TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony NW-WM1ZM2

Ikke kjøp den europeiske versjonen

Sony NW-WM1ZM2 er et fantastisk stykke arbeid. Men styr unna den europeiske versjonen.

Av / 10.06.22 - 09:00
Sony NW-WM1ZM2

Lyd & Bilde mener

  • Meget veloppløst lyd, fra dypeste bass til de luftigste overtoner. Fantastisk byggekvalitet! Android-grensesnittet fungerer lytefritt.
  • I Europa er maksimalt lydnivå altfor lavt. Tungdrevne hodetelefoner er bare å glemme.

På 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var bærbare musikkspillere ensbetydende med analoge kassettspillere man klipset fast i beltet. De ble alle kalt walkman på folkemunne, selv om det var Sony som hadde originalen, og dessuten opphavsrett til ordet: Walkman, med stor W.

Sony Walkman WM SXF33
Mange tenker på kassettspilleren WM-SXF33 når de hører navnet Walkman. Foto: Creative Commons

Walkman-navnet lever videre

I dag er slike kassettspillere for lengst døde og begravet (nostalgikere kan kjøpe dem på eBay for noen små hundrelapper), men Walkman-navnet lever faktisk videre. Det har bare byttet format, til digitale musikkspillere (DAP). De er selvsagt mer kompakte og bærbare enn de analoge spillerne fra fordums tid, og de beste av dem er også mange ganger dyrere. Som toppmodellen vi tar for oss her, nemlig NW-WM1ZM2. Navnet ser mer kryptisk ut enn det er, M2 på slutten betyr nemlig at dette er andre generasjon av nettopp denne spilleren.

Sony NW WM1ZM2 IER Z1R scaled 1
Sony NW-WM1ZM2 er dobbelt så dyr som en den dyreste iPhonen. Foto: Sony

Dobbelt så dyr som du tror

Hvis jeg sier at denne bærbare musikkspilleren kostet det samme som den dyreste iPhonen, vil mange riste på hodet i vantro. Men den gjør ikke det. Den koster det dobbelte! Men før du rister av sinne og roper «svindel og bedrag!» for full hals, så vit dette: Denne spilleren er ikke ment for alle og enhver mann. Men snarere for feinschmeckere, som skyr trådløse hodetelefoner som pesten, og heller bruker alle sine sparepenger på kjempedyre high-end hodetelefoner. Eller, nesten alle sine sparepenger. De må jo ha litt igjen, til en musikkspiller …

Sony NW WM1ZM frame scaled 1
Chassiset er i rent kobber. Foto: Sony

Perfeksjon til fingerspissene

NW-WM1ZM2 har fått innmat i toppklasse. Prima vare. Øverste hylle. Alle kretser er nøye designet, med toppkvalitets komponenter, og du finner ingen tilfeldigheter på innsiden. Det digitale så vel som det analoge lydsignalet loves å ha blitt tatt skånsom hånd om, for den absolutt beste lyden. Forsterkerdelen er Sonys egen heldigitale S-Master HX Digital Amp-teknologi. Og Sony nevner at det er brukt utvalgte kondensatorer og blyfritt loddetinn. Forbindelsen mellom forsterkerdelen og hodetelefonutgangene er utført med tykk Kimber Kable. Det er forresten to hodetelefonutganger: en 3,5 mm ubalansert og en 4,4 mm balansert.

Men det er ikke bare på innsiden at Sony bruker dyre og gjennomtenkte materialer. Selve kabinettet er nemlig i forgylt OFC-kobber med en renhet på 99,99%. Ifølge Sony gir dette en mer stabil konstruksjon med høyere stivhet.

Annonse
Sony NW WM1ZM2 beauty scaled 1
Sony NW-WM1ZM2 bruker Android. Foto: Sony

Brukervennlighet

Siden Sony NW-WM1ZM2 har pekeskjerm og Android brukergrensesnitt, er den like enkel i bruk som enhver Android-mobil. Du kan installere apper på den, og den kan gjøre alt som en Android-mobil kan, bortsett fra å ringe eller fotografere. Sony har lagt inn sitt egen musikkspillerprogram som standard, som åpner alle nedlastede musikkfiler.

For både PC og Mac

Ønsker du å importere egen musikk til telefonen (nærmest alle filtyper støttes), gjøres dette med programmet Music Center på en Windows-PC, mens spilleren er tilkoblet dataen med USB-kabel. Mac-brukere må i stedet bruke Content Transfer. Det er intuitivt og enkelt, men det er et savn at man ikke bare kan dytte microSD-minnekortet inn i PC-en og dra musikken direkte til kortet og deretter mate kortet inn i spilleren.

Derimot er det lekende lett å bruke Tidal eller en annen musikktjeneste som gir musikk i CD-kvalitet og høyere. Så enkelt, at det er det jeg stort sett bruker tiden min på. Selv om jeg har noen favoritter jeg laster over og lytter en del til.

Sony NW WM1ZM2 outputs GeirNordby scaled 1
Sony NW-WM1ZM2 har både balansert og ubalansert utgang. Foto: Geir Gråbein Nordby

Nedtur

Når Sony lager en toppmodell, så spisser man naturligvis alle sanser litt ekstra. Dette er ingeniører som kan greia si, og forventningene blir derfor ekstra høye når de kommer med noe i denne prisklassen.

Og lyden er virkelig god. Sony sendte spilleren sammen med sine egne lukkede hodetelefoner MDR-Z1R, og den får frem bassfylden i disse på en veldig bra måte, samtidig som lyden åpner seg mer i toppen enn hva jeg er vant til fra disse hodetelefonene. Disse har jeg faktisk i min egen samling, så jeg kjenner dem godt.

Og så Audeze LCD-5, da. Har du hørt en mer naturtro trompet noensinne, som den til Till Brönner på Cohen-coveren A Thousand Kisses Deep? Og det er ved lavt lydnivå. Tenk hva som skjer når man guffer opp…

Sony NW WM1ZM2 design side scaled 1
Foto: Sony

Ja, det var det, da. Det går nemlig ikke an. For, selv med lydnivået på maksimalt er lyden så lavt at den må betegnes som under det jeg vil kalle «kosenivå». Det er så lavmælt og forsiktig, at jeg ikke helt kan skjønne bruksområdet.

Joda, har du et par kjempedyre og veldig gode ørepropper, som Sennheiser IE 600 eller Beyerdynamic Xelento Remote, så vil du kunne få mye glede ut av denne spilleren. Men ikke med Sonys egne IER-Z1R, de er nemlig for tungdrevne. Og hva er vitsen da?

Investerer du nesten 40.000 kroner i en musikkspiller, så vil du selvsagt drive skikkelige klokker med den. Det kan du faktisk ikke!

Men det er råd. For det er nemlig bare den europeiske varianten av spilleren som lydnivået er dempet på. Dette for å imøtekomme europeiske reglementer for maksimalt lydtrykk. Men Sony har åpenbart tolket disse strenger enn alle andre, for de har virkelig markedets laveste lydnivå blant alle DAP-produsenter. På EU-versjonen har Sony fjernet High Gain-funksjonen, som løser problemet med tungdrevne hodetelefoner. Kjøper du den asiatiske eller amerikanske utgaven, er du trygg. Bortsett fra at du kan få problemer med garantien om du forsøker å levere den til reparasjon her hjemme…

Sony NW WM1ZM2 SPREAD scaled 1
Foto: Sony

Sony NW-WM1ZM2: Konklusjon

Det er veldig merkelig at Sony har valgt å gi oss en perfeksjonert musikkspiller, eller DAP, som Sony NW-WM1ZM2, når de tolker europeiske regler for lydnivå så strengt at spilleren ikke skal kunne drive tungdrevne hodetelefoner. For hva er poenget da?

Jada, den låter mye bedre enn mobilen gjør med samme lave utgangsnivå. Men når noe låter bra, vil man skru opp. Når du ikke kan det, føles det meningsløst å bruke nesten 40.000 kroner. Man vil jo drive de tungdrevne, spesialforsikrede klokkene man har låst inn i hvelvet! Svaret er å handle spilleren utenfor Europa, da får du den nemlig med fullt utgangsnivå. Denne EU-versjonen burde aldri vært lansert.

Karakter
Sony NW-WM1ZM2
Ultra High End

Også i denne testen:

Astell & Kern A&ultima SP2000T

Musikalsk kruttønne i lommeformat

Astell & Kern viser hvordan det skal gjøres, med den fantastiske SP2000T. En drøm for hodetelefonene!

Fantastisk varm og fyldig lyd, med mengder av dynamikk. Driver "alt"! God byggekvalitet, og bra brukervennlighet.
Eget Android-operativsystem gjør at apper må installeres med APK-filer. Forhåndsinstallert versjon av Tidal og Qobuz har ikke full funksjonalitet.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset