TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-P65ST50

Årets plasmakupp

Ønsker du deg en real plasma storskjerm med heftig bildekvalitet, uten like heftig pris? Da bør du sjekke ut Panasonics nye budsjett-killer!

Av / 29.09.12 - 00:00
Panasonic TX-P65ST50

Lyd & Bilde mener

  • Sylskarpt og detaljert bilde Glatte bevegelser Meget bra filmmodus
  • Kun 3 HDMI Mangler THX modus

Panasonic har lenge laget noen av de beste TV-ene på markedet, men dessverre har prisen også vært deretter. Mens konkurrentene LG og Samsung har briljert med kjempestore plasmaskjermer til under 20.000 kroner, har Panasonics 65-tommers utgave vært forbeholdt deres dyreste serie og kostet nesten det dobbelte.

Dette blir det nå en forandring på med den nye ST-serien. Helt siden Panasonic lanserte sin nye budsjettserie tidligere i år, har vi blinket oss ut 65ST50 som den mest spennende modellen: Dette er nemlig første gang vi får se en 65-tommer i de lavere seriene fra Panasonic. 65ST50 er den billigste storskjermen fra Panasonic noensinne, og den første som kryper under den magiske 20.000 kroners grensen.

Bevares, 20.000 kroner er mye penger, men når vi tar i betraktning at fjorårets beste plasma, Panasonic 65VT30, kostet om lag 35.000 kroner, stiller saken seg i et litt annet lys. På ST50 serien har Panasonic strippet vekk alt overflødig ekstrautstyr, og står igjen med en TV som gir svært god bildekvalitet for pengene.

65ST50
En medvirkende årsak til den lave prisen er at Panasonic har unnlatt å legge ved aktive 3D-briller i esken. Disse må du derfor belage deg på å kjøpe separat til ca 750 kroner stykket. Det positive er at de som er mindre interessert i 3D, slipper å betale for det, og 3D-støtten ligger klar i apparatet om man skulle få lyst til å prøve det ut på et senere tidspunkt. Panasonic samarbeider nå med Samsung og Sony om en felles standard 3D-brille, og selskapet Xpand tilbyr 3D-briller som virker med alle apparater.

65ST50 kommer uten den ekstra kraftige Dual Core prosessoren fra VT50 og WT50, noe som innebærer at internett-tjenestene vil gå noe tregere enn på toppmodellene. Den kommer også uten Panasonics trykkfølsomme  og navigeringsvennlige peke-fjernkontroll. TV-en har imidlertid både trådløst og kablet nettverkstilkobling, og den støtter Panasonics nettportal Viera Connect på lik linje med de andre modellene.

Annonse

Den aller viktigste delen av ST50 er naturligvis bildepanelet, og det er ikke noe fjorårspanel vi må ta til takke med heller: Selv om spesifikasjonene kan minne mye om fjorårets toppmodell, VT30, er panelet i ST50 nytt av året i følge Panasonic, som angivelig har jobbet mye med å gjøre 2012-generasjonen mer energieffektiv og mer lyssterk enn før. Lysstyrken som alltid har vært ankepunktet mot plasma sammenlignet med de mer lyssterke LCD-skjermene.

Tilkoblinger
Når det gjelder tilkoblingsmuligheter må 65ST50 klare seg med 3 HDMI-innganger, noe som kan bli i minste laget for den som har både Blu-ray spiller, TV-spill og separat TV-mottaker, men uproblematisk så lenge man har en receiver/surroundforsterker med ekstra HDMI-innganger. Utover det har ST50 2 USB-innganger (den ene for opptak og pause av live TV), samt PC skjerminngang og SD kortplass. 65ST50 er for øvrig RiksTV-godkjent, og kan brukes med deres innebygde TV-programkort.

Bildekvalitet
Så til bildekvaliteten da, som selvsagt står høyest på prioriteringslisten for enhver film-  og hjemmekinoentusiast. Panasonics plasmaskjermer tok over stafettpinnen etter Pioneers genierklærte Kuro skjermer, og har stort sett vært ledende på bildekvalitet siden da. Forventningene var derfor høye, ikke bare til hvor god bildekvaliteten fra 65ST50 er i forhold til konkurrentene, men også hvordan den står seg mot Panasonics dyrere modeller. Og som det skulle vise seg, faller ikke eplet langt fra stammen!

