Vi har lenge ventet på en rimeligere subwoofer fra Sonos. Deres eneste subwoofer til nå, som rett og slett heter Sub, er til en prislapp på 8500 kroner for dyr til at den gjennomsnittlige brukeren av lydplankene Beam eller Ray – og ikke minst den lille multiromshøttaleren One – noensinne vil vurdere den.
Derimot er Sonos Sub utmerket til å gi ekstra bass til den større lydplanken Arc og høyttaleren Five. Noe vi i redaksjonen har meget god erfaring med, og har derfor ventet lenge på et mer naturlig valg med de rimeligere produktene.
Bygger på storebror
Si hei til Sub Mini. En sylinderformet liten tass, som fremstår som enda mindre i virkeligheten enn hva man får inntrykk av på bildene. Den rektangulære storebroren er allerede ganske så kompakt og slank, men Mini er vesentlig mindre. Som en litt stor blomsterpotte.
To 6-tommers runde basselementer er gjemt i midten av subwooferen, med en åpning ut på hver side. De er plassert symmetrisk direkte mot hverandre, dette er for at forvrengninger skal kansellere ut hverandre. Der hvor storebror er en bassreflekskonstruksjon har Sub Mini et tett trykkammer. Dermed unngår man turbulensen fra en bassport, som gjør det enklere å lage ren bass.
Lillebroren går like dypt
Sonos Sub Mini går ned til 25 Hz i bassen, det samme som storebror. Dessverre oppgir ikke Sonos hva slags linearitet dette er målt med, men Sam Feine, som har hovedansvaret for utviklingen av Sub Mini, sa i hvert fall i en samtale at den er hørbar ned til 25 Hz. Dermed forventer jeg at den ikke dropper noe mer enn 6 dB der.
– Å utvikle en liten subwoofer er alltid utfordrende. Bassytelse skalerer ikke lineært med kabinettstørrelsen, og selv små endringer i akustisk volum kan kreve vesentlige endringer på høyttalerelementene og elektronikken, sier Sam Feine, som har hatt hovedansvaret for utviklingen av Sub Mini, i en epost.
– Tidlig i utviklingen testet vi mange akustiske konstruksjoner, inkludert bassrefleks- og slavebassystemer. Vi landet på et forseglet kabinett som sammen med en avansert DSP ga oss et lydprodukt med overraskende dyp frekvensrespons (til størrelsen å være).
Enkelt oppsett
Å sette opp Sonos Sub Mini første gang er lett som en plett, og har du Sonos byr ikke produktet på noen overraskelser her. Last ned Sonos-appen om du ikke har den fra før, installer først hovedenheten i oppsettet, for eksempel lydplanken Beam. Jeg fikk tilsendt denne sammen med suben for å teste med, og det er såre enkel.
Under oppsettet blir du bedt om å legge mobiltelefonen inntil et spesielt punkt på Sub Mini, så pares den og kobles til det trådløse nettverket. Deretter kan du legge den til lydplanken eller høyttalerne den skal brukes med.
Irriterende oppdatering
Jeg irriterer meg likevel over én ting: Om du kommer hjem med flere Sonos-produkter som alle skal kobles opp for første gang, så er det en god mulighet for at de må oppdateres til seneste fastvare. Appen vil insistere på å gjøre dette før du får gå videre.
Du kan ikke først koble til alle produktene og deretter oppdatere alle sammen. Nei, de må oppdateres etter hvert som de kobles til. Dette tar noen minutter for hver gang, og gjør førstegangsoppsettet unødvendig langtekkelig. Jeg måtte oppdatere både Beam og Sub Mini og ble lett irritert. Hadde jeg i tillegg hatt et par One SL til bakkanalene, og som trengte samme behandling, måtte jeg jobbet hardt med meg selv for å ikke sende noe ut gjennom vinduet…
TruePlay: Romkorreksjon
En genistrek med Sonos-høyttalere er at de har innebygd romkorreksjon, som de kaller TruePlay. Når systemet spiller ut av esken, låter det som regel fyldig og fint, men med TruePlay dempes resonanser som oppstår fra underlag, vegger, tak og gulv. Resultatet er en mye renere lyd, med klarere stemmer og instrumenter. Den fungerer også med Sonos’ subwoofere, for en bedre og renere bass i rommet hvor suben står plassert.
Ulempen er at det kun fungerer med iPhone og iPad, så hvis du er Android-bruker må du å låne en for anledningen. Dette bør du gjøre, for forskjellen med og uten TruePlay er ganske stor.
NB! Hvis du har kalibrert TruePlay på din eksisterende Sonos-høyttaler eller -lydplanke fra før, må du likevel kjøre hele prosessen på nytt etter subwooferen er lagt til i systemet.
Lyden av Sub Mini – før TruePlay
Da jeg først koblet opp Sub Mini på testrommet, plasserte jeg Beam på benken foran TV-en, mens suben ble satt tett inntil hjørneveggen.
Det låter ganske bra, selv før TruePlay aktiveres. Beam-lydplanken har den gjenkjennelige Sonos-lyden, med god fylde i mellomtonen, dialoger på film er klare uten å bli skarpe eller pågående på noen måte. Men bassgjengivelsen fra Beam er ikke all verden, selv om man godt kan la seg imponere ut ifra hvor liten den er.
Sub Mini tilfører bassen som mangler, og selv når den står og spiller fra et vilkårlig hjørne i rommet fungerer det mye bedre enn å ikke ha den der.
Det viktigste ankepunktet er at man hører hvor bassen kommer fra. Hjørnet er lenger unna enn lydplanken, og timingmessig treffer ikke de to helt perfekt øret. Bassen høres ut som den både er litt bakpå, i tillegg låter den ikke linært. En hjørneplassering vil nemlig skape uønskede resonanser, som forplanter seg oppover i mellomtonen og ødelegge for både dialoger men også andre lydeffekter.
Med musikk er problemet større, og jeg ender med å dra ned bassen et par hakk for at den skal blande seg bedre inn.
Lyd etter TruePlay
På tide å aktivere TruePlay. Man får beskjed om å bruke iPhonen som mikrofon, først fra hovedsetet midt foran TV-en, og deretter skal man gå rundt i rommet og føre mobilen opp og ned slik at systemet måler og får kjennskap til rommets akustikk.
På magisk vis dempes forstyrrende frekvenser og misfarginger. Ikke bare blir lyden fra Beam enda renere og åpnere, men også subwooferen blander seg mye bedre inn. Nå låter de to som en større enhet, og det er langt mer underholdende å se actionfilm. Beam klarer faktisk tålelig bra å gjenskape Dolby Atmos surroundlyd, og subwooferen får frem basslydeffektene. På en mer overbevisende måte enn jeg hadde trodd på forhånd.
Subwooferen låter virkelig bra, ikke minst når man spiller musikk. Den gjør ikke noe mer enn den skal, men man savner heller ingenting. Vel, bortsett fra slagkraft. Den er nemlig ikke blant de kraftigste jeg har hørt, men fungerer veldig bra om man ikke søker de høyeste lydnivåene.
Målet er god og «kraftig nok» bass
Sonos’ Sam Feine kan også meddele at hensikten med Sub Mini ikke er å konkurrere med den større Sub i lydnivå, men heller at den skal låte så godt som like bra ved normalt lydtrykk.
– Kompromisset med et lite, tett kabinett, ligger selvsagt i det maksimale lydtrykket, forklarer Sam Feine. – Sub Mini har mer enn nok kraft til å gjengi en fengslende opplevelse for lyttere av alle typer innhold (filmer, musikk, spill…) men det er ikke den optimale matchen for kunder som liker å lytte ved veldig høyt lydnivå eller som lytter i store rom. Der er Sub et bedre valg.
Jeg kunne knapt sagt det bedre selv. Annet enn at jeg vel ikke er enig i at den større Sonos Sub er noe kraftmonster i seg selv. Det finnes klart kraftigere basskasser enn den også, i prisklassen den konkurrerer i.
Alternativer til Sub Mini
Å snakke om alternativer til Sonos Sub Mini blir vrient, annet enn den større Sonos Sub. Har du et Sonos-oppsett fra før, er det nemlig ingen andre subwoofere som funker. Om du da ikke har et stereoanlegg drevet av forsterkeren Sonos Amp. Den har nemlig subwooferutgang, og om du kan leve med kabelen får du mye mer trøkk og moro ut av en SVS-SB1000 Pro eller B&W ASW608.
Har du en større Arc lydplanke eller et par Five høyttalere og ønsker mer bass, ville jeg valgt den større Sub. Da får du en subwoofer som henger med hele veien opp til de høyeste lydtrykkene du forventer av høyttalerne.
Riktig priset?
Derimot blir Sub for dyr for brukere av mindre lydplanker som Beam og Roam. Eller om du har et par små One SL. Når sant skal sies, så synes jeg også Sub Mini er litt dyr til disse. Kanskje ikke i forhold til hva den leverer, for den låter virkelig bra.
Det jeg lurer på, er om eiere av en Beam til 5000 kroner faktisk er villig til å doble prisen ved å legge til Sub Mini. Regnestykket blir enda skjevere for Ray-brukere, da subwooferen er nesten 70 prosent dyrere enn lydplanken Ray.
Dette er også årsaken til at jeg var skeptisk før jeg fikk Sub Mini til test. Men så kan man snu litt på det. Du får nemlig både Beam og Sub Mini til prisen av den større Arc uten sub. Og selv om Arc har mer overbevisende surroundlyd, vil totalopplevelsen være mye bedre med Beam og en subwoofer. Så viktig er nemlig bassen.
Hekter du så bakhøyttalere til begge systemene, for eksempel One SL, så kommer Beam-systemet enda tettere innpå Arc-systemet, fordi begge nå har separate bakkanaler. Arc har separate topphøyttalere til Atmos-lyd og har en større holografisk boble av lyd. Men med Sub Mini i bassregisteret er Beam-systemet fortsatt en mye bedre totalpakke.
Sagt på en annen måte, så vil Sub Mini åpne for en lydopplevelse med Sonos Beam (eller Ray), som tidligere var utilgjengelig – uten å måtte gå opp urimelig mye i pris.
To Sub Mini kan ikke pares
Til slutt et hjertesukk: Jeg hadde håpet at to Sub Mini kunne vært et spennende alternativ til én Sub, sammen med den dyrere Arc-lydplanken. Men der Sonos relativt nylig åpnet for muligheten med to Sub, har de valgt å låse Sub Mini til én i et oppsett. En forspilt mulighet, i mine øyne.
Sonos Sub Mini: Konklusjon
Jeg var på forhånd litt skeptisk til Sonos Sub Mini, siden den viste seg å bli minst en tusenlapp dyrere enn jeg hadde håpet. De som har kjøpt lydplanken Ray, eller rimeligere Sonos-høyttalere (eller IKEA Symfonisk) vil nok føle at prisen blir for høy til å forsvares. Har du en Beam, bør du derimot sterkt vurdere subwooferen. Så mye løfter den opplevelsen.
Selv om den ikke slår hardest i klassen, spiller den bass med så utsøkt tonal sammenheng, at man ikke kan unngå å bli imponert. Og la oss innse det: De fleste av oss bruker anlegget sitt nærmest på tomgang når vi ser film og TV. De fleste kommer aldri tli å dra på med kinolydnivå uansett, og i en vanlig stue fungerer Sub Mini brillefint.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser