HPs Spectre-serie av bærbare PC-er har hatt mange uttrykk gjennom årene. Men et fellestrekk har vært en elegant og luksuspreget utførelse. Mest ekstremt i den skinninnbundne HP Spectre Folio.
HP Spectre x360 er, som navnet antyder, en 360-graders PC, hvor touch-skjermen kan dreies hele veien rundt og legges flatt mot baksiden av tastaturet, så maskinen kan brukes som nettbrett. De har vi testet noen av gjennom årene, men hvor de tidligere modellene har vært kompakte 13-tommers maskiner, har skjermen i den nåværende generasjonen vokst til 16 tommer. Og i det høyere 16:10-formatet.
Så maskinen tar både plass og veier en hel del. Men man får til gjengjeld et arbeidsareal som egner seg til annet og mer enn bare å skrive noen e-mailer på farten.
Skarp 4K-touch-skjerm
Skjermen er Spectre x360s mest overbevisende kort. En klar og skarp 16″ i UHD+- oppløsning (3860 x 2400 piksler). Og naturligvis med touch. Det følger med en trykkfølsom penn i den temmelig store boksen. Det gjør maskinen til et nærliggende valg for grafikere.
Da grafisk arbeid krever prosessorkraft, er det en separat grafikkprosessor om bord, nemlig Nvidia GeForce RTX 3050 med 4 GB dedikert grafikkminne. Det er 32 GB arbeidsminne og en 1 TB SSD til lagring av programmer og data.
For stor til å være smart
Spectre-serien er HPs luksusserie. På x360 ses det i form av et grafittgrått unibody-kabinett. Men selv om kantene er avrundede og pyntet med en kobberfarget accent-stripe hele veien rundt, lykkes det ikke helt å få den 40 cm brede og to kilo tunge maskinen til å virke lett og elegant.
Det store kabinettet gir til gjengjeld god plass til tastaturet, som er romslig, og tastene føles akkurat så faste som de bør være. En diskré hvit bakbelysning gjør det mulig å finne den riktige tasten i et mørkt auditorium. Det kunne godt ha vært plass til et numerisk tastatur, men her har HP valgt å satse på ergonomien – og på plassen til lydsystemet fra Bang & Olufsen.
Det er et akseptabelt utvalg av porter på HP Spectre x360: to USB-C-porter av nyeste tapping – med integrert DisplayPort og Thunderbolt 4. I tillegg er det en HDMI-utgang og en enkelt USB-A-port. Sistnevnte er halvt dekket med en klaff, som egentlig ikke burde være nødvendig, da den kun har til formål å bevare den skarpt designede kanten på kabinettet.
Ethernetport er det sikkert ingen som savner. Spesielt ikke da maskinen til gjengjeld har den helt nye WiFi 6E-standarden.
Benchmark
Prosessoren i Spectre x360 er en overraskelse – men ikke på en god måte. En 11. generasjons i7 (3,4 GHz i7-11390H) med bare fire kjerner er ærlig talt temmelig dårlig i en så dyr maskin. Det kan også ses på ytelsen, som er ganske middelmådig.
GeekBench 5-testen ender med et resultat på 1604 i single-core og 4950 i multi-core. PCMark 10-kontorprogramtesten får et resultat på 5016. Isolert sett er det hastigheter som er rikelige til kontorbruk. Men man kan få bedre ytelse fra billigere PC-er med mer avanserte prosessorer. Blant annet Asus ROG Zephyrus G14 – og HPs egen Envy 15.
Noe som vekket vår nysgjerrighet og fikk oss til å bestille HP Spectre x360 til test, var at den er utstyrt med det nye GeForce RTX 3050-grafikkortet. Det er snakk om en ny grafikkprosessor som er billigere enn de større modellene i RTX-serien. Men fortsatt med løftet om reell 3D-ytelse i en ikke altfor kostbar laptop.
Men innfris løftene? Knapt nok: 3D-ytelsen er i underkant av hva jeg vil betegne som reell, og maskinen er ganske kostbar.
Skuffende GPU
3D-grafikktestene fra UL (tidligere Futuremark) får resultater som ligger klart over den typiske ultrabooken med Intel Iris Xe-grafikk. Men de er på nivå med det eldre og billigere GeForce GTX 1650 Ti-grafikkortet, som tidligere har vært løsningen til ekte 3D-grafikk på budsjett. Time Spy-testen lander på 3607, og den eldre Fire Strike-testen (begge i standardutgaven) får et resultat på 8120.
Batteritesten fra PCMark 8 endte på litt over tre timer. Det er helt utmerket for en så stor PC med 4K-skjerm. Og nok til å klare seg en dag på jobben uten laderen. Noe som er ekstra viktig, da HP har valgt å bruke en gammeldags DC-kontakt til lading i stedet for USB-C. Så man kan ikke låne seg frem til en nødlanding hvis uhellet er ute.
Konklusjon
HP Spectre x360 er en merkelig maskin, og jeg kan ikke helt se hvem den primært henvender seg til. Den er for stor, dyr og tung til å ha med i vesken for de fleste. Hvis det var 3D-ytelsen som var salgsargumentet, kan man få langt mer til prisen. Og ingen vil vurdere gaming på en 60 Hz-skjerm.
Det eneste som gjør at Spectre x360 skiller seg positivt ut, er den store og svært fine 4K-touch-skjermen, som sammen med pennen kan gjøre maskinen til et arbeidsredskap for grafikere. Men selv der er forholdet mellom pris og ytelse litt anstrengt.