Vi startet med den nye superheltfilmen Avengers i Blu-ray spilleren, og om ikke denne filmen var fargesprakende nok fra før så blir den virkelig et fyrverkeri å se på med Panasonic som kinomaskinist. 65ST50 byr nemlig på et sylskarpt bilde som formelig bugner av liv, og er i stand til å gjengi detaljer som du knapt visste var der. Her får vi se selv de minste detaljene i filmen klart og tydelig – informasjon som har lett for å bli visket vekk på skjermer av lavere størrelse og kvalitet.

Mangler THX-modus
Vi har tidligere berømmet Panasonic for sitt THX bildemodus, som er en ferdigkalibrert bildeinnstilling hvor TV-en kommer med ekstra finjusterte farger fra fabrikken. Resultatet er et bilde som ser usedvanlig bra ut, rett opp av esken. Denne finessen finnes imidlertid ikke til stede på ST50, men det er fullt mulig å oppnå et lignende resultat ved å gå den manuelle veien.

Panasonic-skjermen har nemlig en egen proff-meny som lar deg justere gamma og hvitbalanse, samt primærfarger. Dermed er det mulig å få til en ganske god kalibrering av skjermen, selv om den mangler de avanserte ISF kalibreringsfunksjonene fra GT50 og VT50, som lar deg gå enda mer grundig til verks med flere justeringsmuligheter.

Skjermen mangler Intelligent Frame Creation, som er Panasonics varemerke for bevegelseskompensering. Derimot har den en funksjon kalt 24P Smooth som oppnår mye av det samme: Utjevning av bevegelsene gjennom såkalt interpolering. 24P smooth fungerer utmerket på sport og TV-serier, men på film foretrakk vi å skru den av, noe som er enkelt å gjøre via menyen ”Avanserte innstillinger”.

LED-utfordrer
Som vi tidligere har skrevet,  opplever vi nå at de beste LED-skjermene begynner å puste plasmaskjermene i nakken når det gjelder bildekvalitet. Og ganske riktig så har LED-skjermene etter hvert fått meget bra svartnivå, i tillegg til den allerede voldsomme lysstyrken som lysdiodene alltid har hatt som fordel.

Likevel er det noe helt spesielt med å se film på en stor plasmaskjerm som denne Panasonicen. Mens LED-skjermene prøver å blende deg med lysstyrke og overdrevent skarpe konturer, har Panasonic-plasmaen et mye mer avslappende og behagelig bilde å se på, som også gir større dybdefølelse.

Den ekstra dybden kommer ikke minst av plasmaens suverene svartnivå, som faktisk er oppsiktsvekkende bra på 65ST50, selv til plasma å være. Ikke bare er det svarte skikkelig kullsvart, også de mørkere gråtonene gjengis meget bra, med nøyaktige sjatteringer. Vår referanse fra i fjor, Panasonic 65VT30, er dessverre returnert til produsenten for lenge siden, men vi våger faktisk tippe at 65ST50 er like mørk som denne, om ikke enda mørkere!

Plasmaskjermen er også behagelig fri for problemer med ujevn lysfordeling, et problem som plager så å si alle LED-baserte skjermer på markedet. Her er hele skjermoverflaten bekmørk, og den er også langt mer nøyaktig i lysstyringen enn en vanlig LCD-skjerm er i stand til. Her kan bildet være mørkt som en avgrunn og blendende (vel, kanskje ikke blendende, men nesten) hvitt på samme tid. Lysstyrken er ikke like kraftig som det en LED-skjerm kan varte opp med, men med unntak av de aller mest solrike oppholdsrommene, fungerer Pana-plasmaen utmerket i de aller fleste situasjoner.

Lydkvalitet
Egentlig regner vi det som en selvfølge at en TV av dette kaliberet får selskap av et skikkelig fett surroundanlegg, men 65ST50 har også fullt brukbare innebygde høyttalere, som i alle fall gjør en godkjent jobb på nyheter og TV-serier. Stemmegjengivelsen er både klar og tydelig. Vi kan også legge til at vi ikke la merke til noen sjenerende summing fra bildepanelet under testingen av 65ST50, men husk at  plasmaskjermer har typisk noe mer støy enn en LCD-basert skjerm.

Konklusjon
Med sitt enorme bilde og imponerende detalj- og svartnivå er denne Panasonic-skjermen et soleklart valg for filmelskerne.  Men det beste av alt er prisen, som gjør det mulig for enda flere å oppleve bildekvalitet tett på referanseklasse i sin egen stue.

Panasonic 65ST50 er rett og slett det beste TV-kjøpet for bildeentusiastene akkurat nå!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL