15C helt på hjemmebane. Her passer den håndfaste gjengivelsen og mektige bassen perfekt. Og den typiske hjemmekino-receiveren med mange kanaler, men få reelle watt per kanal, kan virkelig drive dem. Hjemmekino-receiveren har dessuten en fordel i form av romkorreksjon, som kan temme de romresonansene basskraftige høyttalere som Vestlyd V15C uunngåelig anslår.

Konkurrenter

Det er ikke mange direkte alternativer til Vestlyd V15C på markedet. Det er jo nettopp grunnen til at merket ble stiftet. DALI Oberon 9 er også artig selskap, og nok litt mer avslappet i lyden. Men den kan ikke prestere det samme øredøvende lydtrykket. To Soundbokser kan omtrent følge med i lydtrykk. Men det er på bekostning av enhver form for Hi-Fi-pretensjon.

Vestlyd V15C 6
Et par Vestlyd i dagligstuen er bare sannsynlig i husholdninger med en person. Men de vil være praktfulle i kjellerens man cave. (Foto: Vestlyd)

Konklusjon

Vestlyd V15C er ikke som Hi-Fi-høyttalere flest. De er nemlig mye artigere. Det rå utseendet og den pågående lyden vil være umulig å integrere i den pene stuen. Men de nappatrukne moromakerne vil være perfekte i en man cave. Når forbløffelsen over utseendet har lagt seg, viser det seg dessuten at høyttalerne er i stand til å spille langt mer nyansert enn man forestiller seg. Om det vil lykkes Vestlyd å bli det nye Cerwin-Vega, må fremtiden vise. Men det er under alle omstendigheter en formidabel debut.

Karakter
Vestlyd V15C
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?