Hva var de siste øreproppene eller hodetelefonene du kjøpte? Høyst sannsynlig var de trådløse, som gjaldt godt over 80 prosent av alle solgte hodetelefoner i 2021. Og jeg har full forståelse, for jeg har selv flere par trådløse klokker og propper. Det er praktisk, ikke minst fordi mobilen komplett mangler hodetelefonutgang.
Og trådløst kan låte ganske bra, men sjeldent fantastisk. Bluetooth komprimerer og forringer det digitale lydformatet, og i tillegg er den innebygde digitalkonverteringen og forsterkningen i hodetelefonene – og da spesielt i de små øreproppene – av temmelig begredelig kaliber.
Hi-fi-entusiaster bør derfor ha minimum ett par skikkelig hodetelefoner og/eller ørepropper med kabel. Men hvordan løser du det på farten?
Cayin RU6: Bærbar hodetelefonforsterker
Enkelt. En bærbar forsterker med innebygd DAC fikser biffen. Som for eksempel Cayin RU6: en forsvinnende liten hodetelefonforsterker med innebygd digitalkonvertering, på størrelse med en lighter. Den kobles til Android-mobilen med en liten kabel med USB-C i begge ender, eller iPhone-brukere trenger en kabel med Lightning-plugg i motsatt ende. En 12 cm kort kabel tilbys som tilleggsutstyr til RU6, for et par hundrelapper. Til sammenligning er en original Apple-kabel minimum 1 meter lang, og gjør mer krøll i lomma.
En hemmelighet for å få hodetelefonforsterkeren så liten og lett, uten at det ifølge produsenten går på bekostning av lydkvaliteten, er prinsippet rundt digitalkonverteringen. Prinsippet heter R-2R, og konverterer digitalsignalet ved hjelp av små motstander i kretsen: ett par motstander for hver bit med dynamikkområde i signalet, altså 24 par totalt. Dette er en mye enklere krets enn vanlig, hvor antallet motstander dobles for hver bit-økning. Dette kan være en genial løsning, men setter høye krav til kvaliteten på motstandene.
384 kHz
Cayin RU6 støtter digitale oppløsninger på inntil 24-bit / 384 kHz med vanlig PCM-signal. Det særere DSD-formatet, som nesten ingen strømmetjenester bruker, støttes opptil DSD256 (11,2 MHz). Det kan være du har noen DSD-filer lagret på PC-en, og da kan disse spilles av ved å transkode signalet tapsfritt til PCM. Prinsippet skal være matematisk helt tapsfritt, og er også kjent som DoP, eller «DSD over PCM».
Som en fin liten bonus har DAC-en et lite OLED-display som i et kort tidsvindu viser den digitale oppløsningen på musikken som spilles av, før den går i svart. Du tenner skjermen igjen ved å trykke på Mode-knappen.
Holder du inne den samme knappen, kommer du inn i en enkel oppsett-meny, hvor du kan velge høy eller lav gain, oversampling av eller på, og om skjermen skal slukkes etter x antall sekunder. Maksimalt 60.
Som forsterker
RU6 har digital volumkontroll, som overstyrer den til mobiltelefonen eller PC-en som er tilkoblet. Det betyr at du ikke kan bruke mobilen eller PC-en til å justere lyden, det skjer med knappene på RU6.
DAC-en er også som nevnt en hodetelefonforsterker, selv om det er begrenset hvor mye den forsterker. For eksempel fikk jeg like kraftig lyd ut fra hodetelefonutgangen på min MacBook Pro, som med Cayin RU6 i høy gain. Derimot er forsterkeren vesentlig kraftigere enn hodetelefonutgangen på min stasjonære PCs hovedkort (Gigabyte Z390 Aorus Master). Med gain satt til lav, blir forskjellen mindre. Heldigvis er den oppfattede lydkvaliteten den samme med lav og høy gain, så det er egentlig bare å ha denne på høy hele tiden.
Lyden av Cayin RU6
Jeg har lekt meg med RU6 en stund nå, og har kommet frem til at jeg ikke liker oversamplingen på den. Riktignok øker den frekvensresponsen i toppen, men etter min mening går det på bekostning av dynamikk og liv i musikken.
Med oversampling deaktivert låter RU6 varmere, med fyldigere bass, og den klarer faktisk å drive mine planmagnetiske Drop / HiFiMAN HE-4XX ganske bra. Enda bedre kontroll har den over de fabelaktige øreproppene Sennheiser IE 600.
Bassen i Lordes Royals er dyp, uten å skli ut. Og stemmen til Lorde er fin og fyldig nedover i toneområdet. Og selv om hun ikke viser seg fra sin aller luftigste side i toppen, funker det oppover også. Med oversampling aktivert kommer informasjonen i toppen frem i større grad, men lyden blir samtidig flatere og med dårligere bass. Da lever jeg bedre med litt tilbakeholdne overtoner.
I Daft Punks Get Lucky er det en fin klang i instrumentene, jeg liker fylden i bassgitaren. Falsettene til Pharell Williams kunne vært mer energiske, det samme med cymbalene som mangler litt skinn helt i toppen. Men det er en x-faktor her som gjør at jeg liker lyden fra RU6.
Det er ikke den mest dynamiske lyden jeg har hørt fra en lommeforsterker, for eksempel er Dragonfly Red en god del livligere og sprekere, og med bedre separasjon av instrumentene.
Hvorvidt dette har med R-2R-prinsippet å gjøre, vet jeg ikke, men det er naturlig å tenke at denne DAC-teknologien kanskje krever høyere kvalitet og lavere toleranse på komponentene, enn hva som er mulig å få til på dette prisnivået.
Hva er lydkvalitet?
Men hva så om RU-6 ikke krysser av alle bokser for høy oppløsning og dynamikk? Det samme kan jo sies om vinylplater. Bryter man lyden ned i ulike bestanddeler som dynamikk, faserespons og oppløsning, vil vinylen tape hver gang mot CD og høyoppløste digitalformater. Likevel er det noe med vinyl som gjør at man bare sitter og nyter musikken. Det er litt det samme med Cayin RU6.
Konklusjon
Cayin RU6 er en artig, liten sak. Tross sine små snodigheter, med svak avrulling i toppen og litt svekket dynamikk, så gjengir den musikken på en flytende og likandes måte.
På samme måte som en vinylplate setter den sitt eget preg på lyden. Den låter annerledes enn andre DAC-er og forsterkere, og du vil derfor ikke høre musikken som du er vant til. Rent objektivt er den nok ikke den beste, men følelsen den gir av å lytte til den skal man ikke undervurdere. Og hvis hodetelefonene er litt krasse i toppen, vil RU6 bøte på problemet.
Men definitivt: prøv før du kjøper!
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser