TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge 30 Pro

Slutt på å være langsommere enn konkurrentene

Motorola Edge 30 Pro er i skrivende stund den raskeste Android-mobilen på markedet, og prisen er nesten uslåelig.

Av / 22.03.22 - 18:30
Motorola Edge 30 Pro

Home mener

  • Første mobil på markedet med den lynraske Snapdragon 8 Gen 1. Kommer dessuten med stort batteri og 68 W hurtiglading. Støtter endelig trådløs lading og har også fått stereolyd.
  • Skjermen er ikke den mest lyssterke, og når det gjelder kameraet, kan mobilen ikke konkurrere med Apple og Samsung – det mangler blant annet optisk zoom. Støtter hverken eSIM eller eksternt minnekort.

Sakte, men sikkert er Motorola i ferd med å kjempe seg tilbake blant de mobilprodusentene man bør ta alvorlig. Også når det gjelder de absolutte toppmodellene.

Fjorårets Motorola Edge 20 Pro var i hvert fall en virkelig god mobil, som kombinerte knivskarp pris med imponerende ytelse. Likevel kom ikke Motorola helt i nærheten av de absolutte Android-toppmodellene som OnePlus 9 Pro og Samsung Galaxy S21 Ultra, av den enkle årsaken at Edge 20 Pro «bare» hadde den nest beste Qualcomm-prosessoren, Snapdragon 870, under panseret.

Men i år skal det være annerledes, har man åpenbart tenkt hos Motorola. I hvert fall er Edge 30 Pro den første, og i skrivende stund eneste, mobilen i de norske butikkene som kan skryte av å være utstyrt med den nyeste og hittil kraftigste Snapdragon 8 Gen 1 prosessoren, og det er faktisk litt av et kunststykke.

Det er flere andre mobiler på vei som også har en Snapdragon 8 Gen 1 sittende under panseret – blant annet OnePlus 10 Pro og Xiaomi 12 Pro, som begge  kommer i butikkene i slutten av måneden – men akkurat nå står Motorola øverst på seierspallen.

Raskere enn Samsung

Snapdragon 8 Gen 1 er lik skyhøy ytelse, og Benchmark-testene våre viser også at Motorola Edge 30 Pro for alvor spiller i mobilenes toppliga. For eksempel er den i samtlige tester raskere enn Samsungs nye toppmodell, Galaxy S22+, som vi testet for kort tid siden.

Annonse

Det må imidlertid sies at Samsung Galaxy S22+ på våre breddegrader leveres med koreanernes egen Exynos 2200-prosessor, som ikke helt kan hamle opp med Snapdragon 8 Gen 1, men likevel er Samsung-mobilen 4000 kroner dyrere. Og hvorfor det?

Er det fordi den har en bedre skjerm enn Motorola Edge 30 Pro? Comme ci, comme ça. Motorolas 6,7″ OLED-skjerm er flott og knivskarp, og så støtter den en oppdateringsfrekvens på hele 144 Hz (dette stilles manuelt, men man kan også velge en dynamisk oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz), men dessverre er lysstyrken ikke så imponerende. Vi er oppe på maksimalt 660 nits, hvor Galaxy S22+ kan skryte av en maksimal lysstyrke på vanvittige 1750 nits. Dermed er Samsungs toppmobil helt klart mer brukbar utendørs når solen skinner. Spørsmålet er bare om den forskjellen er verdt 4000 kroner?

Motorola Edge 30 Pro
OLED-skjermen på Edge 30 Pro er flott og knivskarp, og så støtter den en oppdateringsfrekvens på hele 144 Hz. Men dessverre er lysstyrken ikke så imponerende. Vi er oppe på maksimalt 660 nits. (Foto: Peter Gotschalk)

Fortsetter vi sammenligningen med Galaxy S22+ et kort øyeblikk, må det bemerkes at Motorola Edge 30 Pro tross den markante prisforskjellen kommer med et større batteri enn Samsung-mobilen, og så støtter Edge 30 Pro også opptil 68 W hurtiglading, hvor Galaxy S22+ må nøye seg med 45 W.

Laderen er med i esken hvis du kjøper Motorola Edge 30 Pro, mens de som kjøper en Galaxy S22+, må punge ut ekstra for en lader hvis man ikke har en Samsung-lader liggende fra før. Det er sikkert bra for klimaet, men mindre bra for pengepungen.

MOTOROLA EDGE 30 PRO
Med Edge 30 Pro har Motorola satset på en kameraløsning med tre kameralinser på hhv. 50 megapiksler (vidvinkel med såkalt Quad Pixel-teknologi samt OIS), 50 megapiksler (ultravidvinkel og makro) og 2 megapiksler dybdesensor samt et frontkamera på hele 60 megapiksler (også med Quad Pixel-teknologi). (Foto: Motorola)

Langtidsholdbar med «ren» Android

For å oppsummere er Motorola Edge 30 Pro rett og slett den raskeste Android-mobilen du kan kjøpe akkurat nå (iPhone 13– og iPhone 13 Pro-modellene med Apples A15 Bionic-prosessor er markant raskere, men det er en annen historie), og det til tross for at andre Android-toppmodeller er vesentlig dyrere.

Når det gjelder batteri og lading, er Motorola også med helt der fremme, og ytelsen hjelpes dessuten på veien av 12 gigabyte RAM og 256 gigabyte innebygd lager. I tillegg kommer 5G og Wi-Fi 6E, som er den raskeste kommersielt tilgjengelige trådløse nettverksstandarden akkurat nå. Det bør også nevnes at Edge 30 Pro i motsetning til sin forgjenger har innebygd stereolyd, noe som er en meget kjærkommen forbedring.

Hele herligheten er basert på Android 12, og Motorola lover minimum to programvareoppdateringer (altså til og med Android 14) samt tre sikkerhetsoppdateringer, så Edge 30 Pro bør være langtidsholdbar nok for de fleste.

Legg forøvrig merke til at Motorolas mobiler alltid kommer med en nesten «ren» versjon av Android, noe som også er tilfellet denne gangen. Med få unntak er det altså Googles egne apper som driver verket, mens tilstedeværelsen av Motorola-spesifikke apper er minimal.

Selvfølgelig vokser ikke trærne inn i himmelen. På et par punkter har Motorola vært nødt til å kompromisse for å få prisen ned under 8000 kroner.

Motorola Edge 30 Pro
Som sine forgjengere kommer Edge 30 Pro med Motorolas Ready For-plattform, som lar brukeren koble Motorola-mobilen sin til TV-en, dataskjermen eller den bærbare – en teknologi, som i utgangspunktet minner en del om Samsung DeX. (Foto: Motorola)

Som allerede nevnt er skjermen ikke den mest lyssterke, og dessuten må Edge 30 Pro også unnvære eSIM, og minnet kan ikke utvides ytterligere ved hjelp av eksternt minnekort.

Kameraet kommer til kort

Og så er kameraet heller ikke det beste, selv om Motorola riktig nok har forbedret seg på det punktet i løpet av de siste par årene. Derfor var Motorola Edge+ fra 2020 plaget av feil i kameraprogramvaren, noe som også til dels plaget Motorola Edge 20 Pro, hvor vi hadde problemer med at det kunne ta for lang tid  – i hvert fall over et sekund – å skifte fra de andre objektivene og så til teleobjektivet ved 5x optisk zoom.

Motorola Edge 30 Pro 1
Et fargerikt motiv fotografert med ultravidvinkel-linsen. Legg merke til at det både er en del støy i bildet samt forvrengninger langs kantene. (Foto: Peter Gotschalk)

I denne omgangen må vi helt unnvære et teleobjektiv, for Motorola har satset på en annen kameraløsning med tre kameralinser på henholdsvis 50 megapiksler (vidvinkel med såkalt Quad Pixel-teknologi samt OIS), 50 megapiksler (ultravidvinkel og makro) og 2 megapiksler dybdesensor samt et frontkamera på hele 60 megapiksler (også med Quad Pixel-teknologi).

I praksis betyr det at Motorola Edge 30 Pro leverer fine bilder i de fleste hverdagssituasjoner, og kameraet byr på masser av små finesser, som for eksempel slowmotion-videoer med helt opptil 960 fps, samt et stort antall filtre som gjør det lett å gi sine vanlige bilder et kreativt utseende. Motorola har også fått bedre orden på kameraprogramvaren, som å reagere prompte når man vil skifte objektiv eller modus.

Motorola Edge 30 Pro 2
Til tross for en dedikert makrofunksjon kan det være vanskelig å ta helt skarpe nærbilder med Motorola Edge 30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)

Men omvendt er det også en kjensgjerning at fraværet av telelinsen fra den tidligere modellen betyr at Edge 30 Pro har måttet vinke farvel til optisk zoom, noe som føles som en nedgradering. Og sammenlignet med dyrere mobiler kommer Motorola Edge 30 Pro rett og slett til kort når det gjelder bildekvaliteten, som plages litt av både støy og en til tider litt unaturlig gjengivelse av farger.

Edge30pro filter1 Edge30pro filter2 Edge30pro filter3 Edge30pro filter4 Edge30pro filter5 Edge30pro filter6 Edge30pro filter7 Edge30pro filter8
<
>
Kameraet byr på mange artige funksjoner som hjelper deg med å ta gode bilder i hverdagen. F.eks. en mengde filtre. Her er åtte eksempler. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Du må altså ikke gå spesifikt etter Motorola Edge 30 Pro hvis du primært er ute etter det beste mobilkameraet på markedet, selv om det sannsynligvis er bra nok for de fleste.

Skjermen er fin nok, men ikke noe å skrive hjem om, så det er den rå ytelsen og holdbarheten i form av et stort batteri og støtte for hurtiglading som bør være tungen på vektskålen hvis du går og vurderer et kjøp av Edge Pro 30.

Den spesielt attraktive prisen er et godt argument i seg selv, og faktum er i hvert fall at du får veldig mye for pengene med Motorola Edge 30 Pro.

Men kanskje kan det lønne seg å vente et par uker, for som nevnt er både OnePlus og Xiaomi på vei med sine toppmodeller med Snapdragon 8 Gen 1, og når først disse mobilene har funnet veien til butikkene, kan det godt være at Motorola Edge 30 Pro likevel taper på målstreken.

I skrivende stund er det imidlertid all mulig god grunn til å gi mobilen vår spesielle anbefaling.

Karakter
Motorola Edge 30 Pro
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?