TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED+936 (65OLED936/12)

Hat-trick fra Philips

Med superlekker bildekvalitet, fargesprakende Ambilight-lys og saftig lyd fra Bowers & Wilkins, byr Philips OLED936 på en TV-opplevelse utenom det vanlige. Men klart, det koster!

Av / 13.03.22 - 10:00
Philips OLED+936 (65OLED936/12)

Lyd & Bilde mener

  • Philips OLED936 serverer en førsteklasses bildeopplevelse, godt hjulpet av Ambilight-lyset på baksiden. Lydgjengivelsen er også blant de aller beste i sin klasse.
  • Philips burde tilby denne modellen i noe større enn 65”! Prisen er relativt høy, men da får du også med et komplett, integrert lydsystem. OLED+936 støtter kun VRR opp til 4K/60Hz.

Philips er i en ganske unik posisjon som TV-produsent, der de har tilgang på noen patenterte teknologier (deriblant omgivelseslyset Ambilight), samtidig som de står fritt til å samarbeide med hvem de vil på bilde, design og ikke minst lyd. Det har resultert i flere fortreffelige TV-modeller, med en potent miks av finesser, flott design og høy ytelse. Modellen vi tar for oss her, OLED+936, er nok et eksempel på det!

 

Philips OLED+936

OLED+936 ble introdusert høsten 2021, men er teknisk sett en 2021-2022 modell, da Philips følger en litt annen lanseringsplan enn konkurrentene. Den bruker det beste OLED-panelet fra LG Display, kombinert med den potente bildeprosessoren P5 AI Dual Picture Engine.

Ikke nok med det: Ved å legge til en potent Atmos-lydplanke fra Bowers Wilkins under TV-en, mener Philips de har greid å legge til en ekstra dimensjon – herav det litt keitete navnet «OLED+».

Obs! Foruten 65-tommeren vi har testet, kommer OLED+936 også i 48” og 55” versjon, som alle bruker det samme høyttalersystemet. Det finnes også en storebror til OLED+936, som heter OLED+986. Den har en fysisk større lydplanke fra Bowers & Wilkins, men uten innebygde Atmos høydekanaler.

Annonse
OLED936 F2 011 OLED936 RFT51
<
>
Philips OLED+936. (Foto: Philips)

Lekker design

Designmessig står Philips OLED+936 til en soleklar sekser i vår bok. Den har en slank og luksuriøs utførelse, som kjennes solid og gjennomtenkt når vi skrur den sammen. Byggekvaliteten er upåklagelig.

Under sitter høyttaleren fra Bowers & Wilkins, en kompakt lydplanke som er delvis trukket i tekstil fra danske Kvadrat. Lydplanken er integrert som en del av sokkelen, og gir TV-en et smart, futuristisk uttrykk. Det ser vesentlig penere ut enn å ha en separat lydplanke liggende å slenge foran skjermen.

Philips OLED 936 DSC 1245 DSC 1209
<
>
Philips OLED+936 er utstyrt med firesidig Ambilight-lys på baksiden. Det gir en stemningsfull effekt, enten du velger å montere TV-en på veggen eller bordet.

Brukervennlighet og finesser

Philips har lenge sverget til Android-systemet på sine TV-modeller, men har foreløpig ikke tatt steget til den nyeste Google TV-versjonen, slik blant andre Sony har gjort. Philips bruker i stedet den lignende, men litt eldre Android 10-versjonen.

Brukergrensesnittet føles enkelt og effektivt. Direktesendte TV-kanaler og strømmetjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max ligger raskt tilgjengelig via startmenyen. Stemmestyring via Google Assistant er også mulig, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

OLED936 har utmerket formatstøtte, inkludert HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Her er også støtte for Dolby Atmos surroundlyd via den integrerte lydplanken.

Philips OLED 936 remote
Bildetekst: Philips OLED936 har en påkostet fjernkontroll med skinntrekk (Muirhead) og bakbelyste knapper. (Foto: Audun Hage)

 

HDMI 2.1 på to av inngangene – men begrenset VRR-funksjon

OLED+936 har fire HDMI-innganger for tilkobling av eksterne videokilder, men bare to av disse støtter den seneste HDMI 2.1 standarden.

Normalt ville man brukt opp en av disse for å koble til en lydplanke – men fordi Philips-skjermen allerede har et integrert lydsystem, har du i praksis to tilgjengelige HDMI 2.1 kontakter – nok plass til både Xbox og Sony PS5 om nødvendig.

Apropos gaming, så er det verdt å merke seg at OLED+936 bare støtter VRR (Variabel Refresh Rate) opp til 4K/60Hz. Denne funksjonen justerer bildefrekvensen fortløpende for å tilpasse seg grafikken fra PC-er og spillkonsoller.

Philips kunngjorde tidligere i år at de vil oppdatere enkelte 2021-modeller (deriblant OLED806/856 som vi har testet) med VRR opp til 120 Hz, men dette gjelder ikke toppmodellene med dobbel videoprosessor, dessverre.

Philips-skjermen har for øvrig en egen spillmodus med lavere forsinkelse, som vi målte til cirka 15 millisekunder. Det er bra, men ikke rekordlavt.

Firesidig Ambilight

Ambilight er en årelang Philips-spesialitet, og en av grunnene til at merket har mange trofaste følgere. OLED+936 er utstyrt med fargelysdioder på baksiden, som avgir et stemningsfullt bakgrunnslys mot bakveggen.

Lysene kan også synkroniseres opp mot Philips Hue smartlyspærer, som i prinsipp gjør det mulig å lyse opp hele rommet i farger som matcher handlingen på skjermen.
I dette tilfellet nøyde vi oss med hva skjermlyset klarte på egen hånd, men kan skrive under på at det gir en ganske besnærende opplevelse!

Du kan velge en rekke ulike innstillinger for lyset, og hvor hurtig det skal skifte farger. Alt fra et mer statisk lounge-lys til et dynamisk, actionfylt lys som endrer seg hurtig i takt med handlingen på skjermen.

Philips OLED 936 4 sided Ambilight
Bildetekst: Philips OLED+936 er utstyrt med firesidig Ambilight-lys på baksiden. Det gir en stemningsfull effekt, enten du velger å montere TV-en på veggen eller bordet. (Foto: Audun Hage)

 

Bildekvalitet

Philips 936 er utstyrt med det nye, mer lyssterke Evo OLED-panelet fra LG Display. Det samme som blant andre LG selv bruker i sine beste TV-er. Så hva er det egentlig som får Philips til å skille seg ut? Svaret på det ligger i bildebehandlingen.

Philips er kjent for å ha en mer liberal holdning til videoprosessering, der de setter alle kluter til for å gjøre bildene skarpere, mer kontrast- og fargerike. Det kan virke litt overdrevent i noen tilfeller, og går imot den puristiske filosofien vi ser hos andre TV-produsenter, om å ivareta kunstneriske intensjoner.

På den annen side – noen ganger kan litt ekstra ”krydder i sausen” være akkurat det som skal til!

Faktum er at mange av de eldre seriene og filmene (uten 4K og HDR) kan se litt grå og triste ut etter dagens standard, spesielt når de blåses opp på en stor og avslørende OLED-skjerm. I slike tilfeller kan litt sprekere bildebehandling gjøre underverker.

Med Philips OLED936 kan man selv bestemme hvor inngripende bildebehandlingen skal være. Du kan velge mellom alt fra den superkorrekte Filmmaker Mode, som sjalter ut det meste av bildeforbedringer, til den turboladede Livlig-modusen(Vivid Mode), der videoprosessoren settes på høygir. Her finnes også en egen Ideal-modus som automatisk tilpasser seg videoinnholdet. ISF-modus for profesjonell kalibrering er også på plass.

DSC 1330 DSC 1332 DSC 1335 DSC 1336 DSC 1337 DSC 1339
<
>
(Foto: Audun Hage)

Bildekvaliteten er definitivt i high-end klassen, og kan fint måle seg på nivå andre toppmodeller som Sony A90J og LG OLED G1. Den har alle de kjente kvalitetene på plass, med nærmest bunnløst svartnivå og gnistrende kontrast. Det lyssterke OLED-panelet egner seg også bra til TV-titting i lyse omgivelser.

Philips OLED 936 Max Verstappen F1
Philips OLED 936 byr på lekker og kontrastrik bildekvalitet. Her fra Formula 1: Drive to Survive S4E1 på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Philips-skjermen gir en utmerket bildeopplevelse på moderne videoinnhold – deriblant ser nye serier som The Mandalorian (Disney+) og Formula 1 Drive to survive (Netflix) helt glitrende ut, med nyanserte farger og suveren kontrast.

Aller mest imponerende er det imidlertid hvordan OLED+936 håndterer litt eldre videomateriale. I løpet av testperioden var vi innom mange ulike strømmetjenester, deriblant HBO Max. Amerikanske HBO er kjent for sine kritikerroste serier, men det er en kjent sak at bildekvaliteten ikke alltid holder like høyt nivå!

