Apple har de siste årene jobbet med å utvikle en brettbar mobil, men hvor konkurrenten Samsung allerede har gitt ut flere brettbare smarttelefoner på markedet – bl.a. de splitternye modellene, Samsungs Galaxy Z Fold 4 og Samsung Galaxy Z Flip 4 – har ikke Apple det spesielt travelt.
Tvert imot virker det som Apple mener at teknologien ikke er klar enda. Og selv om de brettbare mobilene etterhvert har etablert seg som en fast kategori på markedet, har det ikke vært uten utfordringer for produsentene, f.eks. Samsung, som tilbake i 2019 måtte utsette den første Galaxy Fold på ubestemt tid, på grunn av problemer med skjermteknologien.
Men nå ser det ut til at Apple nærmer seg mål med en teknologi for brettbare skjermer, som lever opp til elektronikkgigantens egne kvalitetskrav.
I forrige uke fikk Apple i hvert fall patent på en ny løsning, som kombinerer brettbare og ikke-brettbare skjermområder, samtidig med at den brettbare skjermen skal være «selvreparerende».
Patenten, som er levert inn under overskriften «Electronic devices with flexible display cover layers«, er skrevet i typisk «patentspråk», så det kan være litt vanskelig å forstå nøyaktig hvordan den selvreparerende skjermteknologien fungerer i praktisk.
Apple formulerer seg slik:
«Ved betjening av en elektronisk enhet kan skjermens øverste lag få riper eller buler. For å forbedre den elektroniske enhetens estetikk kan det være ønskelig å minimere riper og buler. For å bidra til å minske antallet av disse, samt andre ufullkommenheter i et skjermdekklag, kan laget inneholde et selvreparerende materiale.»
Ifølge Apple vil de brettbare delene av skjermen inneholde «et lag av elastomer». Elastomer er et polemyr-materiale med viskoelastisitet, som enklere forklart er en slags gummi. Dette er altså det selvreparerende skjermelementet, da elastomer er fleksibelt, men også går tilbake til sin opprinnelige form.
«Selvhelbredelsen kan skje i laget av det selvreparerende materialet av seg selv (f.eks. når belegget får en bule, kan materialet fylle ut bulen på egenhånd). Alternativt kan den selvhelbredende prosessen også iverksettes eller fremskyndes av eksternt påført varme, lys, elektrisk strøm eller en annen form for ekstern stimuli,» står det videre beskrevet i patenten.
Teknologiens bruksområder er naturligvis ikke begrenset til brettbare mobiler. I patenten understrekes det at løsningen også kan brukes i f.eks. skjermen på en bærbar maskin, samt i mindre enheter som smartklokker.