TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Jabra Panacast 20

Endelig et pent webcam!

Jabra Panacast 20 gir de hittil beste bildene vi har sett til denne prisen. Og det er et ekstra pluss at det nærmest er elegant.

Av / 29.03.22 - 12:00
Jabra Panacast 20

Lyd & Bilde mener

  • 4K-oppløsning. Bred synsvinkel. Den innebygde AI-en er faktisk ganske smart. Det første pene webkameraet.
  • Ganske høy pris. Den brede vidvinkelen gir perspektivforvrengning. Kun 30 Hz bildefrekvens.

Webcams er en teknologi hvor viktigheten er omvendt proporsjonal med deres sexyhet. Koronapandemien gjorde de små utvekstene på datamaskinskjermen til en livline mellom hjemmekontoret og den virkeligheten som vi hadde mistet adgangen til. Men ingen har noensinne sagt til venner og kolleger: ”Se det fete webkameraet jeg akkurat har fått!”

Jabra Panacast 20 er et unntak. Wow-faktoren er fortsatt begrenset, men det har faktisk lyktes for Jabra å lage et webcam som ikke ser komplett fjollete ut på skjermen. Noe som ingen har fått til før dem!

Går i ett med skjermen

De fleste webcams er montert på en plastbøyle som klemmes fast på skjermen, hvor kameraet så sitter og stikker opp. Jabra Panacast 20 har festemekanismen integrert i det lave metallhuset. Det betyr at kameraet går noen millimeter ned over skjermkanten, som får det til å ligne en integrert del av skjermen.

jabra 1
Jabra Panacast 20 er i helmetall – og faktisk ganske pent. (Foto: Jabra)

Kamerahuset er helt i sort metall og med en avrundet form. Der er naturligvis gjengehull til montering på standard-kamerastativ.

Kameraet er forholdsvis tungt og kablet ganske stivt. Det gjør det vanskelig å bruke kameraet med en bærbar med tynn skjermkant. Men det er et minimalt problem, ettersom de fleste likevel vil bruke laptoppens innebygde webcam på farten. For de som likevel gjør det, følger det med en bæreveske til kameraet.

Annonse

For å være helt sikker på privatliv har kameraet en fysisk klapp som kan dekke for linsen. Også her er designen litt smartere enn noe jeg tidligere har sett. Lukkeren er usynlig innebygd i kabinettet, og skrur en skjerm frem foran linsen når man skyver på en knapp på undersiden av kamerahuset.

Jabra Panacast 20 er utstyrt med en bildesensor i 4K-oppløsning. Det gir deg ikke bilder i UHD-kvalitet på videomøtene, da Zoom, Teams og andre møteplattformer bare støtter opptil 1080p. Men den ekstra videooppløsningen gir videoprosessoren i kameraet noe å jobbe med.

Kameraet har et bildefelt på 90 grader vannrett (117 grader i diagonal). Det er en ganske bred vidvinkel for et webcam.

Der er tre innebygde chip-mikrofoner i kameraet, arrangert i et array som gjør det mulig å fjerne støy fra omgivelsene, og retningsbestemmer lyden etter den som snakker.

Intelligent zoom

Jabra Panacast 20 har en såkalt Edge AI-prosessor. Det er vanskelig å finne et produkt i dag som ikke hevder å ha integrert AI, men den kunstige intelligensen i kameraet er faktisk ganske begavet. Prosessoren tilpasser belysningen, og den presterte å gi et ganske troverdig bilde under Zoom-møter med redaksjonen. Også med mer naturlige hudtoner og mindre bildestøy enn Logitech Brio 4K Stream Edition til samme pris.

AI-prosessoren står også for Smart Zoom-funksjonen, som zoomer og panorerer bildet for å holde fokus på brukeren. Ved 720p-oppløsning har kameraet opptil 3X digital zoom uten å miste oppløsning, da bildesensoren leverer en videostrøm i 4K-oppløsning. Det virker fint, og det zoomes og panoreres glidende.

jabra 3
Jabra Panacast 20 stikker ikke umotivert ut, men går i ett med skjermen. (Foto: Jabra)

Hvis du har slått på virtuell bakgrunn i Zoom eller Teams, blir effekten imidlertid litt merkelig, da bildet ditt seiler rundt omkring på skjermen, mens bakgrunnen står urokkelig fast. Det er imidlertid ikke kameraprogramvarens feil, og den eneste løsningen til å få forgrunn og bakgrunn til å følge hverandre ville være å integrere kunstige bakgrunner i selve kameraprogramvaren.

Oppsett og igangkjøring er helt problemfritt. Den medfølgende kabelen har en gammeldags USB-A-kontakt, men har du bare ledige USB-C-porter, kan du bruke enhver løs USB-C-kabel.

Som andre webcams er Panacast 20 plug-and-play, og krever ingen spesiell programvare for å kjøre på PC og Mac. Men appen Jabra Direct gir adgang til å rote med de mer nerdete innstillingene, hvis man har lyst. Men det er på ingen måte strengt nødvendig. Hvis man vil skifte bildevinkel eller bruke picture-in-picture-funksjonen, hvor det aktive vinduet blir innebygd i det videobildet som sendes ut, må man imidlertid velge det i appen.

Jabra Speak 750

Sammen med kameraet fikk vi også tilsendt Jabra Speak 750, som er en såkalt konferansehøyttaler. Det er i store trekk det samme som en bærbar Bluetooth- høyttaler – men med ekstra funksjoner, beregnet på møter. Høyttaleren, som både kan brukes trådløst med Bluetooth eller kablet via USB, er en rund enhet på størrelse med en skål, som kan avløse maskinens eller mobilens innebygde høyttalere under videomøter – og dermed faktisk gjøre det mulig å følge med i møtet!

jabra 4
Jabra Speak 750 kan forbedre lyden på dine onlinemøter. (Foto: Jabra)

Selv om den er liten, løser Jabra Speak 750 oppgaven glimrende. Og selv om flere av de andre deltakerne satt sammen i et møtelokale og snakket i munnen på hverandre, var det lett å følge med på møtet. Høyttaleren har innebygd mikrofon, og når den brukes som både mikrofon og høyttaler i Zoom, forebygges ekko og akustisk tilbakekobling. Til gjengjeld mister man muligheten for samtidig å bruke de bedre mikrofonene i kameraet og deres støyreduksjon.

Prisen på høyttaleren – nesten 3500 kroner – er imidlertid temmelig stram.

Konklusjon

Jabra Panacast 20 er et webcam som skiller seg fra andre webcams i det bedre sjiktet av premiumklassen ved faktisk å være ganske elegant. Det utmerker seg også med god bildekvalitet og en fornuftig AI, som holder deg i sentrum av handlingen.

Hvis hjemmekontor og fjernmøter fortsatt utgjør mye av jobbtiden din, er dette en av de beste løsningene ut fra prisen akkurat nå. Jabra Speak 750 gjør også jobben sin problemfritt. Prisen er dessverre temmelig høy, og et par fornuftige hodetelefoner kunne løst oppgaven like godt – men imidlertid ikke så enkelt og elegant.

Karakter
Jabra Panacast 20
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme