TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

Wi-Fi 6 og 5G – i ett og samme nettverk!

Netgear Orbi NBK752 kan både kobles til fiber og til 5G, for den mest pålitelige internettdekningen i hele huset.

Av / 03.03.22 - 09:00
Netgear Orbi NBK752 (AX4200)

Home mener

  • Stabilt, meget gode hastigheter, glimrende dekning. Brukervennlig oppsett. Flere muligheter med 5G.
  • Ekstremt mye dyrere enn varianten uten 5G

Har du en stor bolig uten innlagt bredbånd, men likevel drømmer om det raskeste og mest stabile nettverket med dekning i hele huset? Eller har du fibernett, men ønsker samtidig å forsikre deg mot nettbrudd forårsaket av dårlig vær eller vedlikehold hos nettleverandøren? Netgear sitter på en løsning, med Orbi NBK752. Dette er et meshnettverk bestående av en hovedruter og en satellitt (node), som utvider nettverket til å strekke seg til kriker og kroker i hjemmet hvor ikke ruteren alene kommer godt nok til.

Ruteren har både kablet Ethernet-inntak med gigabithastighet, og kan dessuten også kobles til 4G og 5G mobilnett, hvis du dytter et nano-simkort inn i bakenden på den. Dermed har du et 5G meshnettverk, som er det som gjør dette spesielt.

Superfleksibelt

Nettverket kobles enkelt opp med Orbi-appen på mobilen, og her velger du også om du kun vil bruke mobilt bredbånd, kablet internett (Ethernet), eller en kombinasjon. Hvor nettverket hovedsakelig får internett fra kabel, men slår over til 5G om kabelleverandørens internett svikter. Selv har jeg opplevd brudd på nettverket flere ganger under pandemien, spesielt helt i begynnelsen av nedstengningen. Og selv om det skjer mindre hyppig nå, er det alltid fint å vite at man har en backupløsning, om fibernettet skulle falle ut.

Se presentasjonsvideo av Netgear Orbi NBK752 under:

Meget raskt nett

Nettverket er egentlig identisk med en gammel favoritt, nemlig Wi-Fi 6-nettet RBK752. Det har inntil 4,2 Gbit/s samlet båndbredde, støtter inntil 1,2 Gbit/s på 5 GHz-båndet, og lover dekning opp mot 350 kvadratmeter. Blant annet takket være seks antenner i hver enhet. Og fordi noden og ruteren kommuniserer seg imellom med en stor båndbredde (2,4 Gbit/s), er enhetene dine sikret å få omtrent samme hastighet fra noden som hvis de er koblet til ruteren.

Annonse

Tips! Opplever du at mobilen eller PC-en blir dyttet over fra 5 GHz til 2,4 GHz, kan du prøve å redusere sendestyrken på 2,4 GHz i nettverks-oppsettet via en nettleser.

Ønsker du å bygge ut nettverket med flere noder, er det fullt mulig.

Netgear Orbi RBS750
Du kan bygge ut nettverket med ekstra RBS750 satellitter om du ønsker, 6 totalt. Foto: Netgear

500-600 megabit

Mitt eget hjem er et trehus som strekker seg over tre etasjer, og jeg plasserer ruteren kablet i veggen i toppetasjen hvor vi har både kontoret og TV-stuen, mens noden settes i etasjen under. I hver av disse etasjene opplever jeg som regel hastigheter på ytterst respektable 500-600 Mbit/s. Det holder til alle typer gjøremål, og er bare litt tregere enn en gammeldags, mekanisk harddisk. Fine hastigheter når man jobber i nettskyen.

Netgear NBK752 speeds
Det er ikke mye som skiller Netgear Orbi NBK752 fra flaggskipet RBKE963, begge med dekning fra naborommet, begge på tilkoblet 5 GHz. Skjermdump: Speedtest

I kjelleretasjen med kun soverom aksepterer jeg at hastigheten er noe redusert. Likevel får jeg som regel over 200 Mbit/s der nede, så hvis vi ville kunne vi fint utstyrt hvert soverom med TV og strømmet Netflix i 4K på alle samtidig. No problemo.

Stabiliteten på dette meshnettverket er meget god, jeg opplevde ingen problemer i testperioden, selv med ganske mange smartdingser tilkoblet på både 2,4 og 5 GHz.

Netgear Orbi NBK752 SIM card
Netgear Orbi NBK752 har nanoSIM-kortleser, for 4G og 5G internett. Foto: Netgear

5G er hele forskjellen

Den eneste forskjellen mellom NBK752 og RBK752 er som sagt at ruteren kan ta imot 4G og 5G mobilt bredbånd, i tillegg til kablet Ethernet. Den fungerer utmerket ut av esken, men du kan også koble til ekstra antenner for bedre mobildekning. Jeg prøvde selv med et par WiFi-antenner, uten at hastigheten økte noe. Frekvensene på WiFi og mobilt bredbånd er ikke de samme, så det er ikke rart det ikke funket. Mottakskvaliteten er likevel god.

Netgear Orbi NBK752 5G speedtest Netgear Nightawk LAX20 4G speedtest
<
>
Til sammenligning er Netgear Nighthawk LAX20 vesentlig tregere, tilkoblet 4G. Skjermdump: Nighthawk App

Hva slags hastigheter du kan forvente over 5G kommer an på dekningen, i tillegg til hva mobiloperatøren tilbyr. Fra innsiden av huset mitt ligger hastigheten på ca 150 Mbit/s ned og 60 Mbit/s opp, men da jeg koblet opp ruteren i bilen og kjørte til Alnabru, fikk jeg plutselig over 800 Mbit/s! Og dessuten en SMS fra mobiloperatøren om at min datapakke var brukt opp … Så sørg for å ha stor nok datapakke!

Netgear Orbi RBS750 rear
To Ethernet-kontakter på satellitten lar deg koble til produkter som ikke har innebygd WiFi. Foto: Netgear

Orbi NBK752: Konklusjon

Vi kåret det glimrende meshnettverket Netgear Orbi RBK752 til Årets beste datatilbehør i 2021/22. Det koster mer enn de billigste, men er også mye bedre om du har rask fiberhastighet. Orbi NBK752 er enda bedre, fordi det også har 5G-støtte.

Dessverre er det også myyye dyrere! Der hvor RBK752 koster 5500 kroner, må du betale 12.500 kroner for NBK752! Det grenser mot galskap, for til prisen kan du i stedet bygge ut med fire ekstra noder, om du kan klare deg uten 5G. Da skal du være rimelig sikker på at du trenger det, for å forsvare dette innkjøpet.

Når det er sagt, så er dette et meget godt og stabilt nettverk, og dersom du føler du trenger kombinasjonen Wi-Fi 6 og 5G, så vet vi ikke om noe bedre alternativ.

Karakter
Netgear Orbi NBK752 (AX4200)
High End

Også i denne testen:

Netgear Orbi RBKE963 (AXE11000)

Når hastighet er viktigere enn fornuft

Superraske Orbi RBKE963 er det første meshnettverket til å ta i bruk en helt ny frekvens. Her går samtidig begrepet "mye for pengene" rett ut av vinduet.

Det raskeste meshnettverket vi har testet! Super dekning, stabilt som fy!
Dyrt er bare fornavnet ...
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC