Sommeren er slutt, og det er på tide å gå tilbake til de vanlige rutinene. Ganske fint likevel å få litt orden på mat, søvn og trening. Men så er det jo det med rengjøringen … Sommer og ferie betyr ofte at vi oppholder oss betydelig mer utendørs, og innendørsmiljøet ligger litt i dvale – og hybelkaninene gleder seg.
Personlig finner jeg en tilfredsstillelse i å støvsuge og moppe gulvene så de skinner. Men den følelsen varer oftest bare den første uken etter ferien. Jeg har jo, til min store glede og iblant fortvilelse, hatt mulighet til å teste et antall robotstøvsugere med skiftende resultat.
Nå er tanken at sommerens hybelkaniner skal bort, og de matte, livløse gulvene skal tilbake til sin tidligere glans – med hjelp av DreameBot D10 Plus. En robotstøvsuger som tømmer seg selv og, ifølge den fargerike skrytevideoen på hjemmesiden, kan leve sitt eget liv i hele 45 dager.
Da setter vi i gang!
Jeg åpner esken og finner frem lade-/tømmestasjonen, selve støvsugeren og en boks med diverse tilbehør som en quick start-guide (på engelsk), en instruksjonsbok (som fortsatt ikke inneholder noen av de nordiske språkene), en ekstra støvsugerpose, børsten som skal festes på undersiden av støvsugeren og en moppedel.
Tidligere har jeg testet DreameBot Z10 Pro, og det meste føles til å begynne med veldig kjent, bortsett fra at D10 Plus er hvit.
Jeg husker at jeg hadde noen problemer med å koble Z10 Pro sammen med Mi Home-appen ved min siste test, men denne gangen var det faktisk ingen problemer med å bare følge instruksjonene i quick start-guiden.
Jeg døpte den nye vaskehjelpen Hedvig.
Vi bor i en gammel skjev leilighet med høydeforskjeller mellom visse rom, så det er ikke bare tut og kjør. Akkurat som ved tidligere tester bruker jeg to rom som testrom. Det er et oppholdsrom med spisemøbler, sofa, teppe og noen pynteting samt vårt soverom. Den totale størrelsen på de to rommene er like under 50 kvm, og de skilles fra hverandre av en terskel. For at Hedvig skal forstå hva som forventes av henne, trenger hun å lese av området.
Jeg avgrenser mot de andre rommene ved å stenge dører når de finnes, eller legger yogamatter i døråpningene. Man tar det man har. Så starter jeg ”mappingen”. Hun farer i vei som belønning og er raskt tilbake igjen, og en stemme informerer meg om at hun er klar. Supersmidig!
I den veldig informative og brukervennlige MiHome-appen er det så enkelt å gjøre de avgrensningene jeg trenger for ikke å måtte legge ut puter hver gang. Det er jeg spesielt takknemlig for.
Er det noen steder jeg ikke vil at Hedvig skal gjøre rent, legger jeg bare inn en no-go-zone. Når jeg likevel holder på, legger jeg inn en no-mop-zone også, slik at teppet klarer seg når det er tid for mopping. Utrolig deilig å kunne gjøre, spesielt om man planlegger rengjøringen til tider man ikke er hjemme.
I vinter testet jeg Roborock E5, som riktig nok også kunne både støvsuge og moppe, men ikke i det hele tatt hadde disse mulighetene til avgrensning eller sone-inndeling. Prislappen for Roborock er jo cirka 2000 kroner billigere, men for meg personlig sparer jeg nok et par ekstra måneder for å få tilgang til den funksjonen. Har du et hjem helt uten terskler (eller tepper om du vil moppe), fungerer det selvfølgelig uten. Men ellers blir det skikkelig mye ekstraarbeid.
På tide med rengjøring …
Akkurat som det framgår av instruksjonene, tar jeg vekk ledninger, katteleker, glemte sokker og annet som av en eller annen uforklarlig grunn har havnet på gulvet før jeg setter i gang.
Hedvig starter og gir seg i vei. Sakte, men sikkert manøvrerer hun seg gjennom rommene. Først ved å gjøre rent langs veggene, og så kjører hun med stor ro frem og tilbake, frem og tilbake før hun klart og tydelig meddeler at hun er klar, og at hun vil vende tilbake til ladestasjonen.
Jeg har selvfølgelig preppet med hybelkaniner, smuler og annet for å se hvor godt hun klarer oppgaven sin. Og jeg må si at Hedvig får meget godt godkjent. Selv lydnivået får godkjent ettersom det faktisk går an å befinne seg i samme rom under rengjøringen uten å bli gal. DreameBot D10 Plus kommer ikke helt til akkurat lengst inne i hjørnene, eller rengjør støvete gulvlister, men det er heller ikke noe jeg forventer meg.
… og mopping
For å moppe fyller du den medfølgende vannbeholderen med vann. Væter, vrir opp og fester moppeduken på vannbeholderen, og fester hele herligheten på undersiden av støvsugeren. Så er det bare å trykke på start. Hedvig beveger seg like strukturert som tidligere over gulvet og etterlater en fuktig rand bak seg.
La deg ikke lure
På papiret synes en robotstøvsuger som løsningen på alle dine bekymringer. Men la deg ikke lure! For at alt skal fungere smidig trengs det faktisk en hel del vedlikehold. Fremfor alt om du har husdyr med lang pels eller om noen i husholdningen er langhårete og/eller mister mye hår.
Den trenger også å bli tørket av med jevne mellomrom for at sensorene skal fungere.
Så er det jo også det at den ikke kommer til over alt. Så for å få det riktig skinnende rent, trenger du å komplettere med en støvsuger med litt andre egenskaper. Og, jeg er lei for å måtte si det, du kan ikke kaste skurebøtta bare fordi du investerer i en robotstøvsuger. Om du da ikke velger Ecovacs Deebot X1 Omni som har to bevegelige mopper på undersiden, og som kjører tilbake for å skifte vann når det er nødvendig. Men da snakker vi selvfølgelig om en helt annen prislapp.
Konklusjon
DreameBot D10 Plus holder det den lover til en riktig bra pris i denne sammenhengen. Sugeeffekten er absolutt godkjent, selv på tepper. Om du senker forventningene på moppefunksjonen, og bare ser den som et redskap til å ytterligere friske opp gulvene for støv – ikke skitt eller flekker, vil du trolig bli veldig fornøyd.
For omtrent 1000 kroner i tillegg kan du få DreameBot Z10 Pro, og spanderer du cirka 1500 kroner til, kan du kjøpe TCL Sweeva 6500, men ingen av disse slår Hedvig, så de pengene kan du absolutt bruke på noe hyggeligere.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser