MSI, som inntil nylig bare har produsert gamingutstyr, har de siste par årene utvidet satsingen med datamaskiner til kreative profesjonelle. Som for eksempel Acer har de nemlig konstatert at blant annet grafikere har kjøpt gaming-PC-er bare med tanke på å utnytte den kraftige maskinvaren til ”seriøse” formål.
MSI Creator Z17 er en etterfølger til Creator Z16, som vi testet i fjor. Og den er MSIs toppmodell til kreativ bruk. En maskin hvor ingeniørene tilsynelatende har fått frie hender til å bygge en bærbar til krevende grafikk og 3D-design.
Førsteinntrykket er ”luksusmaskin!” Kabinettet er frest ut av et stykke metall, og det virker nesten urimelig slankt. Faktisk er PC-en nesten to cm tykk, men takket være skjermstørrelsen på 17 tommer i 16:10-format virker maskinen tynnere enn den er i virkeligheten. Kabinettet er for øvrig helt stivt og vridningsstabilt. Hva man trenger en maskin til å ta med på masser av møter og presentasjoner i årevis. PC-en er også sertifisert etter MIL-STD-810G-standarden, som brukes av det amerikanske militæret.
Danske taster og lyd
I et 17 tommers kabinett er det plass til et tastatur i full størrelse. Og til et numerisk tastatur ved siden av dette. Som vanlig er tastaturet levert av danske Steelseries, og tastene er individuelt RGB-bakbelyste. Noe som det strengt tatt ikke er bruk for i en maskin som ikke er bygget til gaming. Men det ser festlig ut. Lyden er tunet av Dynaudio, noe som igjen er en MSI-spesialitet.
Alle portene man trenger, er der. Nærmere bestemt to USB-C-porter, som også dublerer som DisplayPort, en HDMI 2.1-utgang og en enkelt gammeldags USB-A-port. Det er tilstrekkelig, men jeg har litt vanskelig for å forstå at plassen ikke er utnyttet til å gi bare noen flere valgmuligheter. Det er også en SD-kortleser. En ekte av sorten, og ikke bare til microSD.
Hvorfor ikke 4K?
MSI Creator 17 er først og fremst beregnet kreativt i den grafiske bransjen. For eksempel grafikere og 3D-designere. Illustratører kan også være med, takket være muligheten for å bruke en trykkfølsom penn på skjermen. Derfor er skjermen nødt til å være stor og flott. Og det er den.
Bildefeltet fyller stort sett hele lokket, med kun en smal ramme rundt, og da skjermen er i det stadig mer populære, høyere 16:10-formatet, er det heller ikke mye bortkastet plass under bildet.
Skjermen er i QHD+-oppløsning (2560 x 1600 piksler). Når maskinen skal brukes profesjonelt til grafiske oppgaver, må skjermen være presis. Derfor er det en selvfølge at den dekker 100 % av DCI-P3 fargerommet. Skjermen er dessuten Calman-verifisert, noe som bekrefter at bildet er fargekorrekt fra det øyeblikket man tar maskinen opp av esken.
Litt uvanlig har skjermen en oppdateringsfrekvens på hele 165 Hz. Bildet er fjellstøtt og står som malt på skjermen. Men så høy hastighet er ikke helt nødvendig til grafisk arbeid. Med et grafikkort i tungvektsklassen er MSI Creator Z17 imidlertid også i stand til å avvikle selv de mest krevende spillene.
Da jeg testet MSI Creator Z16 i fjor, kommenterte jeg også at skjermen med fordel kunne ha vært OLED og med 4K-oppløsning. Men at det ville gitt en høyere pris. Men Z17 er så betydelig dyrere at man gjerne kan tillate seg å forvente en enda bedre skjerm.
Fra øverste hylle
De fleste datamaskinene vi tester, har kompromisser for å få prisen ned på et rimelig nivå. Den type kompromisser er det ikke gjort mange av i MSI Creator Z17. Prosessoren er en Intel Core i9-12900H. Altså en 12. generasjons prosessor fra Intels raskeste serie. Det er en 14-kjerners prosessor med 20 tråder og en arbeidshastighet på 2,9 GHz. Det kan ikke gjøres mye raskere i PC-er til sivilt bruk akkurat nå.
Det samme gjelder grafikkortet, som er et Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 GB video-RAM. Grafikkortet er beregnet til spill i tungvektsklassen, men da profesjonelle programmer fra for eksempel Adobe også utnytter grafikkprosessoren til å speede opp beregningene, gir det mening i en jobbsituasjon også. Som enhver grafiker vil fortelle deg – før han eller hun putter maskinen i vesken for å ta den med hjem til ”kveldsarbeidet”.
Det er rikelig med arbeidsminne og lagerplass i Creator Z17: 32 GB RAM og 2 TB SSD-lager.
Benchmark
Med så tung maskinvare er det lagt opp til virkelig god ytelse. Og det får man også. Alle Benchmark-resultatene er virkelig gode. En GeekBench-score på 12 253 i multi-core og 1762 i single-core er blant de beste vi har målt. Og en PCMark 10-score på 6906 viser at Creator Z17 er skapt til noe større enn tekstbehandling.
Med et GeForce RTX 3080-grafikkort om bord, kan man forvente ytelse i det høyeste sjiktet. Og det er et 3DMark TimeSpy-resultat på 9531 da også et uttrykk for. Men det er helt ærlig ikke eksepsjonelt. Faktisk er det en anelse lavere enn resultatet på den halvparten så dyre Shark 7G15-70TI, som vi nylig testet. Den er på sin side en gammeldags gaming-PC og ikke en toppsmart kreativ arbeidsstasjon. Men det er jo grafikkortet og prosessoren lykkelig uvitende om.
Batteritesten slutter som den pleier å gjøre for maskiner med kraftige prosessorer og grafikkort. Det vil si at den slutter raskt. Selv om PCMarks batteritest ikke er på langt nær så krevende som grafiske programmer, eller for den saks skyld spill, går det bare to timer og 20 minutter før batteriet er tomt.
Kreativ konkurranse
I det prissjiktet som MSI Creator Z17 befinner seg, er konkurrentene få – men bevæpnet til tennene. Man kan for eksempel velge stort sett hvilken MacBook Pro man måtte ønske, uten å betale mer. Eller en dedikert gamingmaskin som Alienware X17 R2, som er raskere på alle måter. Ingen av dem har imidlertid en touch-skjerm i QHD+-oppløsning.
Konklusjon
MSI Creator Z17 er en naturlig oppgradering av konseptet fra fjorårets Z16-modell. Den har mer av alt, og det meste er hentet fra øverste hylle hos chip-produsentene. Når man velger den beste prosessoren Intel kan levere, og det raskeste grafikkortet, samt rikelige mengder av RAM og SSD-lagring, og pakker det hele inn i et superslankt lettvektskabinett, kan det ikke unngås at prisen blir høy. MSI Creator Z17 koster vanvittig mange penger, men sammenlignet med lignende maskiner til kreativt arbeid er det ikke verre enn normalt. Og er du en dyktig og høytlønnet grafiker, vil investeringen raskt være tjent inn i form av spart tid og ekstra produksjon. Men i betraktning av at den ville maskinvaren ikke helt fører til rekordytelse, må det fortsatt legges til en 4K OLED-skjerm før jeg vil vurdere å betrakte Z17 som et best buy.