TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 10T

Raskt budsjettflaggskip mangler det siste

OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen rett i munnen. Det følger med et par kompromisser i pakken.

Av / 03.08.22 - 17:30
OnePlus 10T

Home mener

  • Rask Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor og enda raskere 150 W lading. God skjerm og glimrende lydkvalitet.
  • Mangler trådløs lading og IP-sertifisering. Kameraet har ikke optisk zoom.

OnePlus har lenge hatt en ujevn frekvens når det gjelder lanseringen av nye modeller. Våren 2019 fikk vi både en OnePlus 7-modell og en OnePlus 7 Pro, mens den kinesiske mobilprodusenten på høsten samme år presenterte både OnePlus 7T og OnePlus 7T Pro.

Våren 2020 lanserte selskapet OnePlus 8 og OnePlus 8 Pro, mens det bare kom en OnePlus 8T-modell på høsten. I fjor ble T-en vraket, og OnePlus lanserte kun to nye mobiler i premiumsegmentet, nemlig OnePlus 9 og OnePlus 9 Pro, som begge så dagens lys tidlig på våren.

I år har OnePlus igjen blandet kortene på en ny måte. På våren lanserte selskapet den imponerende OnePlus 10 Pro, mens vi måtte se langt etter en alminnelig 10-er. Den dukket opp nå i form av OnePlus 10T, som ikke kommer i en Pro-utgave, men til gjengjeld er T-modellen tilbake etter et års fravær.

Den rotete produktporteføljen kan være vanskelig å finne ut av, spesielt fordi konseptet for T-modellen alltid har vært at den i bunn og grunn skulle være den samme mobilen som forgjengeren, men i en forbedret utgave. Så det er lov å bli forvirret.

OnePlus 10T
OnePlus 10T fås i to farger, Jade Green og Moonstone Black. (Foto: OnePlus)

Annonse

Den første T-modellen fra OnePlus var OnePlus 3T. Da etterfølgeren OnePlus 5T ble lansert i 2017, forklarte Carl Pei (medstifter av OnePlus, som senere forlot selskapet for å stifte konkurrenten Nothing, som blant annet står bak Nothing Phone (1)) at ideen med T-en var oppstått for moro skyld. Flere mobilprodusenter brukte på den tiden bokstaven S til å navngi oppgraderte modeller. For eksempel Apple med iPhone 4S, iPhone 5S og iPhone 6S. Og så tenkte de hos OnePlus … hva er 1 + S? Altså One pluss S? Nettopp, det er T. 1 + S = T.

Og det er ikke engang løgn.

Og vi er da også litt forvirret over den nye OnePlus 10T, som klarer å være en oppgradering og en nedgradering av OnePlus 10 Pro på samme tid.

OnePlus har nemlig satset ganske spesielt på ytelse, ytelse og mer ytelse med OnePlus 10T, mens andre spesifikasjoner og funksjoner har fått noe mindre omtanke i denne omgang.

Vi forsøker med et overblikk.

På disse punktene er OnePlus 10T bedre enn OnePlus 10 Pro

Først og fremst kommer OnePlus 10T med en ny og oppgradert Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor, en raskere utgave av den prosessoren som satt i OnePlus 10 Pro. Vårt testeksemplar er den dyreste utgaven av OnePlus 10T, med 256 gigabyte innebygd lager og hele 16 gigabyte RAM, som er 4 gigabyte mer enn selv den dyreste OnePlus 10 Pro kom med.

OnePlus 10T
Blant mobilens største fortrinn er den lynraske 150 W-ladingen, som lader batteriet fra 0 til 100 % på bare 19 minutter. (Foto: OnePlus)

Dessuten støtter OnePlus 10T vanvittige 150 W hurtiglading, hvor forgjengeren måtte nøye seg med 80 W. I praksis betyr det at OnePlus 10T kan lades fra 0 til 100 % på bare 19 minutter, der OnePlus 10 Pro måtte bruke 32 minutter.

På disse punktene er forgjengeren bedre enn OnePlus 10T

OnePlus 10T kommer med hurtiglading på speed, men til gjengjeld må mobilen unnvære trådløs lading (OnePlus 10 Pro har 50 W trådløs lading), og batteriet med 4800 mAh mot 5000 mAh er også litt mindre enn forgjengerens. OnePlus 10T er dessuten både bredere, tykkere og tyngre enn OnePlus 10 Pro. Den lille skyveren som skifter mellom lyd, vibrasjon og lydløs modus, og som normalt er en fast bestanddel i OnePlus’ design, glimrer for øvrig med sitt fravær.

OnePlus 10T
OnePlus 10T er nærmest identisk med sin forgjenger. Den har den samme kvadratiske kameramodulen, som også i denne omgangen går i ett med aluminiumsrammen som omkranser hele mobilen. (Foto: OnePlus)

Skjermstørrelsen på 6,7” har de to modellene til felles, men OnePlus 10T kommer med lavere oppløsning (2412 x 1080 piksler mot forgjengerens 3216 x 1440), og OnePlus 10T ikke har samme type dynamiske skjermoppdateringsfrekvens som OnePlus 10 Pro, som kom med LTPO-skjerm. OnePlus 10 Pro kunne altså tilpasse oppdateringsfrekvensen helt glidende fra 1 Hz opptil 120 Hz, avhengig av innholdet på skjermen, mens OnePlus 10T bare kan skifte trinnvis mellom 60 Hz, 90 Hz og 120 Hz, noe som også bruker mer strøm.

Begge modellene beskyttes av Gorilla Glass 5 på baksiden, men OnePlus 10 Pro har det sterkere Gorilla Glass Victus på forsiden. Her må OnePlus 10T også nøye seg med Gorilla Glass 5.

Sist, men ikke minst er det stor forskjell på kameraet. OnePlus 10 Pro kom med kameraprogramvare utviklet i samarbeid med Hasselblad, med 48 megapiksel Sony IMX789-optikk, et 50 megapiksels 150 graders ultravidvinkelobjektiv samt et teleobjektiv på 8 megapiksel med 3,3x optisk zoom. OnePlus 10T kommer uten Hasselblad-programvare, og ultravidvinkelobjektivet er bare på 8 megapiksel og 119,9 grader. Optisk zoom byr kameraet heller ikke på.

Design

Det er altså store forskjeller på de to OnePlus-mobilene, selv om det er vanskelig å se med det blotte øye. Når det gjelder den grunnleggende designen, er OnePlus 10T nemlig nærmest identisk med sin forgjenger. Den har samme kvadratiske kameramodul, som også her går i ett med aluminiumsrammen som omringer hele mobilen.

OnePlus 10T
I denne omgangen må OnePlus-mobilen unnvære den tradisjonelle skyveren, som skifter mellom lyd, vibrasjon og lydløs modus, og normalt er en fast bestanddel av OnePlus-designen. (Foto: OnePlus)

Vårt testeksemplar kom i en blank grønn fargetone (av OnePlus kalt Jade Green), men mobilen finnes også i en slags matt sort (som OnePlus kaller Moonstone Black). Dessverre samler den blanke versjonen på fingeravtrykk som hi-fi-entusiaster samler på kabler, og har også tendens til å skli av seg selv hvis den ikke ligger på en helt rett overflate. Irriterende.

oneplus10t selfie
Frontkameraet på 16 megapiksel leverer fine selfies med god bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Et annet irritasjonsmoment er at OnePlus 10T ikke er IP-sertifisert. Det var heller ikke OnePlus 10 Pro, og det er litt av en mangel når vi er oppe i den halvdyre prisklassen. Problemet er blant annet at uten en offisiell sertifisering er man dårligere stilt som forbruker når det gjelder til garanti og eventuelle forsikringer, hvis telefonen skulle falle i toalettet eller lignende.

Skjerm og lyd

Selv om OnePlus 10T som nevnt ikke kan måle seg med forårets Pro-modell når det gjelder skjermen, er bildekvaliteten på ingen måte dårlig. Den maksimale lysstyrken er 950 nits, som absolutt er i det høye sjiktet for prisklassen, og skjermen støtter dessuten HDR10+, samt 10-bit fargegjengivelse, så skjermbildet står skarpt med dynamiske farger og masser av dybde.

Når det gjelder lyden, kommer mobilen med aptX fra Qualcomm, som optimerer lyden når det strømmes trådløst via Bluetooth, og de integrerte høyttalerne har Dolby Atmos, så lyden er også klar og tydelig med masser av detaljer hvis man bruker mobilen til å se video eller game uten hodetelefoner.

Kamera

Som nevnt kommer OnePlus 10T med et helt annet kamera-oppsett enn OnePlus 10 Pro, som nok er den beste kameramobilen OnePlus har levert til dato. OnePlus 10T leverer jevnt gode bilder, selv om man opplever problemer med skarphet hvis man kommer for tett på motivet (til tross for mobilens dedikerte makrolinse).

OnePlus 10T kjemper også med å produsere gode resultater hvis det er for mye kontrast i bildet, og mobilen har som nevnt ikke optisk zoom.

oneplus10t makro
Helt skarpt blir ikke nærbildet, selv om man bruker den dedikerte makrolinsen. (Foto: Peter Gotschalk)

Derimot er fargegjengivelsen naturlig og varm, og frontkameraet på 16 megapiksel leverer fine selfies med god bokeh-effekt.

Ytelse og funksjoner

Men nå er det jo også ytelsen som er OnePlus 10Ts viktigste fortrinn. Mobilen er den tredje vi tester med Qualcomms nyeste Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor – etter Asus ROG Phone 6 Pro og Asus Zenfone 9 – og det hersker ingen tvil om at OnePlus 10T har fått ekstra hestekrefter i forhold til sin forgjenger.

Den slår således OnePlus 10 Pro i stort sett alle Benchmark-testene (for eksempel 1031 / 3488 poeng mot 984 / 3445 poeng i Geekbench 5, 794 384 poeng mot 700 165 poeng i AnTuTu 9 og 11 319 poeng mot 10 403 poeng i PCMark Work 3.0). Og selvfølgelig går alt også lynraskt i daglig bruk, nesten uansett hvor mange apper man har åpnet på en gang.

Men sammenlignet med for eksempel Asus Zenfone 9, som kun koster litt mer, trekker OnePlus 10T likevel det korteste strået. I hvert fall når det gjelder resultatene i våre Benchmark-tester. Og selv mobiler med Snapdragon 8 Gen 1, altså forgjengeren til Qualcomms nyeste topp-prosessor, klarer seg bedre enn OnePlus 10T. Det gjelder for eksempel Xiaomi 12 Pro og Motorola Edge 30 Pro, som vi testet i vår.

Med andre ord er OnePlus 10T ikke helt den muskelbunten vi hadde forventet, men det er imidlertid fortsatt snakk om en pen forbedring i forhold til OnePlus 10 Pro.

oneplus10t galleri1 oneplus10t galleri2 oneplus10t galleri3 oneplus10t galleri4
<
>
Oneplus 10T leverer jevnt gode bilder, og fargegjengivelsen er naturlig og varm. (Foto: Peter Gotschalk)

Også når det gjelder strømforbruket, da OnePlus 10T faktisk klarer seg bedre i vår batteritest enn sin forgjenger, selv om batteriet med 4800 mAh er litt mindre.

Konklusjon

Selv om OnePlus 10T er en etterfølger til vårens fremragende OnePlus 10 Pro, er den nyeste mobilen fra den kinesiske mobilprodusenten både billigere og på flere punkter dårligere enn sin forgjenger.

Den må unnvære trådløs lading, og skjermen, med lavere oppløsning og ikke fullt så avansert OLED-panel, er heller ikke på nivå med forgjengerens.

Den mest markante forskjellen på de to mobilene er imidlertid kameraet. OnePlus 10T kommer med et middelmådig kamera, som på ingen måte kan leve opp til Hasselblad-systemet i OnePlus 10 Pro.

Fokus er utelukkende på ytelse, ytelse og mer ytelse, og her leverer OnePlus 10T til gjengjeld varene. Mobilen er kanskje ikke den raskeste, men til prisen presterer den overbevisende, og den er i hvert fall raskere enn sin forgjenger. Spesielt når det gjelder lading, hvor batteriet i OnePlus 10T med 150 W kan lades fra 0 til 100 % på bare 19 minutter.

Karakter
OnePlus 10T
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “OnePlus 10T”

  1. Fraværet av skyvebryteren (Lyd/Vibrasjon/Stille) er grunn nok til at jeg ikke engang ville vurdert denne telefonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?