Her fant vi at Philips gjorde en suveren jobb på de litt eldre filmene og seriene – uten at det ble for overdrevent. Vi testet med blant andre Auto AI-modusen, som tilpasser bildebehandlingen automatisk, til den nevnte Vivid-modusen. Sistnevnte booster både kontrasten og fargemetningen, samtidig som den legger til en kunstig HDR-effekt. Bevegelsene blir også superglatte. Da er vi borte fra det supernøytrale og korrekte, men det ser definitivt livlig ut!

Lydkvalitet

Selv om det er mye fint å si om bildekvaliteten, har OLED+936 også en lydgjengivelse som står ut blant konkurrentene. Den integrerte høyttaleren fra B&W er en fulltreffer i våre ører.

Den oppdaterte B&W-høyttaleren skal ha fått høyere signaloppløsning via HDMI eARC, og tar i bruk en ny Dolby Multistream dekoder. I tillegg skal høyttalerelementene være finjustert siden forrige utgave (OLED+935), som vi testet med godt resultat i 2020.

B&W-planken maler opp et massivt, stort og tett sammenhengende lydbilde, som går langt utover størrelsen på selve høyttaleren. Lydgjengivelsen vokser med innholdet, og gir faktisk en overraskende god stereo-effekt på musikk. Bowers & Wilkins sine lydingeniører har virkelig fått det til.

Vi får servert en veldig klar og tydelig stemmegjengivelse, som er godt synkronisert med leppene på skjermen. Her er også en overbevisende Atmos surroundeffekt: Når vi drar opp volumet på westernfilmen The Harder They Fall, kan vi høre kulene hvine forbi ørene våre, nok til at vi nesten føler for å dukke.

Det eneste man muligens kan savne, er litt fetere dypbass. Her har Philips lagt til muligheten for å koble til en kablet (ikke trådløs) aktiv subwoofer via en analog utgang på baksiden. Dette har vi ikke testet, men kan se for oss at en B&W ASW608 eller annen kompakt sub, vil gi en utmerket, etterlengtet boost i bassområdet.

Obs! På grunn av måten B&W-høyttaleren er utformet på, vil lyden lett kunne reflekteres via bordoverflaten. Det kan derfor være mye å vinne på å flytte litt rundt på TV-en. Vi opplevde renest lyd når høyttaleren fluktet med bordkanten.

Det går også an å henge TV og lydplanke på veggen. I så fall bør du lese vår guide for veggmontering av TV!

OLED936 BS TWEETER BOWERS WILKINS LOGO RGB 011
Lydplanken fra B&W utstyrt med oppadrettede Atmos-kanaler for å gi en utvidet surroundopplevelse. Den har også B&Ws berømte «Tweeter on top» diskanthus til senterkanalen. (Foto: Philips)

 

Konklusjon

Philips OLED+936 er en meget lekker og gjennomført TV. Designmessig er dette en av de flotteste modellene på markedet, med en stilfull høyttaler integrert i sokkelen.

Lyden er svært overbevisende til både tale, musikk og film. Bildekvaliteten fra OLED-skjermen er kontrastrik med utmerket lysstyrke til OLED å være. Prikken over i-en er Ambilight-lyset, som utvider bildeopplevelsen til store deler av rommet.

Tilkoblingsmulighetene er også gode, selv om hardbarkede gamere nok kan savne støtten for 4K/120Hz VRR. Det eneste vi egentlig savner, er at Philips ruller ut en enda større 77-tommer!

Les også Philips lanserer splitter ny OLED-TV Nykommeren OLED807 får både nytt OLED-panel, oppgradert videoprosessor, og et mer avansert Ambilight-lys.
Karakter
Philips OLED+936 (65OLED936/12)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Philips OLED+936 (65OLED936/12)”

  1. Per-Jonny Andersen

    Gikk for denne da jeg oppgraderte fra min LG Oled B6v som jeg var fornøyd med.
    Etter jeg tok i bruk min nye Philips så forstår jeg hvorfor denne har fått stående ovasjoner av fagpressen.
    Nå er jeg i overkant ivrig når det gjelder lyd og tv, men for en glimrende tv dette er. Har hatt den en uke og er ikke helt i mål med kalibrering, men er hittil imponert over både bilde og lyd. Invisterte i en Argon 8 mk2 sub og den kombinasjonen er for meg utrolig bra.
    En stor takk til Lyd & Bilde for denne testen. Det tok meg kun et
    par timer etter at jeg leste testen til tv var kjøpt.
    Mvh Per Jonny Andersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL